Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Is er een goed moment om te beleggen?

Hoe vermijdt u emotionele beslissingen bij het beleggen?

Beleg nu en bouw een kapitaal op voor later

Ontdek onze aanpak

De beurzen en tal van beleggingsfondsen leden tijdens de coronacrisis zware verliezen. Hoe vermijdt u dat u dan in paniek verkoopt, terwijl u net dan goedkoop kan beleggen ?

Het goede moment kiezen om te beleggen, is niet eenvoudig. Veel mensen springen op een rijdende trein. Ze stappen in de beurs of in beleggingsfondsen op een moment dat die al stevig gestegen zijn. Succes trekt aan. Maar goede prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor verdere gunstige evoluties in de toekomst. Bij een terugval gebeurt dan weer net het omgekeerde. Daar zal een stevige terugval van de waarde soms tot paniek leiden, waardoor beleggers hun effecten of fondsen met verlies verkopen.

Toch kunt u deze scenario’s vermijden. Bijvoorbeeld door gespreid in de tijd te beleggen. Door elke maand een bedrag te investeren, ongeacht de stand van zaken op de financiële markten, vlakt u de extremen uit. U doet nooit uw volledige aankoop tegen de hoogste koers, maar krijgt een gemiddelde aankoopkoers. De timing van het instappen, wordt minder doorslaggevend. En u sluit emotionele beslissingen – die achteraf zelden interessant zijn – uit.

"Eén van de basisregels van beleggen is "time, not timing". Het is van belang om in de markten belegd te blijven en je beleggingshorizon te respecteren: sterke heroplevingen van de markten vinden niet zelden plaats na sterke correcties. Zo vermijd je om in paniek na een correctie uit de markten te stappen, of omgekeerd ook na een lange en sterke beurshausse dan pas in de markt te stappen op het hoogste punt.”  zegt Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank.

Het is zelfs interessant om te starten met gespreid beleggen op het ogenblik dat de koersen zijn teruggevallen. U krijgt dan voor dezelfde investering meer deelbewijzen van een beleggingsfonds, waardoor u bij een stijging meer rendement haalt.

Een beleggingsplan is hiervoor uitermate geschikt. Het is een overeenkomst waarbij u op geregelde tijdstippen een bepaald bedrag belegt. Bij Beobank kan dit al vanaf 50 euro per maand. U kunt daarbij fondsen kiezen die aansluiten bij uw doelstellingen. Hoe lang kunt u uw geld missen? Hoe gaat u om met eventuele tussentijdse verliezen? En gezien uw verwachtingen kunnen veranderen, kan u ook makkelijk overstappen op een ander fonds. Beobank biedt u daarbij de keuze tussen fondsen van een hele reeks eersterangsbeheerders.

Deze beleggingsformule kan dan ook interessant zijn voor startende beleggers. Maar ze is ook nuttig voor mensen die een beperkte som te beleggen hebben en toch gespreid willen investeren, voor ouders die voor hun kinderen een kapitaaltje willen opbouwen en zelfs voor gevorderde beleggers die een gespreide portefeuille met fondsen willen samenstellen in de tijd.

Het volstaat om één keer een bedrag en een fonds te kiezen dat bij uw doelstellingen aansluit. Daarna verloopt alles automatisch. Toch zet dit u niet vast. U kunt op elk moment het bedrag aanpassen of het fonds wijzigen. Driemaandelijks krijgt u een overzicht, maar u kunt het ook dagelijks volgen in uw online toepassing. De instapkosten zijn transparant. Bewaarkosten zijn er niet.

Wil u meer weten over de beleggingsplannen van Beobank, vraag dan info in uw kantoor.

Wij herinneren je eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s, waaronder het eventuele verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

Maak een afspraak met een van onze experten

Beginnende of ervaren belegger? Neem de tijd om met ons over uw doelstellingen te praten. We delen met plezier onze expertise met u. Ons beleggingsadvies is gratis en verbindt u nergens toe.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?