Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Beobank gaat in zee met zeiler Jonas Gerckens

Beobank helpt de Belgische zeiler om zijn Olympische droom waar te maken

Hoe het avontuur begon met een toevallige ontmoeting tussen Delphine Simon (manager van Jonas Gerckens) en Eric Vermesse (directeur van Beobank PRO) en veel menselijke warmte …

Jonas Gerckens heeft een droom: de Belgische zeilwereld vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Die ambitieuze droom leek plots haalbaar toen Delphine Simon, de manager van de schipper uit Luik, tijdens een etentje in contact kwam met Eric Vermesse, directeur van Beobank PRO. De droom is ook een uitdaging van formaat, want eerst moet er een ultrasnelle boot gebouwd worden om deel te nemen aan internationale races, zoals de Route du Rhum in 2022 … “Vergelijk het met F1: alleen met de beste racewagen haal je de top. Zelfs de beste zeiler kan geen mirakels doen met een kolenschuit”, ­zegt Delphine Simon. “Jonas traint al 20 jaar en kan zich nu meten met de allerbesten. Dat er voor het eerst een boot speciaal voor hem wordt gebouwd, is een prestatie op zich, maar ook een springplank naar de top.” De investering in zo’n technologisch geavanceerde boot is niet min: 600.000 euro.

Een ontmoeting maakte het verschil

Het enthousiaste verhaal van Delphine raakte een gevoelige snaar bij de directeur van Beobank PRO. “Het project van Jonas klonk boeiend. Maar ik hoorde ook hoe moeilijk ze het hebben om de boot te financieren. Ik heb toen gezegd dat ik zou nagaan of Beobank iets kon doen”, zegt Eric. Daar had hij goede redenen voor, want Jonas is naast schipper ook een echte ondernemer. “We besteden heel veel tijd aan het zoeken naar financiering en sponsors, personeel aanwerven, enz. Ons team functioneert als een bedrijf, met doelstellingen en ijkpunten”, aldus Delphine. Nadat het kredietdossier was samengesteld, volgde het een klassiek goedkeuringstraject doorheen de bank. “Dit is weliswaar een heel uitzonderlijk project, maar het zit financieel goed in elkaar, met een solide terugbetalingscapaciteit”, zegt Eric.

Menselijke aanpak primeert

Door het partnership met de bank komt het project in rustiger vaarwater terecht. De lening bedraagt 45% van de investering. “Onze vorige pogingen om financiering te vinden leverden alleen een koude douche op. Bij Beobank waren we verrast door de warme, menselijke aanpak: we kenden elke gesprekspartner met naam en voornaam, kregen een rechtstreeks telefoonnummer, enz.”, aldus Delphine. “We voelden dat de bank aan boord wilde komen en samen met ons dit avontuur beleven!” De directeur van de PRO-afdeling beaamt dit: “Natuurlijk moet het financiële plaatje kloppen, maar ook de energie, passie en capaciteiten van Jonas hebben ons over de streep getrokken. Naast topsporter is hij ook een talentvolle ondernemer. Zijn project sluit perfect aan bij onze waarden!”

Iedereen aan boord …

Terwijl een scheepswerf in Bretagne de laatste hand legt aan zijn boot neemt Jonas Gerckens deel aan verscheidene races om zich voor te bereiden. Hij zal onder andere samen met Sophie Faguet (als leden van het Belgische zeilteam Red Dolphins) het ruime sop kiezen voor de European en Worldwide mixed doubles offshore in 2021. Beobank houdt u verder op de hoogte van de avonturen van onze Belgische zeiler …

Hoe kunnen we u helpen?