Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Mag een winkel het te betalen bedrag afronden?

afronden

Ben je die stukken van 1 en 2 eurocent in je portemonnee beu? Goed nieuws, want vanaf 1 december moeten winkels alle bedragen afronden. Hoe werkt dat, en welke regels zijn er?

Afronden wordt de regel

Ondernemingen mochten al sinds 2014 het totaalbedrag van een rekening afronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 eurocent – dus 2,35 in plaats van 2,36 eurocent. Vanaf 1 december wordt afronden verplicht voor alle contante betalingen. Ook als je een deel van de rekening betaalt in cash en een deel op een andere manier, moet de rekening afgerond worden. Je kassaticket vermeldt steeds zowel het totale bedrag als het afgeronde bedrag.

Het doel van de verplichte afronding is om het gebruik van de muntstukjes van 1 en 2 eurocent geleidelijk te verminderen. Die muntjes zijn zeer duur om te produceren en maken broekzakken en portemonnees alleen maar zwaarder.

Wie moet afronden?

De verplichting tot afronden geldt voor elke 'onderneming' die een dienst of product verkoopt aan een particulier. Dat zijn niet alleen bedrijven en winkels, maar ook vrije beroepen zoals huisartsen, verenigingen die een verkoop organiseren, en zelfs (semi-)openbare instellingen zoals gemeentelijke zwembaden en bibliotheken. De afronding is niet verplicht bij een verkoop tussen twee particulieren, en bij een verkoop tussen bedrijven.

Voor welke betalingen?

De afronding is alleen verplicht voor betalingen die geheel of volledig cash betaald worden, in het bijzijn van de particuliere klant. Ze geldt dus bijvoorbeeld niet als je online winkelt, of als je met een debet- of kredietkaart betaalt.
De onderneming mag de afronding echter ook uitbreiden naar andere betaalwijzen. In dat geval moeten ze hun klanten informeren door de tekst 'Het totaalbedrag wordt altijd afgerond' goed zichtbaar op te hangen. De onderneming moet in dat geval de afronding toepassen voor alle klanten en voor alle betaalmiddelen.

Hoe bereken je de afronding?

Het door de consument te betalen totaalbedrag wordt afgerond naar het dichtste veelvoud van 5 eurocent.

  • Een totaalbedrag dat eindigt op 1 of 2 eurocent, wordt naar beneden afgerond tot 0.
  • Een totaalbedrag dat eindigt op 3, 4, 6 of 7 eurocent, wordt afgerond naar 5.
  • Een totaalbedrag dat eindigt op 8 of 9 eurocent, wordt naar boven afgerond naar 0.

Wat gebeurt er met de muntjes van 1 en 2 eurocent?

De stukken van 1 en 2 eurocent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze mogen dus nog altijd gebruikt worden en je hoeft ze niet terug te brengen naar de bank. Een onderneming mag de muntjes van 1 en 2 eurocent niet weigeren als ze in een redelijke hoeveelheid gebruikt worden (maximaal 50 muntstukken per betaling). Als consument mag je muntjes van 1 en 2 eurocent niet weigeren als wisselgeld.

 

 

Hoe kunnen we u helpen?