Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Welke tegemoetkoming krijg ik als ik een huis afbreek en terug opbouw?

Fiscale voordelen

Welke tegemoetkoming krijg ik als ik een huis afbreek om het nadien weer op te bouwen?

Bent u eigenaar van een woning die niet echt meer aan de huidige eisen voldoet? In plaats van ze grondig te renoveren, is het misschien beter om ze af te breken en volledig herop te bouwen. In een aantal Waalse en Brusselse gemeenten en in heel Vlaanderen geeft de overheid daarvoor zelfs een steuntje in de rug.

Afbreken en heroprichten van een woning kan in 32 Belgische gemeenten tegen een btw-voet van 6 procent in plaats van 21 procent. Op een woning van 200.000 euro scheelt dat meteen 30.000 euro.

32 gemeenten

De 32 steden en gemeenten waarover het gaat zijn Aalst, Antwerpen, Bergen, Brugge, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Seraing, Sint-Niklaas, en Verviers, alsook de Brusselse gemeenten Anderlecht, Brussel, Elsene, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Ukkel en Vorst. Het speelt daarbij geen rol of het gebouw gelegen is in een zogenaamde stadskanker of in een andere wijk of deelgemeente van die stad.

Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet de afbraak en de heropbouw in één handeling worden gedaan. Voorts moet het gebouw na de heropbouw hoofdzakelijk worden gebruikt als privéwoning.

Ook voor afwerking

Ook de afwerking van het pand kan genieten van de verlaagde btw-voet. Ze moet dan wel worden gefactureerd uiterlijk op 31 december van het jaar waarin de woning in gebruik wordt genomen.

De toepassing van de lagere btw-voet moet worden aangevraagd vooraleer de facturen worden gemaakt. Daartoe dient de belanghebbende bij het btw-kantoor waar het pand gelegen is een attest aan te vragen. Hij moet daarbij een kopie van de vergunning voor afbraak en heropbouw voorleggen en bevestigen dat het pand hoofdzakelijk bestemd is voor privégebruik.

Voor alle Vlaamse gemeenten

De verlaagde btw-voet is een fiscaal voordeel van de federale regering. In Vlaanderen doet ook de regionale overheid een inspaning. Voor woningen die niet in een van de genoemde steden liggen, wordt voortaan een premie van 7.500 euro gegeven als ze worden afgebroken met het oog op een heropbouw. Er is trouwens een enorm potentieel. Bijna een Vlaamse woning op de drie en een appartement op de zeven dateert van voor de Tweede Wereldoorlog.

Deze premie moet wel voor eind oktober 2019 worden aangevraagd via de website van het Vlaams Energieagentschap.

De overheid wil er met de maatregel voor zorgen dat het woningenbestand beter geïsoleerd wordt. Bij nieuwbouw is dat makkelijker dan bij renovatie.

In het kort

  • In 32 Belgische gemeenten geldt voor de afbraak van een woning, gevolgd door het optrekken van een nieuw pand een verlaagde btw-voet van 6 procent.
  • Het voordeel moet voor de afbraak worden aangevraagd.
  • In Vlaanderen wordt in de andere gemeenten een premie van 7.500 euro gegeven.

Hoe kunnen we u helpen?