Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Contactloos betalen is zowel veilig als hygiënisch!

Betaal contactloos in alle gemoedsrust.

Contactloos betalen is compleet veilig en perfect hygiënisch als je winkelt. Hoe doe je het en in welke situaties is het echt een goed idee?

In deze coronatijd komen hygiëne en veiligheid altijd op de eerste plaats, dus ook als je betaalt. Nu de lockdown wordt versoepeld en de winkels weer opengaan, is digitaal betalen beslist een belangrijke eerste stap. Maar als je het nog veiliger wilt maken, doe je er goed aan om contactloos te betalen.

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen wordt mogelijk gemaakt door de NFC-technologie (Near Field Communication). Die zorgt ervoor dat je de betaalterminal helemaal niet meer hoeft aan te raken om je aankopen te betalen! Hou je bankkaart of elk ander betaalmiddel met een NFC-chip gewoon even vlak in de buurt van de terminal.

Contactloos betalen op 3 manieren

1. Met je bankkaart

Met alle recente debet- en kredietkaarten kun je contactloos betalen. Oudere kaarten zonder deze functie worden momenteel geleidelijk vervangen. Zit deze technologie nog niet op jouw kaart? Ga dan naar punt 2!

 2. De app Payconiq by Bancontact

Installeer de app Payconiq by Bancontact op je smartphone, kies een pincode van 4 cijfers en koppel de app aan je debetkaart door de registratie te bevestigen met je Digipass. Nu ben je klaar om contactloos te betalen!

Hoe doe je dat? Afhankelijk van de handelaar in kwestie zijn er 3 mogelijkheden: ofwel scan je de QR-code die je ziet op de kassa of terminal van de handelaar, ofwel voer je je pincode in de app in, ofwel hou je je smartphone in de buurt van de terminal (optie Tap & Pay).

 3. Slimme objecten

Smartwatches, slimme armbandjes, zelfs je autosleutels, … Er komen steeds meer slimme objecten die contactloos betalen mogelijk maken. Maar niet al deze toestelletjes zijn al compatibel met alle banken. Dat geldt trouwens ook voor de betaalapps Apple Pay en Google Pay.

Tip: Sommige uitgevers van elektronische maaltijdcheques hebben ook een NFC-chip aangebracht op hun kaarten. Ze functioneren dan precies zoals je bankkaart om contactloos te betalen.

Tot welk bedrag is contactloos betalen mogelijk?

Om contactloos betalen tijdens de coronacrisis aan te moedigen, zodat betalen voor iedereen, zowel klanten als handelaars, veiliger wordt, werd de limiet voor betalingen zonder pincode tijdelijk verhoogd van 25 euro/transactie naar 50 euro. Ook het maximumbedrag voor opeenvolgende contactloze betalingen zonder pincode is opgetrokken, van 50 naar 100 euro.

Wanneer is contactloos betalen een aanrader?

Bij deze aankopen:

  • je brood bij de bakker en je vlees bij de slager

  • groenten op de markt

  • je krant in de krantenwinkel

  • als je je haar laat knippen bij de kapper

  • om een tennisbaan te huren voor je wekelijkse partijtje heren of dames enkel

  • een boeket in de bloemenwinkel

  • een trein-, metro-, bus- of tramticket

  • een factuur met een QR-code

En bovendien …

  • om een vriend terug te betalen of je door hem te laten betalen (open allebei de Payconiq-app, voer het bedrag in, scan de QR-code, tik je code in en klaar!)

  • om te betalen zelfs zonder dat je een winkel binnengaat (als de handelaar de optie “afhaalpunt” van Payconiq ondersteunt. Kies de naam van de handelaar in de app, voer het bedrag in en tik dan je code in).

Veel shoppingplezier, in alle veiligheid!

Hoe kunnen we u helpen?