Let op, geld lenen kost ook geld

Beleggen en Sparen

Beleggerslexicon

Als u wilt starten met beleggen, leert u best eerst alle basisbegrippen. Wij leggen u elk concept uit in minder dan één minuut.

Minder energie verbruiken, hoe doet u dat?

Batibouw

Batibouw

Van 16 februari tot 26 februari 2017 vindt de bouwbeurs Batibouw plaats, een ideaal moment om na te gaan welke werken u energie helpen besparen. U slaat dan twee vliegen in één klap: u betaalt voortaan minder voor gas, stookolie of elektriciteit en u beperkt uw impact op het milieu. Maar hoe gaat u te werk? Volg de gids!

Welke prioriteiten?
Hoe begint u eraan? Elke woning is anders en het heeft bijvoorbeeld geen zin om een hoogrendementsketel te installeren als de isolatie te wensen overlaat. Als u van plan bent om flink te investeren in energiezuinig comfort, is het een goed idee om eerst een energieaudit te laten uitvoeren door een deskundige. Sommige bedrijven berekenen met geavanceerde methodes hoe efficiënt en rendabel de energiebesparende werken zijn die u hebt gepland. In de drie gewesten vindt u ook overheidsorganisaties die u gratis audits, adviezen en/of premies leveren: Vlaanderen is energie (www.energiesparen.be), het Energiehuis in Brussel (www.maisonenergiehuis.be) en de Waalse energieloketten (energie.wallonie.be).

Alles begint met isoleren
Bij de energiebesparende werken komt isoleren altijd op de eerste plaats. Ook de volgorde waarin u isoleert, is van belang. Begin bij het dak, waar u energieverliezen bestrijdt met een isolatielaag en een onderdak. Is uw zolder niet bewoond, dan is het soms voldoende om alleen de vloer ervan te isoleren. Dan volgt gevelisolatie, hetzij in de spouw, hetzij aan de buitenzijde, afhankelijk van wat in uw woning mogelijk is. Denk er vervolgens ook aan om uw vensters met enkel glas te vervangen door dubbele of zelfs drievoudige beglazing.

Kies het juiste verwarmingssysteem
Of uw ketel aan vervanging toe is, hangt af van zijn leeftijd en rendement. Ga voor een hoogrendementsketel of zelfs de nog zuinigere condensatieketel. Ook andere systemen zijn denkbaar, zoals een warmtepomp, of uw installatie aanvullen met zonnepanelen voor de productie van warm water.

Vergeet de ventilatie niet
Dit punt mag u zeker niet over het hoofd zien. Een goed geïsoleerde woning is ook waterdampdicht en zonder ventilatie kunnen er zich vochtproblemen voordoen. Zorg voor een goede natuurlijke ventilatie of installeer een luchtontvochtiger.

De details maken het verschil
Kleine werken die u gemakkelijk zelf uitvoert, kunnen aanzienlijke energiebesparingen opleveren: een buitendeur of venster luchtdicht maken, warmwaterleidingen isoleren, reflecterende panelen achter de radiatoren aanbrengen, een programmeerbare thermostaat installeren, … Al die aanpassingen hoeven niet veel te kosten en u bespaart gemakkelijk tientallen euro’s, elk jaar opnieuw.

Neem goede gewoontes aan
Het licht uitdoen als u een kamer verlaat, elektronische toestellen niet in waakstand laten staan, koken met het deksel op de kookpotten, … Op het eerste gezicht lijken de besparingen miniem, maar allemaal samen verlagen ze toch aanzienlijk het energieverbruik van een woning. Koop ook alleen maar huishoudtoestellen en lampen die heel zuinig met energie omspringen.

Naar Ecokrediet van Beobank met een groene rentevoet

 

 

Hoe kunnen we u helpen?