Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Bent u gedekt in het geval van een telewerkongeval?

Wie beschermt u wanneer u thuis werkt?

Steeds meer werknemers en werkgevers zweren bij telewerk. Een trend die echter ook een keerzijde kan hebben. Wat bij een ongeval thuis? Wie verzekert wat?

62% van de Belgen heeft tijdens de lockdown thuis gewerkt. En bijna negen werkgevers op tien zijn bereid om regelmatig thuiswerken mogelijk te maken voor hun werknemers. In andere cijfers? Een Belg op drie zal in de toekomst mogelijk structureel telewerken. Het is duidelijk: telewerk zit in de lift! Maar wat gebeurt er als u thuis valt en zich kwetst?

Een ongeluk zit in een klein hoekje …

Telewerk heeft tal van voordelen. Een betere combinatie van werk en privéleven bijvoorbeeld. Maar thuis werken levert ook nieuwe ‘scenario's’ op ... En een ongeluk kan iedereen overkomen. Stel u voor: u zit achter uw computer te werken wanneer uw professionele gsm, die nog in de keuken ligt, begint te rinkelen. U staat snel op, struikelt ergens over en maakt een val. Het resultaat: een verzwikte enkel en een gebroken pols. Bent u hiervoor verzekerd?

Thuis, maar ook op het werk

Het antwoord is (relatief) eenvoudig: ja! U bent thuis uitgegleden tijdens de telewerktijden die in uw contract staan. U was dus ‘op het werk’ toen dit gebeurde. Met andere woorden: de schade wordt gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever. Deze verzekering biedt: 

  • terugbetaling van de medische kosten en de kosten voor het vervoer naar het ziekenhuis (pas op voor gefactureerde ereloonsupplementen door een niet-aangesloten arts);

  • een vervangingsinkomen tijdens uw arbeidsongeschiktheid (minstens gelijk aan 90% van het begrensde salaris per dag).

Waar het om gaat is: waar en wanneer?

Het kan ook zijn dat u tijdens uw thuiswerk even iets voor uzelf doet. Hoe zit het in zulke gevallen? Dat hangt ervan af.

  • U snoeit tijdens uw middagpauze de haag rond uw tuin en raakt daarbij gewond? In dat geval doet u best beroep op uw familiale verzekeringHetzelfde geldt als u iets overkomt bij de kapper of tijdens het boodschappen doen.
  • Een pijnlijke valpartij in (of op weg naar) een coworkingruimte of bij de oma? Dan bent u gedekt, mits dit adres in uw contract staat of vooraf is bekendgemaakt. Zat u echter in het working café op de hoek zonder dat te hebben gemeld, dan moet u uw eigen boontjes doppen.
  • Een andere situatie: een ongelukje terwijl u uw kind bij de crèche ophaalt. Deze verplaatsing valt niet onder uw ‘professionele verplaatsingen’ en u was ook niet ‘op weg naar het werk’ ... Maar om discriminatie van telewerkers te vermijden, wordt dit type traject meestal toch door de verzekering gedekt.

Besluit: als u het ‘werkkader’ verlaat, is het aan u om te bewijzen dat uw ongeval van professionele aard was. Neem vandaag nog uw verzekeringspolissen door, zodat u op alles bent voorbereid.

Hoe kunnen we u helpen?