
2020, een jaar om nooit te vergeten
De band tussen de financiële markten en het echte leven raakte in 2020 helemaal ontkoppeld.
Met nieuws, tips en gidsen helpt Beobank u graag verder bij uw financiële beslissingen.
Ontdek al onze kredietoplossingen
Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand
De financiële markten lijken momenteel enkel oog te hebben voor de positieve factoren. Met de komst van een vaccin wordt verwacht dat de consumptie herneemt. Ook de overwinning van Joe Biden in de VS stemt hoopvol. En de centrale banken bieden verdere ondersteuning.
Het herstel riskeert echter atypisch te zijn. Anders dan bij een klassieke remonte moeten nu nog de gevolgen van de covid-crisis met een mogelijke faillissementsgolf en de impact op de werkgelegenheid worden verteerd. Bovendien zijn de begrotingstekorten - het laatste jaar met meer dan 8 biljoen USD1- en de bedrijfsschulden toegenomen. Een geleidelijk en onzeker pad naar economisch herstel dus. Het mag niet verwonderen dat de OESO voor de economische groei van 2021 een wel zeer brede vork hanteert, met groeiscenario’s tussen -2,75% en + 5%.
Gezien de coronarecessie geen klassieke krimp was, mag er niet zomaar van worden uitgegaan dat tijdens de herstelfase vooral de cyclische aandelen zullen profiteren van een economische heropleving, ten nadele van groeiaandelen die de afgetekende winnaars waren tijdens de crisis. De stijlrotatie na de aankondiging van de goede werkzaamheid van enkele vaccins in november doet het omgekeerde vermoeden. In de hoop dat ook de economische activiteit terug zou normaliseren na uitrol van een vaccin, waren het de voorheen afgestrafte sectoren, cyclische aandelen en waarde-aandelen, die de nieuwe winnaars werden, zoals energie-aandelen en financials. Dit ten nadele van de grote winnaars van 2020, de ‘stay & work at home’-sectoren, die koersstijgingen tot 30% kenden. Op de Amerikaanse aandelenmarkt gingen de koersen van online retailers (zoals Amazon), Big Tech (zoals Google), communicatie, hard- en software, huisrenovatie en, in meer bescheiden mate, ook farma zelfs tot 50% hoger in 20202.
We verwachten dat groeiaandelen in 2021 structureel de wind in de rug blijven krijgen. De centrale banken zijn, gezien de enorme schuldenopbouw, immers niet geneigd om de rente te verhogen. Dat leidt ertoe dat beleggers weinig verschil maken tussen de huidige en de toekomstige winsten van bedrijven, wat gunstig is voor groei-ondernemingen. Daar tegenover staat dat dit type aandelen, opnieuw in tegenstelling tot bij een cyclische recessie, al hoog gewaardeerd worden. Klassieke waarde-aandelen zoals nutsbedrijven worden dan weer aantrekkelijk eens ze terug dividenden uitkeren.
In 2021 komt het erop aan om selectief te zijn, met een mix van groeiaandelen, cyclische aandelen en waarde-aandelen en op zoek te gaan naar ondergewaardeerde bedrijven. Dat betekent dat we verder moeten kijken dan bepaalde regio’s en sectoren en het potentieel op bedrijfsniveau moeten analyseren.
Toch zijn er bedrijfsactiviteiten die rugwind genieten van de trends van ‘anders werken en consumeren’, die tijdens de coronapiek werden versterkt. Ook halen sommige sectoren voordeel uit de relanceplannen. Zo versnelde de trend van digitalisering, automatisering en e-commerce tijdens de coronacrisis ontegensprekelijk, al moet nu selectiever worden gekeken. We denken aan ondernemingen actief in 5G-infrastructuur, IoT (Internet of Things) en cloud computing, veeleer dan aan de ‘Big Tech’- winnaars van tijdens de crisis. Deze zijn reeds duur en krijgen wereldwijd meer tegenwind op gebied van reglementering en anti-trustbepalingen.
De strijd tegen de klimaatopwarming, met groene investeringen en hernieuwbare energie, heeft dan weer ontegensprekelijk zijn momentum door de verschillende fiscaal-budgettaire relanceplannen. In Europa is er de Green Deal. 30% van het relanceplan van de EU wordt aangewend voor ‘groene’ initiatieven. In de VS gaf Joe Biden al aan dat hij terug aansluit bij het Parijs-akkoord, dat nul-CO2 uitstoot beoogt tegen 2050. En in China is duurzame groei een speerpunt in het nieuw vijfjarenplan. Het land wil tegen 2060 CO2-neutraal worden. Tot slot kan de VN-conferentie over klimaatveranderingen van november 2021 een grote impact hebben op de manier waarop we in de toekomst produceren en consumeren. In elk geval is duidelijk dat ‘duurzaam beleggen’ structureel ondersteund wordt. Denk maar aan ‘green bonds’ in het obligatiegedeelte of ‘hernieuwbare energie’ of ‘groene infrastructuur’ in het aandelengedeelte.
Terwijl de VS na de financiële crisis van 2008 de duidelijke winnende regio waren, verwachten we nu dat de Noord-Aziatische landen, met China op kop, deze rol overnemen. Ze kregen beter grip op de pandemie en hebben voorsprong in het herstel. China sluit als enig land 2020 af met een bbp-groei van meer dan 2%, tegenover een wereldwijde groeivertraging van 5%3.
De Aziatische markten worden bovendien geholpen door een zwakke dollar. Die staat verder onder druk door de enorme opbouw van overheidstekorten in de VS.
Er zijn ook structurele redenen. China zet zijn weg naar meer interne consumptie en groei verder, terwijl de kapitaalmarkten er volwassener worden. Niet onbelangrijk als je weet dat op de renminbi-obligatiemarkten al zo’n 15 biljoen USD4 omgaat.
De Aziatische aandelenmarkten hebben ook een grote weging in de groeisectoren zoals technologie- en onlinespelers. Tot slot brengt Biden mogelijk een meer constructieve handelsdialoog met de VS teweeg. De trend naar handelsisolationisme kan omgebogen worden naar het smeden van bondgenootschappen. Getuige daarvan het recente vrijhandelsverdrag tussen de ASEAN-landen met onder meer China en Japan.
Deze verwachte evoluties brengen ons tot de volgende vooruitzichten:
Aandelen lijken vrij duur, zeker na de winstdaling die bedrijven in 2020 kenden, in Europa tot - 35%5. De massale liquiditeitsinjecties van centrale banken, goed voor 28 biljoen USD6, zijn daar niet vreemd aan. Ook de verdere monetaire steun is al grotendeels verrekend.
Belangrijk voor 2021 wordt de mate waarin de herneming van de winstgroei het koersniveau ondersteunt. Als we de waarderingen afzetten tegenover de verwachte wereldwijde winstgroei van 34%7 binnen 12 maanden lijken de koersen al correcter. Dat betekent dat ze meer voeling krijgen met de economische realiteit én ze bij de minste twijfel over de vaccinnaties volatiel zullen schipperen tussen hoop en vrees.
Onze voorkeur gaat uit naar een mix van groeiaandelen met cyclische en waarde-aandelen. Bij groeiaandelen komt het erop aan om irrealistische waarderingen te mijden en te kiezen voor activiteiten die ook buiten een lockdown-context perspectief hebben. Bij waarde-aandelen blijft het oppassen met ‘value traps’. Bedrijven kunnen goedkoop zijn voor een goede reden. Klassieke waarde-aandelen zoals nutsbedrijven kunnen dan weer aantrekkelijk worden eens ze terug dividenden uitkeren en ‘industrials’ kunnen ondersteund worden door de geleidelijke heropeningen na de pandemie.
Thematisch denken we aan hernieuwbare energie en leveranciers van technologische infrastructuur zoals 5G en bedrijven rond artificiële intelligentie en big data. Zij kunnen genieten van de economische relanceplannen.
Hoewel beleggingsopportuniteiten zich veeleer in de sectoren en individuele bedrijven situeren dan in bepaalde geografische regio’s zijn er volgende aandachtspunten:
In de huidige context van (quasi) nulrente en de verwachting dat de achterlopende macrodata zoals werkloosheid en faillissementsgraad nog stijgen, moet de aandacht van de obligatiebelegger liggen op het beheersen van het renterisico en het zoeken naar kredietkwaliteit.
2021 wordt dus het jaar waarin de belegger hoopvol uitkijkt naar economisch herstel, maar wordt tegelijk een volatiele periode die hoop en vrees afwisselt. Hoop wegens de uitrol van de vaccinaties. Vrees wegens sombere macro-economische data die met vertraging de werkelijke impact van de pandemie weergeven en (handels-)politieke hete hangijzers die moeilijker dan verwacht blijken.
In de opbouw van een performante beleggingsportefeuille komt het erop aan om selectief in te spelen op opportuniteiten die deze ‘nieuwe realiteit’ biedt, maar tegelijkertijd om weerbaarheid in te bouwen. Diversificatie en regelmatig beleggen bieden hierop een antwoord.
Een volledige analyse over onze visie op de financiële markten vindt u hier.
Bronnen:
1. Institute for International Finance
2. Bloomberg
3. IMF
4. HSBC
5. LFAM
6. Federal Reserve, ECB, Bank of Japan, People’s Bank of China
7. LFAM