Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Open architectuur

Wat zijn de voordelen? En op welke zaken moet je letten?

Ben je als belegger beter af met een open architectuur fondsenaanbod? Ontdek hier alle pro’s en cons van open architectuur op een rij.

Bij open architectuur bieden financiële instellingen naast hun eigen fondsen (of huisfondsen) ook beleggingsfondsen van concurrenten aan. Wat zijn de voordelen? En op welke zaken moet je letten?

Ruime keuze

Bij open architectuur kan je kiezen uit een ruim fondsenaanbod. Je kan je beleggingsportefeuille dus nog beter afstemmen op jouw wensen en risicoprofiel. Stel dat je op zoek bent naar iets heel specifieks, zoals small caps in Azië of private equity in Oost-Europa. De kans is groot dat je eigen bank die fondsen zelf niet aanbiedt. Tenzij ze de deur openzet voor vermogensbeheerders die gespecialiseerd zijn in die materie. Je kan dan toch inspelen op het thema, de regio of de sector waarin jij vurig gelooft. 

Risicobeheer

Een ruim aanbod aan fondsen betekent ook dat je je portefeuille beter kan spreiden. Je legt niet al je eieren in één mand. Zo verdeel je je risico over een groter aantal activaklassen, regio’s, sectoren en thema’s.

Dat geldt trouwens ook voor je spreiding van de vermogensbeheerders zelf. Het is verstandig om fondsen van verschillende fondsenhuizen in je portefeuille te houden. Zo beperk je het tegenpartijrisico, het risico dat je te veel blootgesteld bent aan eenzelfde tegenpartij.

Wat met de kosten?

Tegenstanders van open architectuur wijzen op de hogere kosten die dat soms met zich meebrengt. Er is namelijk een derde partij in het spel, en ook die pikt graag een graantje mee. Het is ook opletten  voor ‘guided architecture’, waarbij een financiële instelling de kosten van derdefondsen zodanig optrekt, dat de eigen huisfondsen een stuk aantrekkelijker worden. Gelukkig eist de wetgever vandaag volledige transparantie over de kosten. Vanaf 2018 zijn banken namelijk verplicht hun klanten een uitgebreid kostenoverzicht te geven. Neem je tijd om die kostenfiche grondig te bekijken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Bij Beobank bieden we een breed gamma aan van meer dan 100 fondsen van 11 verschillende fondsenhuizen. Ons criterium? Kwaliteit . Geen guided architecture dus, maar een open architectuur in de ware zin van het woord. En dat is in jouw belang.

Hoe kunnen we u helpen?