Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Donald Trump en China blijven elkaar uitdagen

Donald Trump en China hebben een hekel aan elkaar en laten dat steeds meer blijken …

De laatste twee jaar loopt de spanning tussen beide grootmachten steeds hoger op. Hoe moet het nu verder en welke impact valt er te verwachten voor Europa en de markten?

Gespierde uitspraken, waarna de tegenpartij dreigt met tegenmaatregelen … Donald Trump en China lusten elkaar nog altijd rauw. “De laatste twee jaar blijft de spanning tussen beide landen oplopen”, zegt Marc Daneels, Chief Investment Officer bij Beobank. “Ook nu het met de wereldeconomie helemaal niet schitterend gesteld is.”

Ergste recessie sinds de Grote Depressie

Het IMF verwacht dat de economie in 2020 wereldwijd met 3% zal krimpen door het coronavirus. “De ergste recessie sinds de Grote Depressie, de periode na de beurskrach van 1929, meent onze expert. De vijandigheid tussen de Verenigde Staten en China escaleert op een slecht moment. “In januari leek het er nochtans op dat de spanning afnam, toen beide partijen zelfs een zogeheten ‘fase één’-akkoord sloten.” Maar toen sloeg het coronavirus toe. “China kreeg het verwijt dat het land de pandemie had veroorzaakt en de VS, met Trump op kop, wilden als strafmaatregel hun importtarieven verhogen.” Nu ze dergelijke beschuldigingen naar hun hoofd geslingerd krijgen, zijn de Chinezen niet bereid om toegevingen te doen.

Wedren naar technologisch wereldleiderschap

Beide grootmachten zijn ook verwikkeld in een strijd om het technologische wereldleiderschap. Een technologische koude oorlog zou het gevolg kunnen zijn.

“De regering-Trump wil Huawei verhinderen om samen te werken met Amerikaanse leveranciers. China zou kunnen reageren door Amerikaanse bedrijven de toegang tot onderdelen van lokale leveranciers te ontzeggen”, zo voorspelt Marc Danneels. Ook Hongkong is een twistappel en de spanning loopt op, nu China de omstreden wet op de nationale veiligheid heeft ingevoerd. De vroegere Engelse kolonie verliest daardoor de facto haar bestuurlijke zelfstandigheid.

Welke gevolgen voor Europa en de markten?

Wordt Europa meegesleurd? “Ook ons continent deelt in de gevolgen van het conflict tussen beide grootmachten.China plooit zich terug op zijn binnenlandse economie, terwijl ook de VS hun markt willen beschermen, met ‘America First’als bekende slogan”. Aangezien de Europese economie relatief exportgericht is, kan deze evolutie ook voor ons niet zonder gevolgen blijven. En de markten? “Die zullen samen met de beleggers eerst vooral aandacht hebben voor de reële economie.” En daarna? “Naarmate de commerciële spanning tussen de VS en China weer oplaait, zullen ze gevoeliger worden voor geopolitieke risico’s”, besluit Marc Danneels.

 

Hoe kunnen we u helpen?