Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Financiële markten in 2018: het halfjaarverslag

De comeback van de volatiliteit.

De voorbije twee jaren lagen de kaarten uitzonderlijk goed voor de financiële markten. Maar stilaan begint het tij te keren. Een oververhitte Amerikaanse economie, geopolitieke spanningen en de vrees voor een dreigende handelsoorlog zorgden voor een comeback van de volatiliteit.

Een 'bumpy ride' in de eerste jaarhelft

Na een lange periode van relatieve rust worden beleggers dit jaar opnieuw geconfronteerd met volatiliteit op de financiële markten. Het vuur werd aan de lont gestoken door de sterker dan verwachte looninflatie in de VS, met een stijgende langetermijnrente als gevolg. Beleggers vreesden dat de Federal Reserve de monetaire teugels hierdoor wel eens sneller zou kunnen aanhalen dan eerder verwacht.

Met de aankondiging van een reeks handelsbarrières deed president Trump daar nog een schepje bovenop. De vrees voor een handelsoorlog in combinatie met de dure euro duwden het Europese ondernemers- en consumentenvertrouwen dit voorjaar fors lager. Op de koop toe kregen de zogenaamde GAFA-aandelen (Google, Apple, Facebook en Amazon) af te rekenen met het privacy-schandaal van Facebook. Hierdoor kwamen de koersen van de IT-aandelen het afgelopen voorjaar sterk onder druk te staan.

Als klap op de vuurpijl, kwamen daar ook nog de geopolitieke spanningen rond Noord-Korea bovenop. Dit zette niet alleen de aandelenbeurzen onder druk, maar bracht ook de olieprijs opnieuw in beweging. Het hek was helemaal van de dam toen Donald Trump besliste dat de VS uit het nucleaire akkoord met Iran zouden stappen. Die aankondiging stuurde de koers van een vat Brent olie in mei fors boven de 70 dollar.

Door de sterke groeidynamiek van de Amerikaanse economie, mede dankzij de fiscale boost van de regering Trump, kwam het inflatiespook terug tevoorschijn. Een verstrakking van het monetaire beleid kon dan ook niet uitblijven. De eerste renteverhoging kwam er in maart. In juni volgde een tweede.

Op de Europese obligatiemarkten gebeurde net het omgekeerde. Als gevolg van de afnemende inflatieverwachtingen en de vrees voor een handelsoorlog is de Europese langetermijnrente sinds mid februari terug aan het dalen.

In de tweede jaarhelft moeten we ons opnieuw aan de nodige zenuwachtigheid en volatiliteit verwachten.

'Back to normal'

De voorbije jaren was het klimaat buitengewoon goed voor de financiële markten. De monetaire overheden hielden de rente kunstmatig laag en de macro-economische data waren uitgesproken goed. Volatiliteit leek volledig verdwenen van het beurstoneel en de koersen gingen gezwind omhoog. Maar stilaan evolueren we ‘back to normal’. Wat betekent dit voor uw beleggingen?

Op rentevlak blijft de normalisatie voorlopig weliswaar beperkt tot de Verenigde Staten. In die genormaliseerde omgeving staan we neutraal tegenover de Amerikaanse beurzen. De economische cyclus komt weliswaar stilaan in de eindfase terecht, maar de fiscale hervormingen van de regering Trump kunnen het feest nog wat rekken. Anderzijds beginnen zich in de VS ook de risico’s op te stapelen. De fiscale hervormingen zullen op lange termijn onvermijdelijk een impact hebben op de overheidsschuld. Daarnaast is het overduidelijk dat de Amerikaanse economie steeds meer onder stoom staat. Als de inflatie uit de hand loopt, zal de Federal Reserve zich mogelijk genoodzaakt zien om sneller dan verwacht de monetaire teugels aan te halen. In combinatie met een stijgende olieprijs, spanningen in het Midden Oosten, een duurder geworden dollar en toenemende handelsbarrières, die de Amerikaanse export onder druk kunnen zetten, is dat een gevaarlijke cocktail voor de financiële markten.

In Europa is de economische cyclus nog niet zo ver gevorderd en blijven de vooruitzichten goed. Europese aandelen worden nog volop ondersteund door aantrekkende winstgroeicijfers en de stijgende dollar heeft het nadeel van de sterke euro grotendeels weggewerkt.
Gezien de zeer lage kerninflatie valt het bovendien te verwachten dat ook het monetair beleid nog een hele poos accomoderend zal blijven.

Ook voor de groeilanden blijven de vooruitzichten op lange termijn zeer goed. Ze profiteren van aantrekkelijke waarderingen en een sterke groeidynamiek. Bovendien is ook de inflatie in de meeste groeilanden onder controle. Op lange termijn blijft het winstpotentieel dan ook zeker intact. Groeilandenobligaties blijven aantrekkelijk wegens hun relatief hoge couponrendementen. In de Aziatische landen groeit bovendien het aanbod van investeringswaardige of ‘investment grade’-obligaties.

Voor het volledig marktoverzicht, klik hier.

In een notendop

  • Na jaren van rust is er opnieuw volatiliteit op de financiële markten.
  • Een oververhitte Amerikaanse economie, geopolitieke spanningen en de vrees voor een handelsoorlog maken de beurzen zenuwachtig.
  • De Federal Reserve verhoogde de beleidsrente in maart en juni.
  • De rentenormalisatie is voorlopig beperkt tot de VS.

Redactiedatum: 14/06/2018.

Welke impact heeft de volatiele markttrend op uw portefeuille?

Praat erover met uw adviseur

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?