Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Welke alternatieven voor uw spaargeld ?

Ongeveer 250 miljard euro staat er tegenwoordig op de Belgische spaarboekjes geparkeerd. Dat ’parkeren’ mag u gerust letterlijk nemen: de rente is zo laag dat dit geld quasi niks opbrengt. Meer nog, door de inflatie kan u zelfs netto-koopkracht verliezen. “De verwachting is dat die rente de komende jaren ook niet meer gaat stijgen”, zegt Marc Danneels. “Dat kunnen we afleiden uit de politiek van de Europese Centrale Bank. De erosie van de bedragen die op  uw spaarboekje staan zou dus kunnen blijven duren.”

Een spaarrekening is zeker een nuttig instrument als je het gebruikt waarvoor het dient: zorgen dat je een reserve opbouwt om onvoorziene uitgaven te kunnen dekken en om projecten te bekostigen op korte of middellange termijn, zegt Danneels. “Bij spaargeld dat voor een langere tijd aan de kant kan worden gezet, moeten klanten zich afvragen: is het eigenlijk wel nodig dat ik al dit geld op een spaarboekje zet?”.

Geen angst

Als mogelijk alternatief  komt men al vlug uit bij beleggingen en dat is een woord dat veel Belgen nog altijd angst aanjaagt, ten onrechte, aldus Marc Danneels. “Hoewel beleggingsproducten meer en grotere risico’s inhouden, kunnen ze niettemin een hoger rendement opleveren. Beleggen omvat een zéér breed spectrum aan producten. Het is de kunst om die portefeuille en die producten uit te kiezen die het best bij u passen en dat is iets waar de Beobank-adviseurs perfect bij kunnen helpen.”

Van wat hangt die keuze dan af? “Eerst en vooral natuurlijk: hoe risicogevoelig ben je? Dat is een afweging die ieder voor zich moet maken. Het is goed mogelijk om een zéér defensieve beleggingsportefeuille samen te stellen en het is ook belangrijk om te begrijpen dat dit soort portefeuilles over het algemeen een lager rendement zal opleveren dan een wat dynamischere portefeuille die ook een hoger risico inhoudt. Daarnaast: wat zijn uw projecten op korte en lange termijn en wat is uw beleggingshorizon? Beleggingen doe je in regel voor langere tijd, minstens een jaar of vijf. Als u weet dat u binnen een half jaar een huis gaat bouwen, heeft het natuurlijk niet veel zin om nu dat geld nog te beleggen in een effectenportefeuille.”

Overweeg een fonds

Beobank adviseert om te beleggen via beleggingsfondsen, eerder dan via individuele aandelen of obligaties, zegt Marc Danneels. “Ten eerste is de diversificatie daar al verzekerd: uw risico wordt gespreid over heel wat verschillende aandelen en/of obligaties. Ten tweede wordt de portefeuille beheerd door professionele managers die hun posities en de markten continu opvolgen om zo optimaal te kunnen inspelen op opportuniteiten in de markt.”

Wie een eenvoudigere beleggingsoplossing wenst wat betreft de opvolging van zijn portefeuille, kan ook een dakfonds kiezen, dat is een beleggingsfonds dat in beleggingsfondsen investeert. “Bij die dakfondsen  wordt de samenstelling van het fonds regelmatig terug in lijn gebracht met het beleggersprofiel van de klant”, legt Marc Danneels uit. “In het productgamma dat Beobank selecteert, bieden we verschillende dakfondsen aan die geschikt kunnen zijn voor beleggers met een defensief, gematigd of dynamischer profiel”.

Betere opbrengst

Wat de opbrengsten betreft, is het, gezien het zeer diverse landschap aan fondsen, moeilijk om concrete cijfers te geven, zegt Danneels. Maar een ding staat vast: “Op wat langere termijn, kunt  u, door te beleggen en dus door meer risico’s te nemen, over het algemeen rekenen op  een hogere opbrengst  dan bij een klassiek spaarboekje.”

Wenst u te bekijken welke alternatieven er zijn voor ùw spaargeld? Of een beleggingsportefeuille samen te stellen die helemaal op uw maat is gemaakt?
Ga dan even langs bij uw Beobank-adviseur, hij helpt u graag verder.

 
Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal.Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

 

 

Hoe kunnen we u helpen?