Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Sportarts Rik De Kinderen begeleidt renners van Belgian Cycling

Rik De Kinderen, sportarts bij Belgian Cycling

In goede handen

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Om de renners van Belgian Cycling daarbij te helpen, worden ze begeleid door een team van professionals. De sportarts van dienst begeleidt de renners en is het eerste aanspreekpunt in geval van blessures.

One team!

Elke maand vindt u hier het portret van een belangrijke persoon in de werking van KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week laten we Rik De Kinderen van Belgian Cycling aan het woord. Als sportarts bestaat zijn job onder andere uit de opvolging en medische begeleiding tijdens internationale kampioenschappen, en achteraf de opvolging van eventuele blessures. Rik vertelt je hieronder alles over zijn takenpakket.

Op een EK of WK zijn renners in topconditie. Om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten, worden ze intensief begeleid door een team van professionals. Sportarts Rik De Kinderen speelt daarin een grote rol. Hij is coördinerend arts – of bondsarts – van de discipline BMX Racing en begeleidt de renners voor, tijdens en na een EK of WK.

Van mountainbiken naar BMX’en

Rik is gepassioneerd door fietsen. BMX’en deed hij nooit, maar hij is wel een fervent mountainbiker. “Toen ik het aanbod kreeg om arts te worden bij Belgian Cycling heb ik dat met beide armen gegrepen. Als ik aankom op een WK of EK voel ik het altijd een beetje kriebelen. Als ik de teamgeest zie, heb ik altijd zin om er tegenaan te gaan.”

Het takenpakket van een bondsarts

Rik werkt al zo’n vijf jaar als bondsarts bij Belgian Cycling. Hij begeleidt de renners zodat ze een zo goed mogelijke prestatie kunnen neerzetten en is het eerste aanspreekpunt na een valpartij. Zijn functie is dan ook veelzijdig: hij bereidt de renners voor op een WK of EK, begeleidt hen tijdens zo’n kampioenschap en volgt achteraf eventuele blessures of letsels op die veroorzaakt werden door een valpartij.

Trainen voor het WK

We volgden Rik op een van de laatste trainingen voor het WK in Papendal, Nederland. Op dat WK behaalde Robyn Gommers een mooie vierde plek bij de Dames Junioren. Zo’n trainingsdag begint voor Rik altijd met een check-up. Hij gaat langs bij de renners om te kijken of alles in orde is met hen. Tijdens de training gaat hij altijd even naar het circuit kijken. Hij bewondert de prestaties van de atleten ook echt: “Ik weet wat ze ervoor doen. Hoe hard ze trainen. Welk wattage ze duwen aan de startgate.” Na de training haast Rik zich naar de tent voor een overlegmoment met de coach of de teammanager. Dat is ook het moment om mogelijke blessures even te bekijken.

Koelbloedigheid en daadkracht

Een goede sportarts moet natuurlijk over een aantal kwaliteiten beschikken. We vroegen Rik naar de eigenschappen die van hem de juiste man op de juiste plek maken: “Mijn belangrijkste eigenschappen als arts zijn enerzijds koelbloedigheid of rustig blijven, en anderzijds daadkracht. Valpartijen komen spijtig genoeg veel voor bij BMX Racing. Dan moet je rustig en koelbloedig blijven, snel handelen, de juiste diagnose stellen, hands on zijn, en proberen de renner zo snel mogelijk op zijn fiets te krijgen in medisch verantwoorde omstandigheden.”

De perfecte puzzel

Een geslaagd WK of EK hangt uiteraard van verschillende factoren af. Rik vergelijkt het met een puzzel die perfect gelegd moet worden en waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft: “Als er een interventie van mij verwacht wordt, kan je bijdragen tot het juist leggen van die puzzel, waardoor het WK of EK perfect verloopt.” Rik doet zijn job duidelijk met hart en ziel en hoopt dan ook nog lang te kunnen meedraaien: “Op het einde van de dag ben ik altijd blij als alles goed verlopen is. En naar de toekomst toe hoop ik dit nog lang te blijven doen als lid van het team.”

Over BMX

BMX blijft een minder gekende sport in België. Daarom spraken we met bondscoach Chris Jacobs, die een woordje uitleg geeft bij de discipline: “BMX staat voor Bicycle Motorcross, maar vooral voor spektakel, durf, lef, fun en behendigheid. In maximum veertig seconden racen acht rijders van start tot finish. Over heel België vind je een twintigtal clubs, maar het centrum van BMX ligt in de Kempen.”

Naar de toekomst toe heeft Chris mooie verwachtingen: “We blijven natuurlijk inzetten op onze elites, maar ook onze huidige lichting junioren deed het dit seizoen al heel goed. Denk bij de mannen aan Wannes Magdelijns en Jools Melis. Beide heren maakten deel uit van de ploeg die zilver behaalde op het EK in time trial, en Jools behaalde brons op het EK.” En ook de vrouwen doen het goed bij de junioren: “Hier is het vooral uitkijken naar de tweeling Aiko en Robyn Gommers. Beiden haalden de finale van het WK en ook zij zaten in de ploeg die zilver haalde op het EK in time trial. Al deze renners zijn eerstejaars, hebben nog veel groeimarge en zullen volgend jaar, als tweedejaars junioren, normaal gezien nog een stevige vooruitgang geboekt hebben.” Op naar een Belgisch feestje volgend jaar op het EK in Dessel dus!

Hoe kunnen we u helpen?