Aankoop eerste woning: acht regels om te volgen
Om uw bezoeken goed voor te bereiden, maakt u best een fiche met daarop de elementen die belangrijk voor u zijn en de te controleren kenmerken.
Al van de ‘tiny house movement’ gehoord? Wel, hoog tijd om daar kennis mee te maken. Deze beweging - of beter: tendens - vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en roept op om kleiner te wonen. En wat is klein? Over het algemeen valt een woning met een bewoonbare oppervlakte kleiner dan 46 m² onder de noemer ‘tiny house’. En wat aan de andere kant van de oceaan begon, wordt ook hier hip. We gaan alsmaar kleiner wonen, want dat heeft heel wat voordelen. Zo betaal je minder, verbruik je minder, koop je minder onnodige spullen én breng je meer tijd buitenshuis door.
Een tweede trend die we opmerken is dat onze kijk naar wonen in het algemeen verandert. Waar ons huis vroeger mooi en groot moest zijn, stillen we onze honger nu ook met ecologisch verantwoorde elementen. Van zonnepanelen worden we warm en ook de bouwmaterialen nemen we kritisch onder de loep. Meubels van gerecycleerd hout en slimme toestellen krijgen een plek in onze woonkamer, maar ook onze EPC-waarde moet én zal zich in het felgroene deel van dat balkje bevinden.
De boerenbuiten, die vinden we anno 2018 niet meer zo romantisch als vroeger. En daar heeft vooral het prijskaartje wat mee te maken. Liever een betaalbaar appartement of studio dichter bij het werk dan een vierkantshoeve met een buitensporig prijskaartje.
Deze term slaat op de tendens die kapitaalkrachtige mensen naar een stadsdeel lokt, waardoor die buurt opgewaardeerd wordt. Steden kennen alsmaar minder achterbuurten omdat iedereen in de stad wil en komt wonen. Het is er betaalbaar en dichter bij het werk, waardoor we zelfs geen auto meer nodig hebben. Waar we vroeger vanop het platteland naar onze job in de stad pendelden, wandelen we er simpelweg naartoe.
Hoewel er steeds meer singles een woning kopen of huren, wordt het hipper om aan ‘cohousing’ te doen. Enkele jaren terug bedoelden we daarmee dat alleenstaanden of studenten samen een huis huurden, maar ook projectontwikkelaars ontdekten de trend. Vandaag worden er heel wat complexen gebouwd die cohousing als breder begrip zien. Zo zijn er verschillende units waar je alleen of met meerdere mensen kan wonen. Je deelt een tuin, een garage, een wasplaats en bijvoorbeeld een grote leefruimte. Zo is er plaats voor meer luxe, maar voor een kleiner budget.
Wie niet op loopafstand van zijn werk woont, wil vandaag dicht bij een trein-, tram- bus- of metrostation wonen. Liever een halfuurtje op een rechtstreekse trein wakker worden met een koffie en krant in de hand dan anderhalf uur gefrustreerd in de file staan. We willen onze tijd efficiënter gebruiken en de locatie van onze woning heeft daar onlosmakelijk veel mee te maken.
Ben je benieuwd naar de woonmogelijkheden binnen jouw budget? Kom er even over praten in een van onze agentschappen of lees alles over onze Woonkrediet, Renovatiekrediet en Ecokrediet.
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.