Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat zijn de goedkoopste landen in Europa?

Lipscani street in Bucharest, a very old one and the most important commercial center, named after Leipzig-the origin of wares. Now, lipscan means trader who bought his wares from West Europe
Volgens de prijzen die Eurostat, het Europees directoraat-generaal voor statistieken, in 2014 noteerde en publiceerde, is Denemarken het duurste land en Bulgarije het voordeligste land van Europa. De prijzen van de belangrijkste goederen en diensten, inclusief de huren, liggen in Denemarken 40% boven het Europees gemiddelde. Dan volgen Zweden (+ 30%), Luxemburg en Finland (+ 23%). Achteraan het peloton bengelen de Bulgaarse prijzen, met nauwelijks 48% van het gemiddelde van de 28 Europese lidstaten. Polen en Roemenië zaten op 57%, Hongarije op 60%, Litouwen op 65, Kroatië op 68 en de Republiek Tsjechië, Slowakije en Letland op 71%. Niemand zal verbaasd opkijken als we stellen dat de Centraal- en Oost-Europese landen financieel de meest aantrekkelijke blijven.

 

Waar bevindt België zich in die rangschikking? Net zoals in Frankrijk liggen de prijzen in ons land boven het gemiddelde, meer bepaald zo’n 9%. Met andere woorden, het verschil is nog opvallender voor een Belgische reiziger die naar een van de landen van het voormalige Oostblok trekt. Omgekeerd lijkt de rekening voor ons iets beter te verteren in de landen die het klassement aanvoeren. En als u naar Frankrijk reist, gaat u nauwelijks een verschil voelen, in elk geval voor wat het gemiddelde betreft.

Bij de iets duurdere landen zitten Nederland (+ 10% in vergelijking met het gemiddelde, dus 1% duurder dan België), het Verenigd Koninkrijk (+ 14%) en Ierland (+ 18%). Bij de minst dure landen zijn Italië (+ 3% boven het gemiddelde, dus 6% voordeliger dan België), Spanje (14% goedkoper dan bij ons), Griekenland (- 20%) en Portugal (- 23%).


En in vergelijking met de rest van de wereld?
Numbeo, de grootste database ter wereld over levensomstandigheden, publiceert een regelmatig bijgewerkte kaart met de wereldwijde indexen van de kleinhandelsprijzen in vergelijking met New York. Volgens de meest recente versie bevinden 9 van de duurste landen ter wereld zich in Europa. België staat 15e in de lijst: het leven is bij ons 13% voordeliger dan in de Verenigde Staten. Zwitserland is de onbetwiste koploper van het klassement, terwijl India en Nepal onderaan de lijst afsluiten.
Dit is ten slotte de lijst van de 20 voordeligste steden van Europa volgens de website priceoftravel.com in de nieuwste uitgave van de “reizigersindex”:

 

 1. Boekarest, Roemenië

 2. Kiev, Oekraïne

 3. Sofia, Bulgarije

 4. Belgrado, Servië

 5. Krakau, Polen

 6. Sarajevo, Bosnië-Herzegovina

 7. Boedapest, Hongarije

 8. Riga, Letland

 9. Istanbul, Turkije

 10. Warschau, Polen

 11. Zagreb, Kroatië

 12. Sint-Petersburg, Rusland

 13. Vilnius, Litouwen

 14. Bratislava, Slowakije

 15. Moskou, Rusland

 16. Praag, Republiek Tsjechië

 17. Tenerife, Spanje

 18. Santorini, Griekenland

 19. Tallinn, Estland

 20. La Valetta, Malta


 

Ter vergelijking: Brussel staat op de 43e positie, tussen Parijs (40) en Londen (46).

 

Hoe kunnen we u helpen?