Wat is het verschil tussen een debet- en kredietkaart?
Er bestaan belangrijke verschillen tussen debet- en kredietkaarten. Als u weet dewelke, kan u beslissen welke kaart het best beantwoordt aan uw behoeften in alle omstandigheden.
Op basis van hun uitzicht is het moeilijk een debetkaart te onderscheiden van een kredietkaart. Toch werken ze op een heel verschillende manier.
Hoe ze herkennen?
In België draagt een debetkaart het Bancontact- of Mastercard-logo. Omdat ze rechtstreeks aan uw zichtrekening gekoppeld is, wordt ze door een bank uitgegeven. Op kredietkaarten staat meestal het logo van Visa of Mastercard, en in een kleiner aantal gevallen dat van American Express of Diners Club. Uw bank is het best geplaatst om u een volledige betaaldienst aan te bieden, maar ook andere bedrijven kunnen kredietkaarten uitgeven.
Hoe werken ze?
Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten kaarten is de manier waarop de transactie wordt verwerkt. Aangezien debetkaarten rechtstreeks aan uw zichtrekening gekoppeld zijn, wordt het bedrag snel van uw rekening gehaald als u een transactie verricht of geld opneemt.
Met een kredietkaart heeft u bij Beobank bijvoorbeeld de keuze om uw uitgaven aan het einde van de maand volledig af te betalen of om het bedrag in uw eigen tempo af te betalen via de kredietfaciliteit die aan uw kaart gekoppeld is. Het toegekende kredietbedrag is afhankelijk van uw behoeften en financiële situatie.
Voor welk gebruik?
Met uw debetkaart kan u:
- betalen bij een winkel of dienstverlener;
- geld opnemen uit een geldautomaat;
- betalingen verrichten op het internet;
- verrichtingen op uw rekening uitvoeren aan het elektronische loket van uw bank of via uw online bank.
Het aantal transacties dat met uw kredietkaart mogelijk is, is iets beperkter. U kan:
- betalen bij een winkel of dienstverlener;
- geld opnemen uit een geldautomaat;
- betalingen per telefoon of via internet verrichten.
Kostprijs?
Een debetkaart is meestal inbegrepen bij uw zichtrekening. Betalingen uitvoeren is gratis, maar voor geldopnames kunnen kosten worden aangerekend, wat niet het geval is bij de Beobank Plus-rekening.
De voorwaarden voor kredietkaarten zijn uiteenlopender. Het kan zijn dat u een jaarlijkse bijdrage moet betalen. Voor transacties worden vaker kosten aangerekend, vooral voor opnames bij geldautomaten. Als u gebruikmaakt van de aan de kredietkaart gekoppelde kredietfaciliteit, moet u ook intrest betalen op het geleende bedrag. Maar sommige kaarten geven ook recht op voordelen zoals cashback op uw aankopen of miles om in te ruilen voor trein- of vliegtickets, evenals extra verzekeringen zoals een annuleringsverzekering voor uw reizen.
Let op: voor transacties in vreemde valuta worden voor beide soorten kaarten wisselkosten in rekening gebracht.
Welke kaart is het meest geschikt voor u?
Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat niet alle handelaars of instellingen beide soorten kaarten accepteren. Traditioneel aanvaarden meer handelaars debetkaarten, maar restaurants geven de voorkeur aan kredietkaarten. Op het internet werd vroeger bij voorkeur met creditcards betaald, maar de meeste online handelaars bieden nu beide methoden aan.
De kredietkaart is vooral interessant als u buiten de eurozone reist. Traditioneel zijn de wisselkosten lager dan voor een debetkaart.
Bovendien stelt een kredietkaart u ook in staat een kasreserve beschikbaar te houden, ook al gebruikt u die niet elke dag.
Bij Beobank kan u kiezen tussen verschillende kredietkaarten naargelang uw profiel, of u bijvoorbeeld graag reist of winkelt. Bovendien is de Young Mastercard speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van studenten.
Let op , geld lenen kost ook geld.
Opening van een krediet van onbepaalde duur, onder voorbehoud van goedkeuring van uw dossier en wederzijds akkoord.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.