Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

3 redenen om aan periodiek beleggen te beginnen

Stap voor stap

Start met periodiek beleggen

Periodiek beleggen kan het antwoord zijn als u wilt beginnen met beleggen, maar niet veel ervaring hebt. Het laat u toe om kleine bedragen op regelmatige tijdstippen te beleggen, wat heel wat voordelen kan bieden...

 

1. Waarom niet beleggen wel begrijpelijk is, maar niet voordelig

Sinds meerdere jaren houden de centrale banken de rente laag met de bedoeling de economische activiteit duurzaam te doen herleven. Dat maakt geld lenen goedkoop, maar het is minder gunstig voor het rendement op je spaarboekje.

Bij sommige banken in ons land brengt een spaarboekje slechts het wettelijk minimum van 0,11% op: 0,01% basisrente + 0,1% getrouwheidspremie.

stijgende inflatie in Belgie 2001-2010

Met een inflatie die hoger is dan het rendement op het spaarboekje, verarm je als spaarder geleidelijk aan. Toch blijft het bedrag dat we met zijn allen op onze spaarboekjes aanhouden hoog. En meer dan de helft van de Belgen aarzelt om aan het beleggen te gaan. De meesten onder ons zijn voorzichtig als het op het nemen van risico aankomt. Heel wat mensen denken bovendien dat ze te weinig geld of te weinig kennis hebben om belegger te worden. Zo missen velen de kans om van een beter rendement te genieten.

Voor wie zijn eerste stappen op het beleggerspad wil zetten, is periodiek beleggen een opportuniteit.

Beobank beleggingsplan

Financiële markten zijn volatiel...

Beleggen houdt altijd risico’s in: de financiële markten kennen hun hoogdagen (‘bullmarkten’), maar ook hun koersdalingen (‘bearmarkten’). De voorbije jaren hebben we alle uitersten beleefd: van de diepste financiële crisis sinds de jaren ’30 tussen 2008 en 2011 tot bijna euforische toestanden tussen 2011 en 2014.
De laatste tijd wisselden koerstijgingen en -dalingen elkaar af, alleen al onder invloed van de vrees voor bepaalde gebeurtenissen: een crash in China, de Brexit of nog de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Vaak bleek het effect daarvan echter niet in verhouding te staan tot de voorafspiegelingen.

 

2. ... maar periodiek beleggen kan beursschommelingen uitvlakken

Het rendement van beleggingen beoordeel je best op langere termijn. Het reëel rendement –na aftrek van de inflatie- van aandelen benaderde over een periode van drie decennia 8%. Dat van obligaties over eenzelfde periode ruim 5%. Wie bovendien gespreid in de tijd en op vooraf bepaalde tijdstippen –periodiek dus- kleinere sommen geld belegt in plaats van eenmalig een grotere som, geniet van een stabieler rendement. Dat komt omdat een belegger die systematisch hetzelfde bedrag inlegt, in mindere periodes meer effecten aankoopt.

Periodiek beleggen in twee marktcontexten: 

bearmarkten

1. Bearmarkten

Een belegging van 10.000 euro op de wereldbeurzen (MSCI World index) op 31 januari 2008 verloor meer dan 10% van zijn waarde in drie jaar tijd. Vergelijken we dat even met een maandelijkse belegging van 270 euro, of een totaal van 9990 euro in 37 maanden, over dezelfde periode. Op 31 januari 2011, zou die 11.730 euro opleveren. Een winst van 17,4% met minder risico’s dan een klassieke belegging.

Bron: Bloomberg, mei 2015

 

 

bullmarkten

2. Bullmarkten

Tussen januari 2012 en januari 2015 hebben de wereldbeurzen 35,2% groei genoteerd, en dat ondanks de schuldencrisis in de eurozone. Een maandelijkse belegging van 270 euro op dezelfde MSCI World index zou na drie jaar goed geweest zijn voor 11.345 euro. Dat is een winst van 13,6%. Minder dan een eenmalige belegging maar ook stabieler.

Bron: Bloomberg, mei 2015

 

 

3. Periodiek beleggen helpt emoties te beheersen

Bij stijgende koersen laat je je als belegger gemakkelijk leiden door hebzucht en euforie. Om niets van de koersstijging te missen, ben je geneigd aandelen te kopen zonder voldoende na te denken of rekening te houden met de prijs. Bij dalende koersen halen angst en vertwijfeling vaak de bovenhand en wil je je beleggingen liefst zo snel mogelijk van de hand doen. Dan is het nochtans zaak koelbloedig te blijven en weerstand te bieden aan je gevoel dat influistert te verkopen wanneer de koersen kelderen. Dat geldt zowel voor aandelen als voor obligaties, waarvan de koersen omgekeerd evenredig aan de rente schommelen.

Een periodieke belegging biedt je als belegger de mogelijkheid om gedisciplineerd te blijven en je niet te laten (mis)leiden door emoties. Dat doe je door de voorafbepaalde periodiciteit te respecteren. Je hoeft trouwens helemaal niet voortdurend de koersschommelingen in het oog te houden. Dat scheelt voor je nachtrust.

Periodiek beleggen...

  • kan een antwoord zijn voor wie meer rendement zoekt
  • helpt beurschommelingen uit te vlakken
  • helpt u uw emoties onder controle te houden
  • kan vanaf een klein bedrag

Periodiek beleggen betekent dat je met regelmaat een beperkt bedrag belegt op voorafbepaalde tijdstippen.

Beobank beleggingsplan

Hoe kunnen we u helpen?