Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De financiële markten in 2015

Office Workers, Motion Blur.

Centrale banken in de hoofdrol

Als we terugblikken op 2015, dringt één conclusie zich op : het hele jaar door beheersten geopolitieke risico’s de debatten. De hoofdrol daarbij was voorzien voor de centrale banken. In maart lanceerde Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, een kwantitatieve versoepeling, het moderne equivalent van geld bijdrukken. Het idee is dat de Europese Centrale Bank meer geld in de economie pompt, zodat meer leningen kunnen toestaan en op die manier de consumptie aanwakkeren.

De centrale banken bleven tot in de herfst op het voorplan. De Bank of Japan beloofde een eigen kwantitatief versoepelingsprogramma te lanceren, maar deed dat uiteindelijk niet, tot grote schade van de Aziatische beurzen.

Op het einde van het jaar ging de Fed, na twee jaar wachten, eindelijk over tot een renteverhoging. De ECB, tot slot, aarzelde dan weer om de voortzetting van haar kwantitatieve versoepeling tot september 2016 te bevestigen. Het deflatiegevaar blijft nog steeds duren en de strijd tegen de desinflatie is nog niet voorbij.

De Griekse nachtmerrie

We blijven nog even op het geopolitieke plan: net voor de zomer worden de Griekse situatie en het getalm van premier Alexis Tsipras als een ware catastrofe onthaald. De beurs krijgt een fikse opdoffer. Tegelijk ook, wat logisch is, krijgt de obligatiemarkt weer meer kleur. China verrast dan weer iedereen door tegen het eind van de zomer van 2015 zijn munt meermaals te devalueren. De Chinese Centrale Bank echter stuurt tegenstrijdige berichten uit, wat de lokale markten pijn doet. China, dat zijn groei stevig zag vertragen (7%), zal de hele zomer voer voor discussie blijven: is zijn economie wel zo solide als gezegd wordt?

Nog een typisch fenomeen van het afgelopen jaar: de hoger dan verwachte volatiliteit van de markten. Dat gold voor heel wat landen, maar vooral voor de Verenigde Staten en voor de groeilanden. De oorzaak van die volatiliteit zit in de wereldwijde groeivertraging en het twijfelende beleggerssentiment. Waar zit nu de echte motor van de economische groei? In China of de V.S.? De hoge volatiliteit zorgde voor een schok in alle segmenten van de obligatiemarkt.

De positieve punten van 2015

Zo zijn er vier. Vooreerst de daling van de olieprijzen. Dat was een goede zaak voor grondstofinvoerende landen, zoals de V.S., Japan, Italië en Frankrijk. Maar ook voor landen als China, Indië, Korea en Taiwan die een groei tussen de 3 en 6% konden aanhouden. Uitvoerende landen daarentegen, zoals Brazilië en Rusland, kenden een moeilijk jaar. Ten tweede: de muntdalingen hebben de Europese landen en Japan ondersteund. Ten derde, het herstel van de vastgoedmarkten in de V.S. en Groot-Brittannië, wat een positief effect had op de vermogens van de gezinnen. Deze twee landen kenden tot slot ook een flinke daling van de werkloosheid.

De beste waarden van 2015

Als we per regio bekijken, waar kunnen we dan goede prestaties optekenen? In V.S. deden alvast de technologie-, biotech-, vastgoed- en automobielsector het goed tot zeer goed. In Europa zaten de technologiebranche en de mediabedrijven die actief zijn in nieuwe technologieën in de lift. Tot slot hielden ook de aandelen van KMO’s zich sterk, ook in Azië. Japan kon weer de overhand nemen in de regio, dankzij in de instroom van Chinese klanten die er volop luxeproducten en huishoudtoestellen inslaan. En Huawei en Alibaba profileren zich steeds meer als geduchte concurrenten voor Google en Apple.

Wat brengt de beurs in 2016?

Lees hier wat Yves-Michel Kazadi, Investment Analyst bij Beobank voorspelt voor 2016. Wat zijn de vooruitzichten voor de beurzen voor 2016?

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

Hoe kunnen we u helpen?