Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe beschermt u uw winsten na een positieve beursperiode?

Hoe beschermt u uw winsten na een positieve beursperiode?

Na een positieve beursperiode is het verleidelijk om meer risico te gaan nemen. En voor u het weet verdwijnen uw winsten weer als sneeuw voor de zon. Hoe stelt u uw winsten veilig?

 

Blijf in balans

Zowel na een positieve als na een negatieve periode op de beurs is het belangrijk om samen met uw adviseur uw portefeuille door te lichten. Uw portefeuille is immers uit balans gebracht en heeft een risiconiveau die niet meer in lijn ligt met uw beleggersprofiel.

-> Gevolg:


  • In geval van een overgewicht aan risicovolle activa corrigeert uw portefeuille zich na een beurscorrectie harder dan verwacht.

  • In geval van een ondervertegenwoordiging van risicovolle activa presteert uw portefeuille zwakker na een beursherstel.


  •  

Wees niet te gulzig

Beleggers laten zich vaak leiden door hun sentiment. Na een periode van positieve koersevoluties worden ze vaak te optimistisch en laten ze zich meeslepen om meer risico te nemen dan de modelportefeuille die overeenstemt met hun beleggersprofiel. Marktvooruitzichten helpen om keuzes te maken, maar een exacte voorspelling is niet mogelijk. En situaties kunnen snel veranderen.

Tip! Houd uw portefeuille zo divers mogelijk, in lijn met uw beleggersprofiel en de risicotolerantie die u eerder aangaf. De markt verandert immers snel, daarom belegt u best in verschillende regio’s, sectoren en obligatie types.


Aan welke effecten voorrang geven na een positieve of negatieve beursperiode?

Bij een positieve beursperiode raakt de portefeuille na een tijdje uit balans. Aandelen nemen een grotere positie in uw portefeuille in, waardoor de portefeuille volatieler en risicogevoeliger wordt.

Om uw portefeuille in balans te houden na een positieve beursperiode belegt u best in effecten met een lager risico. Obligaties bieden minder hoog winstpotentieel, maar zorgen wel voor stabiliteit op lange termijn in de portefeuille.

En omgekeerd kan het in een negatieve beursperiode nodig zijn uw portefeuille bij te sturen door risicovollere activa onder de vorm van aandelen toe te voegen. Aandelen bieden hogere rendementen, maar ook hogere risico’s. Aandelen met een lage volatiliteit zijn een minder riskant alternatief. Fondsen die in dergelijke aandelen beleggen, zullen vaak wat potentieel moeten prijsgeven bij stijgende markten, maar in dalende markten zijn de verliezen ook kleiner.

Voorbeeld: in een negatieve beursperiode kan een volatiel aandeel met 30% dalen waardoor nadien een stijging van 43% nodig is om dat verlies te compenseren (break-even). In dezelfde periode kan een weinig volatiel aandeel een mindere daling kennen. In geval van een daling van 15%, zal een stijging van 18% voldoende zijn om rendabel te blijven. Ondanks het lagere potentieel, leveren aandelenfondsen met een lage volatiliteit op lange termijn toch een rendement vergelijkbaar met de meest dynamische fondsen.

Dergelijke strategieën vindt u in verschillende sub-activaklassen. Zowel in de Europese en internationale aandelen, als in de meer risicovolle groeimarktaandelen.


Kom gerust eens langs

Bij Beobank vinden we het belangrijk om u op de hoogte te houden over uw beleggingen. We nodigen u dan ook graag uit om uw portefeuille in alle rust te bespreken, zodat uw portefeuille in balans blijft.

 

Maak een afspraak met uw Beobank adviseur in uw Beobank agentschap


Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

Hoe kunnen we u helpen?