Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe optimaal thuiswerken?

“Blijf in uw kot” betekent vaak ook “werk thuis”. Maar hoe richt je thuis een efficiënt telewerkkantoor in?

“Blijf thuis”: de boodschap van de overheden om de epidemie van het coronavirus in te dijken, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar hoe doe je dat, thuiswerken?

De volgende weken zijn essentieel om het hoofd te bieden aan de gezondheidscrisis in ons land en in de hele wereld. Thuisblijven en sociale contacten zoveel mogelijk vermijden moeten een doemscenario helpen te vermijden. Alleen wie echt onmisbaar is op de werkvloer, mag nog het huis uit. Nu is thuiswerken niet nieuw: veel werknemers doen dat al geruime tijd, gewoonlijk één of twee dagen per week. Maar de hele week telewerken, tot begin april (en waarschijnlijk langer), dat vraagt een andere aanpak.

Een volledig aparte werkruimte

Om langere tijd efficiënt thuis te werken is een werkplek die volledig is afgescheiden van de rest van de woning onmisbaar. Het is immers een goed idee om je privéleven en je werktijd niet door elkaar te laten lopen. Werk dus niet waar je eet en installeer je niet met je laptop op schoot in je luie zetel. Woon je in een appartementje of een studio? Reserveer dan een tafel of bureau voor je professionele bezigheden en installeer daar alles wat je nodig hebt om te werken.

Een goed georganiseerde, comfortabele werkplek

Je werkplek mag gerust ook comfortabel zijn, want je zult er de volgende weken veel tijd doorbrengen. Gebruik een ergonomische bureaustoel, met een hoge en rechte rug en installeer je scherm met de bovenrand op ooghoogte. Ruim je bureau of tafel regelmatig op, zodat je nooit lang moet zoeken en productiever kunt werken. Voorzie in voldoende opbergmogelijkheden en klasseer meteen documenten die je niet langer nodig hebt.

Een goede verlichting, liefst daglicht

In een donkere kamer moeten werken is vermoeiend. Zorg dat je werkplek voldoende verlicht is. Het is gelukkig lente, dus overdag heb je waarschijnlijk genoeg aan het daglicht als je raam flinke afmetingen heeft. Installeer je bureau zo, dat het licht van opzij invalt. Gebruik zeker een goede kunstlichtbron als het daglicht niet volstaat. Geef dan de voorkeur aan een ledlamp met koud, wit licht.

Perfect georganiseerd en verbonden met de buitenwereld

In deze crisisperiode krijgen bepaalde taken soms een heel andere prioriteit. Dat maakt het nog belangrijker om je werk goed te organiseren. Als je niet de hele tijd een VPN-verbinding nodig hebt, schakel die dan zoveel mogelijk uit. Hoewel alle Belgische telecomoperatoren hun capaciteit hebben verhoogd en speciale formules aanbieden, ligt overbelasting van de netwerken op de loer. Geef de voorkeur aan gewoon bellen en conferencecalls houden, want een videolink heeft vaak een te lage kwaliteit en kan zelfs je apparaten trager laten werken.

Hoe kunnen we u helpen?