Checklist voor toekomstige jobstudenten
Volstaat je zakgeld niet om die vakantie met vrienden te plannen? Heeft online shoppen geen geheimen voor jou, maar houdt je budget die bepaalde aankoop tegen? Als je eenmaal besloten hebt om als student te gaan werken, is het slechts een kwestie van rekening te houden met de juiste dingen. Om jouw zoektocht naar dat extra centje vlekkeloos te laten verlopen, stelden we deze checklist op.
1. Mag je wel werken?
Een eerste goede vraag die je jezelf stelt, is of je in aanmerking komt om als jobstudent aan de slag te gaan. Je moet immers de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs succesvol afgerond hebben en vijftien jaar oud zijn. Is dit niet het geval, dan kun je pas vanaf je zestiende aan de slag. Extra informatie over de regelgeving rond werken als jobstudent, vind je hier.
2. Wat zijn je interesses?
Ben je wettelijk geschikt om aan de slag te gaan, dan kun je de zoektocht starten. Best vraag je je meteen af waar je interesses liggen. Ben je verslaafd aan sociaal contact en ben je een bezige bij? Dan is de horecasector wellicht jouw ding. Helemaal geobsedeerd door de laatste modetrends? Dan kan een boetiek baat hebben met jou als nieuwe aanwinst. Heb je ambities in het bedrijfsleven? Dan kun je bij eender welk bedrijf informeren naar een openstaande functie als jobstudent. Hoorde je trouwens al van de termen ‘werkstudent’ of ‘student-ondernemer’? Meer info over deze statuten, lees hier.
3. Maak een cv op
Begin je concreet met aanvragen uit te sturen, dan is het best handig dat je meteen een cv toevoegt. Een cv is een overzicht van wie je bent, wat je interesses zijn, wat je studeert en welke werkervaring je hebt. Een netjes opgemaakt curriculum vitae maakt meteen een goede indruk bij je toekomstige werkgever. Heb je wat computerkennis, dan kun je die zelf opmaken. Geen zin in? Haal dan een eID-kaartlezer in huis en registreer je op www.csam.be. Hier kun je gratis en eenvoudig een verzorgde cv opmaken, zonder er veel tijd mee te verliezen.
4. Het sollicitatiegesprek
Het is geen verrassing dat je toekomstige werkgever eerst een face-to-facegesprek wilt vooraleer hij beslist om samen te werken. Meld je voor je afspraak aan bij Student@Work en druk een bewijs van je resterende werkuren als jobstudent af. Zo weet je werkgever meteen of je nog voldoende uren beschikbaar bent om een bepaalde periode aan de slag te gaan. Trek je naar het sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je er verzorgd uitziet en enthousiast overkomt.
5. Wat staat er in je contract?
Krijg je meteen een contract voorgeschoteld, onderteken het dan nooit meteen zonder het na te lezen. Dat kun je thuis in je eentje doen, maar meestal zijn je ouders of kennissen meer ervaren en dus geschikt om de arbeidsvoorwaarden na te kijken. Zo is het niet onbelangrijk om goed te informeren naar het uurtarief, een eventuele opzegtermijn waardoor je niet meteen kan stoppen met werken als je de job niet fijn vindt en het aantal werkdagen waarop je beschikbaar moet zijn.
6. Wat mag je verdienen?
Klaar voor je eerste werkdag? Op eender welk moment kun je het aantal resterende uren nakijken op je account van Student@Work. Als jobstudent mag je met andere woorden niet onbeperkt werken. Net zoals bij volwassenen moet je je aan streng opgelegde regels houden. Doe je dat niet, dan riskeren je ouders hun kindergeld en hun korting op belastingen te verliezen. Zo mag je maximaal 475 uur per jaar en maximaal 240 uur per kwartaal werken. Het totale bedrag bedraagt maximum 11.042,86 euro per jaar. Meer informatie vind je hier.
7. Wat zijn mijn rechten?
Als jobstudent heb je uiteraard niet evenveel rechten als een volwaardig werknemer, maar toch zijn er zaken waar je tegenin mag gaan. Ben je jonger dan 18 jaar, dan mag je niet langer dan acht uur per dag werken en heb je na 4,5 uur werken recht op een pauze. Je hebt ook recht op een betaalde feestdag, zelfs als je die dag niet werkt. Meer concreet: heb je een contract voor de hele maand juli, dan heb je recht op loon voor de nationale feestdag van 21 juli. In sommige gevallen heb je daarnaast recht op woon-werkvergoeding, kijk dus goed je arbeidscontract na. En tenslotte heb je altijd recht op een proefperiode van drie dagen – zonder opzegtermijn. Vind je je job na drie werkdagen maar niets, dan heb je het recht om simpelweg te stoppen.
Ontdek de gratis zichtrekening voor jongeren bij Beobank en de Visa of Mastercard speciaal voor studenten.
Kredietopening van onbepaalde duur, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en mits wederzijds akkoord.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.