Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

10 tips om beter te sparen

10 tips om beter te sparen

1. Geef minder uit

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het is daarom niet minder waar. Kleine dagelijkse uitgaven knabbelen aan uw budget zonder dat u er erg in hebt. Leg uzelf een maximum op en schrap alle overbodige uitgaven.

2. Dik uw spaarrekening aan

Hou uw uitgaven zorgvuldig bij en maak een schatting van het minimale bedrag dat u elke maand naar uw spaarrekening kunt overschrijven. Ga een wedstrijdje aan met uzelf: probeer zo vaak mogelijk meer opzij te zetten dan het minimum.

3. Stapel geen schulden op

Een krediet is soms onvermijdelijk en het maakt het leven zoveel aangenamer, maar te veel leningen zijn gevaarlijk. Zorg er zoveel mogelijk voor dat al uw afbetalingen samen niet meer dan één derde van uw budget uitmaken.

4. Streef doelstellingen na

Gebruik geen krediet om nutteloze dingen te kopen. Bepaal voor uzelf duidelijke doelstellingen: wat hebt u nodig of zou u echt graag hebben? Probeer die doelstellingen dan op eigen kracht te bereiken. Uw motivatie om te sparen zal er door toenemen.

5. Maak een planning

Het is een uitstekend idee om uzelf doelstellingen op te leggen, maar hoe haalt u ze? Leg om te beginnen een einddatum vast waar u stelselmatig naartoe werkt. Als u op lange termijn spaart, deelt u de periode in een aantal etappes in om uw einddoel stap voor stap te halen.

6. Stel een budget op

Begin met een maandbudget om al uw uitgaven goed in de hand te houden. Reserveer een deel van uw inkomsten voor uw vaste, verplichte kosten (huur, kredieten, voeding, gezondheid, transport, onderwijs, enz.). Stel dan een budget op voor al uw niet-verplichte uitgaven (vrijetijd, elektronica, huishoudtoestellen, kleding, enz.). Probeer om nog iets over te houden. Noteer uw uitgaven om verrassingen te vermijden.

7. Teken in op een pensioenspaarplan

Hoe jonger u eraan begint, hoe minder u elke maand opzij moet zetten om een mooi bedrag te ontvangen als u met pensioen gaat. En op die manier profiteert u ook maximaal van de fiscale voordelen van een dergelijke belegging.

8. Koop uw woning

Bent u huurder? Dan zou een van uw doelstellingen de aankoop van een eigen woning kunnen zijn. Gebruik er een deel van uw spaargeld voor en leen de rest (binnen redelijke verhoudingen). Waarschijnlijk liggen uw woninguitgaven hoger dan wanneer u huurt, maar uiteindelijk wordt u de eigenaar van een goed dat na verloop van tijd misschien zelfs meer waard is. Terwijl u de huur voor altijd kwijt bent.

9. Verminder uw energieverbruik

Vindt u dat u te veel betaalt voor uw verwarming en elektriciteit? Er zijn veel mogelijkheden om uw factuur te doen dalen. Zet de thermostaat één of twee graden lager, doof de lichten als u een kamer verlaat en verbeter de isolatie van uw woning. U zult het verschil snel merken.

10. Beleg voorzichtig op de beurs

Als u een kapitaaltje achter de hand hebt, is de verleiding groot om een hoger rendement te halen dan wat u momenteel op een spaarrekening krijgt. Opgelet: beursbeleggingen brengen soms meer op, maar houden risico’s in. Beleg niet in het wilde weg, maar diversifieer uw beleggingen met producten die goed passen bij uw beleggersprofiel. De beleggingsadviseurs van Beobank geven gepersonaliseerd advies, aangepast aan het profiel van elke klant.

Hoe kunnen we u helpen?