Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De opkomende landen: lagere lasten en een aantrekkelijk rendement

De opkomende landen: lagere lasten en een aantrekkelijk rendement

Jarenlang waren de opkomende landen de keuze bij uitstek voor investeerders. Vandaag zien velen ze echter als een risicovol avontuur. Nochtans is er veel verbeterd en de aantrekkelijke wisselkoersen bieden investeerders interessante kansen.

Wankele deviezen begin dit jaar
Tussen mei 2013 en het eerste trimester van 2014 kenden de deviezen van de opkomende landen enkele bewogen maanden. Volgens onze analisten verlieten investeerders de financiële markten van deze landen door de monetaire versoepeling van de FED. Bovendien zagen bepaalde landen hun reserves aan vreemde deviezen drastisch krimpen. Dit kwam bijvoorbeeld door de risico’s van de politieke situatie in Thailand en Venezuela en het feit dat landen als Oekraïne en Argentinië problemen ondervonden om vers geld in de economie te pompen. En ook landen met een hoge inflatiegraad, zoals Turkije en Zuid-Afrika, hebben maatregelen getroffen om hun lokale deviezen te stabiliseren.

Een gunstige depreciatie voor de opkomende landen
Volgens onze analisten was de waardeverlaging van de deviezen door de monetaire versoepeling van de FED in eerste instantie voordelig voor exportlanden. Zo konden Zuid-Korea en Mexico hun economie bijvoorbeeld blijvend ondersteunen. Eenzelfde positief effect deed zich voor in India, Indonesië, Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika.

Vandaag bedraagt de JPM EMBI (J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index) 9,7% . Dit cijfer stelt de stijging voor van de totale waarde aan uitgegeven schuldpapieren door de opkomende landen. Obligaties van opkomende markten blijven dus interessant voor investeerders, omdat het rendement voor overheids- en bedrijfsobligaties er hoger is en geografisch meer verspreid dan in ontwikkelde landen zoals Spanje, Italië en Portugal. De overheidsschuld is lager in de opkomende landen en ook de demografie en het groeipotentieel spelen in hun voordeel.

Bovendien kalmeren de financiële markten nu de verkiezingen in Turkije, India en Indonesië rustig lijken te gaan verlopen. Hierdoor ligt de weg open voor structurele hervormingen die de lokale bevolking ten goede komen.

Tip! Volgens onze analisten investeert u best in fondsen met een selectie aan obligaties van opkomende landen, gewaardeerd in dollar.

Lagere lasten, hogere risicopremies en groeiperspectief
Door de structurele hervormingen en de gunstige macro-omstandigheden is China opnieuw een interessant land om in te investeren. Volgens onze analisten zijn de Aziatische landen de motor van de opkomende markten. Enerzijds door de stabiele groei van de Chinese economie en anderzijds door de lagere lasten. Op lange termijn blijven de opkomende landen in het algemeen interessant door:


  • de aantrekkelijke risicopremies

  • de interessante wisselkoersen (ondanks de inflatie)


  •  

Bovendien hebben investeerders de opkomende markten lange tijd links laten liggen en is het nog wachten voor de economie er een versnelling hoger schakelt.

En wat met de grensmarkten?
Landen zoals Bulgarije en Kazachstan, de zogenaamde grenslanden, hebben geprofiteerd van de onrust bij de opkomende landen in Europa . De spanningen tussen Rusland en Oekraïne in het eerste trimester van 2014 zorgden er immers voor dat investeerders in de grenslanden rustigere oorden opzochten. Bovendien zijn ook de lasten er lager. Deze landen zijn dus het overwegen waard bij het samenstellen van uw portefeuille. In combinatie met andere opkomende landen kiest u zo voor een tactische strategie op lange termijn.

Hoe investeren?
Volgens onze analisten is ‘stock picking’ de beste strategie, waarbij veelbelovende, ondergewaardeerde aandelen aan de portefeuille worden toegevoegd. Hierbij raden onze analisten twee soorten strategieën aan:

 

 


  • investeren in bedrijven die baat hebben bij structurele hervormingen in Azië
    --> vermindering van vervuiling, hervormingen in gezondheidszorg en op gebied van massaopslag en cloudgegevens

  •  

 


  • inspelen op macro-omstandigheden, zoals het verdwijnen van de Chinese vastgoedbubbel en de verhoogde koopkracht


  •  

Meer weten? Contacteer uw Beobank-adviseur

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

Hoe kunnen we u helpen?