Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Onpartijdig en deskundig advies

Louise-Marie Delfosse: “ Ik hoef me niet te verdiepen in de beurs om baas over mijn geld te blijven.“

Louise-Marie Delfosse geeft onomwonden toe dat ze nog nooit van open architectuur gehoord had. Tot ze maanden geleden een afspraak had met Elodie Boddin, haar Beobank-adviseur. Zoals heel wat klanten waren Louise-Marie en haar echtgenoot op zoek naar een beleggingsformule met een aantrekkelijk rendement zonder hoge risico‘s.

 

Meneer en mevrouw Delfosse zijn geen typische traders die dag en nacht aan het scherm gekluisterd zitten om de laatste beurskoersen op te volgen. Het is gewoon een koppel dat in de loop der jaren een spaarpotje opgebouwd heeft. “We waren op zoek naar een interessante formule, maar vonden nergens onze gading. De keuze bleef telkens beperkt tot producten van de bank waar we te rade gingen. En die waren niet altijd aantrekkelijk”, legt Louise-Marie Delfosse uit.

 

Eerste troef
Volgens Elodie Boddin, beleggingsadviseur bij Beobank, is dat de kracht van open architectuur in een notendop: de onpartijdigheid van de bank en de onafhankelijkheid van de fondsenhuizen. “Met open architectuur kunnen klanten echt een beleggingsformule kiezen die bij hun profiel past, niet bij dat van de bank. Wij stellen hen beleggingsproducten voor van 12 verschillende fondsenhuizen waarmee we samenwerken.”

In de praktijk maken de analisten van Beobank een eerste selectie uit honderden fondsen op de markt, op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria. Ze bekijken onder andere de resultaten van de fondsen op korte, maar vooral op lange termijn en onderwerpen ze aan een kwalitatieve screening. Op die manier krijgen ze een gedetailleerd beeld van de beheerstructuur van de beleggingsfondsen, de manier waarop ze beheerd worden en hun achterliggende beleggingspolitiek.

 

Volgens Elodie Boddin “wordt het zo mogelijk om aan de kandidaat-belegger een fondsenportefeuille op maat voor te stellen. We selecteren altijd de sterkste fondsen, verdeeld over de verschillende fondsenhuizen.”

 

Kwestie van profielen, toelichting en expertise
De bepaling van het beleggersprofiel is nu meer dan ooit cruciaal. “We moeten de behoeften van de klant kennen, weten hoe die zijn toekomst ziet. We moeten ons dus een precies idee vormen van zijn financiële situatie, zijn beleggingsdoelstellingen en zijn houding ten opzichte van risico”, aldus Elodie Boddin. Sommige vragen peilen naar de kennis van de klant en diens eerdere ervaringen met beleggingen. “We hebben maar heel zelden te maken met klanten die gespecialiseerd zijn in internationale beleggingen. Indien nodig leggen we de klant zelfs uit wat een aandeel, een obligatie, een aandelenfonds of een obligatiefonds is.”

 

En die informatieve rol gaat nog verder. “Voor elk profiel en voor elk fonds leggen we uit waaruit dat fonds bestaat, hoe de beheerders werken, welke risico’s de fondsen inhouden en hoe ze kunnen inspelen op de veranderende markt. We zorgen ervoor dat de klant precies weet waarvoor hij kiest.”

 

Regelmatige updates
Voor mevrouw Delfosse zijn regelmatige updates heel belangrijk. “Ik hoef me niet te verdiepen in de beurs om baas over mijn geld te blijven. Ik kan vertrouwen op mijn adviseur die de fondsen constant opvolgt. Ik moet enkel de dagelijkse internationale actualiteit wat volgen om op de hoogte te zijn van de politieke context die een invloed kan hebben op de beurs.”

 

Voor de Beobank adviseurs daarentegen begint dan de strategische opvolging van de geselecteerde fondsen. “Wij analyseren de portefeuille van onze klanten en nemen die minstens een keer per trimester samen met hen door. Het is onze taak om de marktevolutie op te volgen, om de klant te verwittigen als zijn fondsenportefeuille een aanpassing nodig heeft en om bepaalde marktbewegingen uit te leggen. Maar de eindbeslissing ligt altijd bij de klant. Het is dankzij die alarmfunctie dat onze klanten, meestal absoluut geen beursspecialisten, ons vertrouwen”, besluit Elodie Boddin.

 

Voor mevrouw Delfosse betekent open architectuur dat ze “kan kiezen voor de juiste producten uit een uitgebreid gamma beleggingsfondsen, niet enkel die van de bank zelf. Een wijze manier om niet al je spreekwoordelijke eieren in één mand te leggen.”

 

 

Wenst u uw beleggingen te herzien? Wij helpen u graag verder.

 

Meer over open architectuur hier

 

 

Hoe kunnen we u helpen?