Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe brandveilig is jouw woning? 3 tips om je woning veiliger te maken

Vervang je rookmelder elke 10 jaar

In België vinden er jaarlijks 20.000 woningbranden plaats. In 2018 eisten die woningbranden volgens leefbrandveilig 56 dodelijke slachtoffers. En toch is naar schatting slechts de helft van de Belgische woningen uitgerust met één of meerdere rookmelders, die vaak slecht of helemaal niet onderhouden zijn. Een goed functionerende rookmelder is nochtans geen overbodige luxe. Hieronder meer uitleg en enkele tips om uw woning veiliger te maken.

Redder in nood: de rookmelder

Zelfs met de beste voorzorgen bestaat er nog altijd de kans dat er een brand uitbreekt. Tijdig gealarmeerd worden kan dan letterlijk een verschil tussen leven en dood betekenen. In je slaap ruik je immers niets – wat je kans om tijdig wakker te worden aanzienlijk verkleint. Bevestig daarom op elke verdieping en in de trappenhal minstens één rookmelder. Voor de badkamer, keuken en garage kies je best voor een thermische melder, die reageert niet op rookontwikkeling, wel op een snel stijgende temperatuur. Op die manier vermijd je dus een vals alarm. Let er bij de aankoop van je rookmelder op dat de labels CE en EN14604 vermeld worden. Sommige rookmelders zijn verkrijgbaar met een batterij met een levensduur van tien jaar. Deze is iets duurder, maar heeft als voordeel dat je ze in principe niet hoeft te vervangen. De rookmelder zelf moet je namelijk ook elke tien jaar vervangen.

Plaats boven je droogkast, elektriciteitskast en de plaats waar je frequent elektronische toestellen zoals je smartphone oplaadt een rookmelder. Het best plaats je een rookmelder op het plafond, op minstens 30 cm van de hoek. Wil je een rookmelder op een muur bevestigen, zorg er dan voor dat hij zo hoog mogelijk hangt, maar ook niet minder dan 15 cm van het plafond verwijderd. Zodra de rookmelder geïnstalleerd is, kan je hem best maandelijks testen. Verwijder ook elke maand de stofdeeltjes: op die manier blijft hij optimaal functioneren.

Wil je te weten komen hoe brandveilig je woning is? De Belgische overheid  voorziet in elke gemeente een brandpreventie-adviseur die bij je thuis gratis een controle komt doen.

Kweek goede gewoontes in je huishouden

Nog snel je wasmachine vullen voor je gaat slapen, soep koken terwijl je snel een kleine boodschap gaat doen of ’s nachts je smartphone, tablet of laptop opladen? Ze besparen je misschien wel wat tijd, maar gaan ten koste van je veiligheid.

Blijf daarom altijd in de keuken als je aan het koken bent en gebruik een kookwekker: zo vergeet je geen potten of pannen tijdig van het vuur te halen. Nieuwe keuken in het verschiet? Anno 2019 bestaan er zelfs kookvuren die automatisch uitgeschakeld worden. Zorg ervoor dat je een blusdeken in de buurt hebt liggen: blussen met water of een vochtige doek heeft een averechts effect. Een heet vetmiddel zoals boter of olie in de pan, maar ook frituurvet is in combinatie met water de ideale brandstof is voor een soort ‘steekvlam’. Daardoor wordt de brand alleen maar groter.

’s Nachts je was doen of je was laten drogen in de droogkast: je doet het beter niet. Stof in de filter(s) van je droogkast is één van de voornaamste oorzaken van brand veroorzaakt door droogkasten. Reinig daarom de filter van de droogkast elke keer je je was hebt gedroogd en houd er rekening mee dat sommige droogkasten tot drie filters kunnen bevatten. Neem dus ook even de handleiding erbij om zeker te zijn dat je er geen vergeet. Wil je toch graag gebruik maken van het goedkopere nachttarief voor elektriciteit, zet het toestel dan uit vóór je gaat slapen.

Hetzelfde geldt voor elektronische toestellen die je wilt opladen: doe het vóór het slapen gaan. Maak er een goede gewoonte van om de stekkers ook uit het stopcontact te trekken nadat je een toestel hebt opgeladen of gebruikt. Vergeetachtig? Kies dan bij risicovolle toestellen zoals een stijltang of strijkijzer voor een versie die zichzelf automatisch kan uitschakelen.

Poets & controleer

Stof belemmert de luchtafvoer van alle elektronische toestellen. In de keuken houd je best rekening met je dampkap: maak die regelmatig proper en vergeet bij je grote kuis het stof achter je koelkast, diepvriezer en magnetron niet te verwijderen zodat ze voldoende ventilatie hebben. Ook je wasmachine en droogkast zijn ‘stofverzamelaars’. Naast de filter die je na elk gebruik dient leeg te maken, kun je best op regelmatige basis ook de luchtafvoer en de binnenkant van de droogkast reinigen.

Tot slot dien je zowel je schoorsteen als ketel regelmatig te laten onderhouden. Zo vermijd je niet alleen schouwbrand maar verlaag je ook het risico op CO vergiftiging. Laat daarom je schouw één keer per jaar vegen. Heb je aardgas, dan dien je je ketel om de twee jaar te laten controleren. Gebruik je stookolie, dan dien je je ketel jaarlijks te laten controleren door een erkend controleur.

 

Ontdek ook het Beobank Home Secure alarmsysteem dat u waarschuwt bij inbraak- of brandgevaar

Hoe kunnen we u helpen?