Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe profiteren van de volatiliteit van de markten?

Het coronavirus veroorzaakte paniek op de financiële markten. Reden genoeg om je op voordelige aandelen te storten? Of ga je toch voor kwaliteit?

Beleg nu en bouw een kapitaal op voor later

Ontdek onze aanpak

COVID-19 veroorzaakte paniek op de financiële markten, maar nu halsoverkop voordelige effecten kopen is geen goed plan. Kwaliteit moet voorrang krijgen. Lees hier waarom.

Niemand kan momenteel voorspellen hoe zwaar de economische crisis wordt die het gevolg is van de COVID-19-pandemie. Dat hangt af van de duur van de lockdown en de reacties van de wereldwijde politieke en monetaire overheden.

Toch staat het nu al vast dat de gevolgen ernstiger zullen zijn dan in 2008. Het Internationaal Monetair Fonds spreekt zelfs over de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie van 1929.

Vermijd impulsaankopen

Anderzijds klopt het natuurlijk ook dat wereldwijd 8.000 miljard dollar werd vrijgemaakt om de economie te steunen en de economische gevolgen van de gezondheidscrisis op te vangen. Toch heeft het vooruitzicht van een zware recessie paniek veroorzaakt op de financiële markten. Het blijft nochtans een slecht idee om je op laaggeprijsde activa te storten met als enige argument dat ze nu goedkoop zijn. Hoe interessant ze ook lijken, kwaliteit moet je voornaamste maatstaf blijven.

Overhaast beleggen was nooit een aanrader. “Kijk vooral naar aandelen van bedrijven die weinig conjunctuurgevoelig zijn en een gezonde balans kunnen voorleggen. Je vindt die bijvoorbeeld in de technologiesector en in de gezondheidssector. Voor obligaties geldt dezelfde redenering: geef de voorkeur aan bedrijven met een lage schuldgraad en een goede kredietkwaliteit.Veel kritische zin en oog voor kwaliteit blijven je sterkste wapens, zoals elke beheerder van actieve fondsen je zal bevestigen. In een periode van grote volatiliteit geldt dat nog meer”, zegt Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank.

In actief beheerde fondsen zal de beheerder immers, op basis van diepgaande analyses, aandelen en sectoren opnemen die volgens hem de meeste kans maken om sneller te groeien dan de markt. En actief beheerde fondsen streven er ook naar om beter dan de markt weerstand te bieden bij een krimpende markt.

Verlies je doel niet uit het oog en herevalueer regelmatig

Zelfs een beurskrach mag geen aanleiding zijn om je beleggingsstrategie drastisch te wijzigen, noch om je blootstelling aan een bepaalde regio of activacategorie te vergroten. Bewaak integendeel het evenwicht van je portefeuille en controleer of hij nog overeenstemt met je risicoprofiel. Aandelen en obligaties kunnen heel verschillend reageren op de evolutie van macro-economische parameters, bijvoorbeeld afhankelijk van de inflatie. Diversificatie wapent je tegen elke onverwachte gebeurtenis.

“Angst of een te grote opwinding zijn in elk geval slechte raadgevers. Er heerst nog te veel onzekerheid over het virus en de gevolgen ervan om nu halsoverkop risicovol te gaan beleggen. Vraag liever advies aan je Beobank-contactpersoon. Hij of zij zal je op weg zetten naar een kwaliteitsvolle portefeuille, in overeenstemming met je risicoprofiel. Een portefeuille die tegen een stootje kan en die geleidelijk kan worden uitgebreid met posities in de sectoren en beleggingsformules die kansen bieden”, zo besluit Marc Danneels.

Wij herinneren je eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s, waaronder het eventuele verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?