7 sluwe trucs om ’s winters je energiefactuur te doen slinken
Koude winters kletsen al gauw €100 of meer bij je maandelijkse verwarmingsfactuur. Hoe hou je die extra kosten binnen de perken? De 7 trucs hieronder kunnen vele euro’s schelen. En ze zijn zo simpel dat je je straks afvraagt waarom je er nooit eerder aan dacht.
De truc met de tochtstrips
Stop de kieren dicht waarlangs je woning warme lucht kwijtspeelt en/of waarlangs koude lucht je woning binnenkomt. Da’s tip nummer één.
Vaak vind je dat soort kieren rondom buitendeuren en vensters. De randen van de ramen kun je makkelijk zelf kitten. En rond deuren kunnen tochtstrips wonderen doen. Een tochthond helpt ook, eventueel zelfs als knutselproject en sowieso als vrolijke noot.
De truc met de dampende soepketel
De meeste verwarmingssystemen zorgen niet enkel voor warme, maar ook voor droge lucht in huis. En dat laatste is helaas niet best: droge lucht houdt veel minder goed warmte vast dan vochtige lucht én ze voelt minder warm aan. Gelukkig kun je ook die twee winterkwalen gemakkelijk zelf wegwerken, in dit geval door simpelweg de lucht in huis te bevochtigen. En hoe kun je dat beter doen dan door een – letterlijk – dampende pot soep te maken? ‘Maak meer soep’ is een steengoede budgettip. En dus niet alleen omdat je er spotgoedkoop mee hebt gegeten.
De gordijntruc
Sluit de gordijnen, tenzij de zon op het venster staat, want gordijnen isoleren. Vind je ‘t zo al donker genoeg ’s winters, dan kun je deze truc natuurlijk perfect enkel na zonsondergang toepassen. Haal je graag het onderste uit de kan, ga dan tot in het trapgat aan de slag met de gordijntruc: een gordijn voor de trap houdt de warmte tegen die anders naar boven ontsnapt
De truc met de laagjes
De thermostaat een graad lager zetten kan je een besparing opleveren tot 7% hoor je voorts geregeld beweren. Hamvraag daarbij is uiteraard hoe je vermijdt dat je kou lijdt. En dan blijkt een outfit in meerdere laagjes een goeie strategie.
Tussen die laagjes kleding kan zich dan telkens een laag warme lucht vormen. Let er wel op dat de onderste laag, die je tegen je huid draagt, geen vocht vasthoudt waardoor je juist zou afkoelen.
Pak je het graag nog ambitieuzer aan, dan zou je binnenshuis je muts kunnen ophouden. Grofweg een derde van je lichaamswarmte gaat immers verloren langs je hoofd. Ook een hoofddeksel kan dus helpen.
De truc met de ovenschotels
Heb je het even gehad met de soep van truc twee, dan zijn ook ovenschotels een warm en budgetvriendelijk idee, zeker als je na het garen de deur van de oven laat openstaan…
De verdwijntruc
Tip zes is ongetwijfeld de eenvoudigste tot dusver: kruip vroeger in bed. Zo kun je de verwarming eerder op de avond op de nachtstand zetten.
Als je ’s anderendaags de dag niet graag in een koud huis begint, dan is een thermostaat die je kunt programmeren een handig hebbeding. Die kun je immers zo instellen dat ie bijvoorbeeld al begint te verwarmen een halfuurtje voor jij van onder je warme dekbed vandaan komt.
Interessant neveneffect van deze truc is dat je nachtrust wint, al hoeft ‘in bed kruipen’ natuurlijk niet één op één hetzelfde te betekenen als ‘gaan slapen’.
De truc met de deuren
Sluit de deuren van kamers die je niet gebruikt, tot slot.
Zo vermijd je dat je nodeloze volumes warm stookt en zal je ketel dus opnieuw minder energie nodig hebben om je woning warm te krijgen én te houden.
Maar, weet ons vooral te vinden, als het allemaal toch net iets warmer mag.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.