Hoe optimaal thuiswerken?
Zoals heel veel Belgen werk jij nu ook van thuis uit. Hoe organiseer je efficiënt een thuiskantoor en hoe...
62% van de Belgen heeft tijdens de lockdown thuis gewerkt. En bijna negen werkgevers op tien zijn bereid om regelmatig thuiswerken mogelijk te maken voor hun werknemers. In andere cijfers? Een Belg op drie zal in de toekomst mogelijk structureel telewerken. Het is duidelijk: telewerk zit in de lift! Maar wat gebeurt er als u thuis valt en zich kwetst?
Telewerk heeft tal van voordelen. Een betere combinatie van werk en privéleven bijvoorbeeld. Maar thuis werken levert ook nieuwe ‘scenario's’ op ... En een ongeluk kan iedereen overkomen. Stel u voor: u zit achter uw computer te werken wanneer uw professionele gsm, die nog in de keuken ligt, begint te rinkelen. U staat snel op, struikelt ergens over en maakt een val. Het resultaat: een verzwikte enkel en een gebroken pols. Bent u hiervoor verzekerd?
Het antwoord is (relatief) eenvoudig: ja! U bent thuis uitgegleden tijdens de telewerktijden die in uw contract staan. U was dus ‘op het werk’ toen dit gebeurde. Met andere woorden: de schade wordt gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever. Deze verzekering biedt:
terugbetaling van de medische kosten en de kosten voor het vervoer naar het ziekenhuis (pas op voor gefactureerde ereloonsupplementen door een niet-aangesloten arts);
Het kan ook zijn dat u tijdens uw thuiswerk even iets voor uzelf doet. Hoe zit het in zulke gevallen? Dat hangt ervan af.
Besluit: als u het ‘werkkader’ verlaat, is het aan u om te bewijzen dat uw ongeval van professionele aard was. Neem vandaag nog uw verzekeringspolissen door, zodat u op alles bent voorbereid.
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.