Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zo houdt u de schoolfactuur onder controle

De Beobank Bugetbeheer tool

Elke ouder met schoolgaande kinderen zal het beamen: september is een peperdure maand. Met enkele eenvoudige tips kan u nochtans best een aardig bedrag uitsparen. Een overzicht.

Schoolboeken, schrijfmateriaal, schoolmaaltijden, turnkledij, educatieve uitstappen en, als uw zoon of dochter hoger onderwijs volgt, inschrijvingsgeld. Onderwijs kost een pak  geld. In Vlaanderen berekenden de Gezinsbond en Test-Aankoop dat een schooljaar in de kleuterschool gemiddeld € 308 kost, in het basisonderwijs € 400 en in het secundair € 1.287. Aan Franstalige kant zijn de bedragen gelijkaardig, volgens de Ligue des Familles: bijna € 300 in de kleuterklas, € 1.225 in het lager en meer dan € 1.500 in het secundair. Dat zijn trouwens ook maar gemiddelden. Sommige scholen zaten onder die bedragen, maar er waren er ook waar de rekening nog een stuk hoger lag.

Maximumfactuur

Ook de overheid begreep dat deze bedragen voor veel ouders een zware dobber zijn. Daarom voerde ze in het kleuter- en lager onderwijs (maar niet in het middelbaar) een ‘maximumfactuur’ in, een maximumbedrag dat de school mag doorrekenen voor materialen en activiteiten. In het kleuteronderwijs is dat in Vlaanderen € 45, in het lager onderwijs € 90. Daarnaast zijn er ook maximumbedragen voorzien voor meerdaagse uitstappen in het lager onderwijs: dat bedrag mag niet hoger zijn dan € 450.

Impulsaankopen

Gelukkig zijn er wel enkele tips die u kunnen helpen om de rekening te milderen.

  • Houd u aan een maximumbudget. Lijst op voorhand op wat uw kinderen allemaal nodig hebben, bepaal een bedrag waar u niet wil overgaan en houd u daar aan.
  • Als u schoolgerief gaat kopen, winkel dan ook alleen, zo vermijdt u impulsaankopen van uw kroost.
  • U kunt natuurlijk ook zaken van vorig schooljaar hergebruiken. Zo hoeft u boekentassen, pennenzakken of schrijfgerief niet telkens opnieuw te kopen. Ook schriften waar maar enkele pagina’s van gebruikt zijn, kunt u gerust verder gebruiken.
  • Uiteraard zijn er ook in schoolspullen dure en minder dure merken, kiezen voor die tweede categorie scheelt een slok op de borrel. Een schrift is een schrift, of dat  nu € 5 dan wel € 1 kost. En een pen van een grootwarenhuis schrijft even goed als eentje van een luxemerk.
  • Ga zeker op tweedehandssites kijken. Veel mensen zetten schoolgerief voor een appel en een ei te koop zodra hun kinderen afgestudeerd zijn. Ook in discount- of fabriekswinkels kunt u vaak koopjes doen. Houd de folders en promoties in de gaten, sommige winkels bieden fikse ‘back-to-school’-kortingen aan.
  • Het kan ook een idee zijn om aankopen te spreiden, doorheen het schooljaar. Door niet in bulk aan te kopen, kan u de kosten beter spreiden.
  • Probeer met andere ouders, buren of vrienden af te spreken om schoolgerief in grotere hoeveelheden te kopen, vaak geven winkels dan een korting.

Doe de app (of de lening)

Ook de gratis tool Budgetbeheer in de Beobank-app (en op de Beobank-site) kan een goede dienst bewijzen. Alle transacties van de laatste 24 maanden op uw zicht- en spaarrekening komen netjes in een aantal categorieën terecht.

Valt de start van het nieuwe schooljaar toevallig samen met andere grote uitgaven (een nieuwe koelkast, een nieuwe tv, …)? Dan is de Beobank Comfortlening Plus misschien het overwegen waard.

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Lening op afbetaling, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier

Hoe kunnen we u helpen?