Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Licht herstel voor de Europese vastgoedsector

Licht herstel voor de Europese vastgoedsector

Na de crisis van 2008 begint de vastgoedsector stilaan te herstellen. In de eerste plaats door de verbeterde economische indicatoren in verschillende Europese landen. De laatste jaren evolueerde de vastgoedmarkt samen met de economische cycli. Bepaalde markten presteerden beter dan andere door hun structuur en hun economische dynamiek. Belgische investeerders geven nog steeds de voorkeur aan de vastgoedsector, die ze als een veilige keuze beschouwen. Voor buitenlandse investeerders is het een middel om hun portefeuille divers te houden.

Londen en Parijs houden de wind in de zeilen

De laatste jaren is er in de Europese metropolen Londen en Parijs enorm geïnvesteerd in vastgoed. Denk maar aan de nieuw gebouwde wijken in Londen en nieuwe kantoorruimtes voor:

 

 

 


  • de financiële sector

  • de internetsector

  • de hoofdkantoren van grote bedrijven.


  •  


Een van de meest in het oog springende projecten is de zetel van Google in King’s Cross. Een kantoorgebouw van meer dan 93.000 m² met:

 

 


  • plaats voor 4.500 personen

  • een indoor voetbalterrein

  • een klimmuur

  • een zwembad op het dak.


  •  


Kortom, een droom voor zijn werknemers. Andere megadeals waren de verkoop van de London Bridge, het Shell Mex House en de 5 Canada Square.

Ook Parijs staat hoog aangeschreven bij investeerders. Zo is het Amerikaanse fonds Lone Star eigenaar geworden van het 350.000 m² grote ‘le Coeur Défense’ in Paris la Défense. Toch stagneert het aantal investeringen in bedrijfsvastgoed in Frankrijk en wordt er ook minder verhuurd.
Volgens onze analisten laat het herstel van de Franse vastgoedsector op zich wachten tot 2015. Sinds de crisis van 2008 heeft de vastgoedsector bewezen dat hij wel tegen een stootje kan.

3 verschillende modellen: Spanje, België en Duitsland

Door de crisis is er in de Spaanse hoofdstad Madrid minder verhuurd tot het 3de trimester van 2013. Maar er is ook goed nieuws. De betere macro-economische resultaten leiden tot een grotere stabiliteit wat betreft leegstand. Bovendien liggen er veel kansen door de massale komst van internationale investeerders. Zo is er bijvoorbeeld een record aantal Belgische investeringen in Spaans vastgoed.

In België gebeuren de investeringen mondjesmaat. In 2013 was bijna 70% van het vastgoed in handen van Belgische eigenaren. Volgens onze analisten liggen er kansen in de beste wijken van Brussel en Antwerpen. Vooral de projecten ‘Neo’ en ‘Bel Air’ zijn volgens hen interessant. Om Brussel competitief te houden, wachten onze analisten op een aantal hervormingsmaatregelen om de Brusselse vastgoedmarkt verder te ondersteunen.

Duitsland profiteert ondertussen van zijn macro-economische situatie met een groot aantal middelgrote en exportgerichte ondernemingen. Er zijn zeven steden met een grote oppervlakte aan kantoorruimte (Frankfurt, München, Berlijn, Hamburg, Stuttgart, Düsseldorf en Keulen). In tegenstelling tot de Spaanse markt is er in Duitsland weinig nieuwbouw te vinden. Nochtans blijven de Duitse markten aantrekkelijk om twee redenen:

 

 


  • de lage hypotheekrente

  • het vooruitzicht op nieuwe economische activiteiten in bepaalde wijken
    --> Stimuleert de vraag naar vastgoed


  •  


Waar investeren?

Volgens onze analisten kunt u een deel van uw portefeuille in deze sector investeren via fondsen die dividenden uitkeren afkomstig uit huurprijzen en die hun portefeuille aanvullen met vastgoedobligaties. Voor een individuele belegger is het immers vaak moeilijk een vastgoedportefeuille te hebben met eigendommen in verschillende landen. En vaak ontbreekt hierover ook de nodige kennis. Vooral wanneer het niet alleen over residentiële woningen gaat, maar ook bijvoorbeeld over kantoren, opslagplaatsen, industrieparken, hotels, schuldpapieren of zelfs rusthuizen.

Door te investeren in dergelijke fondsen zorgt u voor meer gevarieerde inkomsten in uw portefeuille. Dankzij het herstel van de vastgoedsector en de internationale economie blijft deze gevarieerde strategie interessant op lange termijn.

 

Uw financieel adviseur helpt u graag om de juiste belegging te vinden

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

Hoe kunnen we u helpen?