Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zo houdt u de schoolfactuur onder controle

De Beobank Bugetbeheer tool

Elke ouder met schoolgaande kinderen zal het beamen: september is een peperdure maand. Met enkele eenvoudige tips kan u gelukkig een aardig bedrag uitsparen.

Bij studeren komen er immers heel wat kosten kijken waar u in eerste instantie misschien niet altijd aan denkt: schoolboeken, schrijfmateriaal, schoolmaaltijden, turnkledij, educatieve uitstappen en, als uw zoon of dochter hoger onderwijs volgt, inschrijvingsgeld, …  

Het effect van inflatie op de schoolfactuur

In een nieuwe studie van Beobank over de koopkracht en het uitgavenpatroon van de Belgen geeft 40% van de ondervraagde ouders aan dat de inflatie een zeer negatief effect zal hebben op hun uitgaven voor het nieuwe schooljaar. 47% is van plan hun uitgaven voor het nieuwe schooljaar te verminderen. Ze hopen zo gemiddeld 20% te besparen, o.a. door meer tweedehands te kopen (38%) of door bepaalde aankopen die door de school worden opgelegd te vermijden of verminderen (34%). 24% zegt ook dat ze de schooluitgaven niet rechtstreeks met hun salaris zullen kunnen financieren, maar dat ze daarvoor hun spaargeld zullen moeten aanspreken. 57% van de ondervraagde ouders gaf aan hun andere uitgaven te proberen beperken zodat hun kinderen comfortabel aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen.

Maximumfactuur

Ook de overheid begreep dat de schoolfactuur voor veel ouders een zware dobber is. Daarom voerde ze in het kleuter- en lager onderwijs (maar niet in het middelbaar) een maximumfactuur in, een maximumbedrag dat de school mag doorrekenen voor materialen en activiteiten. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en bedraagt in Vlaanderen voor het schooljaar 2023-2024 € 55 voor het kleuteronderwijs en € 105 voor het lager onderwijs. Het Franstalig onderwijsnet werkt niet met een maximumfactuur, daar kunnen de kosten per school dus verschillen.

Daarnaast zijn er in Vlaanderen ook maximumbedragen voorzien voor meerdaagse uitstappen in het lager onderwijs: dat bedrag mag niet hoger zijn dan € 520. In het kleuteronderwijs mag de school geen bijdrage vragen voor meerdaagse uitstappen.

Vermijd impulsaankopen

Gelukkig zijn er wel enkele tips die u kunnen helpen om de rekening te milderen.

  • Houd u aan een maximumbudget. Lijst op voorhand op wat uw kinderen allemaal nodig hebben, bepaal een bedrag waar u niet wil overgaan en houd u daaraan.
  • Als u schoolgerief gaat kopen, winkel dan ook alleen, zo vermijdt u impulsaankopen van uw kroost.
  • U kunt natuurlijk ook zaken van vorig schooljaar hergebruiken. Zo hoeft u boekentassen, pennenzakken of schrijfgerief niet telkens opnieuw te kopen. Ook schriften waar maar enkele pagina’s van gebruikt zijn, kunt u gerust verder gebruiken.
  • Uiteraard zijn er ook in schoolspullen dure en minder dure merken, kiezen voor die tweede categorie scheelt een slok op de borrel. Een schrift is een schrift, of dat nu € 5 dan wel € 1 kost. En een pen van een grootwarenhuis schrijft even goed als eentje van een luxemerk.
  • Ga zeker op tweedehandssites kijken. Veel mensen zetten schoolgerief voor een appel en een ei te koop zodra hun kinderen afgestudeerd zijn. Ook in discount- of fabriekswinkels kunt u vaak koopjes doen. Houd de folders en promoties in de gaten, sommige winkels bieden fikse ‘back to school’-kortingen aan.
  • Het kan ook een idee zijn om aankopen te spreiden doorheen het schooljaar. Door niet in bulk aan te kopen, kan u de kosten beter spreiden.
  • Probeer met andere ouders, buren of vrienden af te spreken om schoolgerief in grotere hoeveelheden te kopen, vaak geven winkels dan een korting.

Gebruik de app (of overweeg een lening)

Ook de gratis tool Budgetbeheer in de Beobank-app (en op de Beobank-site) kan van pas komen. Alle transacties van de laatste 24 maanden op uw zicht- en spaarrekening komen via die tool netjes in een aantal categorieën terecht.

Valt de start van het nieuwe schooljaar toevallig samen met andere grote uitgaven (een nieuwe koelkast, een nieuwe tv, …)? Dan is de Beobank Comfortlening Plus misschien het overwegen waard.

Hoe kunnen we u helpen?