Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waarom zijn de markten volatiel geworden?

Yves Kazadi, marktanalyst bij Beobank

Markten schieten alle kanten op. Zijn de beleggers het noorden kwijt? Yves-Michael Kazadi, Investment Analyst bij Beobank, legt uit waarom de beurswereld volatiel geworden is. “Die instabiliteit heeft twee tot drie oorzaken: de bewustwording van de impact van centrale banken op de reële economie, de politieke risico’s en de tegenvallende inkomsten van bedrijven.”

 

Hoe zou u de huidige rol van de centrale banken omschrijven?

Yves-Michael Kazadi: “Ze hebben niet meer de invloed die ze hadden tussen 2008 tot 2011. Begin 2015 verwachtten de markten dat de rente veel meer zou stijgen dan wat er in december in de Verenigde Staten gebeurd is. Dat FED-voorzitster Janet Yellen niet onmiddellijk ingreep, deed dan ook vragen rijzen over de draagkracht van de economie. Haar beslissing om de rente te verhogen kwam pas laat. De monetaire versoepeling (quantitative easing) had al lang geen impact meer op de Amerikaanse groei (bruto binnenlands product). Veel manoeuvreerruimte heeft ze dus niet. Door de rente nog te verhogen terwijl de werkloosheid voor het eerst in acht jaar minder dan 5% bedraagt, loopt ze het risico dat de Amerikaanse economie oververhit raakt. Een stijging van de lonen zou interessant zijn om de consumptie aan te wakkeren, maar dat zou dan weer te veel druk op de bedrijven leggen."

“In Europa verliest ook ECB-voorzitter Mario Draghi steeds meer greep op de economie. De monetaire versoepeling heeft te lang geduurd in de Verenigde Staten, maar kwam te laat in Europa. Op dit moment heeft de ECB nauwelijks nog invloed op de aandelenmarkt. De markten volgen Draghi’s uitspraken op de voet, maar nemen steeds meer een afwachtende houding aan. Ze willen meer dan loze beloftes. Alleen voor de obligaties heeft dat positieve gevolgen. Maar als de Europese Centrale Bank geen invloed meer heeft, hoe raken we dan uit de crisis? Die twijfel leidt tot nog meer volatiliteit.”

“Ook de Chinese Centrale Bank heeft niet meer zoveel bewegingsvrijheid als ze zou willen. Ze zou haar munt willen blijven devalueren, maar als ze het te agressief speelt, kan die beslissing een negatieve weerklank hebben voor haar partners, Europa en de Verenigde Staten. Ze is dus verplicht om trager te werk te gaan."

 

Een jaar van verkiezingen

Hoe zit het met de politieke risico’s?

Yves-Michael Kazadi: “De instabiliteit in het Midden-Oosten heeft een grote impact gehad op de beurs. Bovendien lijkt 2016 een bewogen verkiezingsjaar te worden. De uitkomst van de regionale verkiezingen in Duitsland is onzeker voor Angela Merkel, die in haar land erg omstreden is door haar reactie op de vluchtelingencrisis. Ook de gedachte aan een Brexit is niet echt geruststellend. Europa zonder de Engelsen zou niet hetzelfde zijn. Dat is natuurlijk een bron van veel onzekerheid. Dan zijn er nog de Basken, die ervoor kunnen kiezen om zich af te scheiden, net als de Catalanen. Ook mogen we de verkiezingen in de Verenigde Staten niet vergeten. Het hele jaar staat daar in het teken van de verkiezingen en dat zorgt voor stress.”

 

Op welke manier voeden bedrijven de volatiliteit?

Yves-Michael Kazadi: “Hun inkomsten roepen heel wat vragen op bij beleggers. De winstmarges staan onder druk. De Verenigde Staten bevinden zich bovendien aan het eind van een cyclus. Zeven jaar lang hebben we een ononderbroken stijging gekend, met soms heel hoge waarderingen. Dat kon niet blijven duren. De dalende aardolieprijzen lijken op het eerste zicht goed nieuws. Maar dat heeft grote gevolgen voor de oliemaatschappijen en aanverwante sectoren.”

“Nog een oorzaak van malaise: Europese en Amerikaanse bedrijven geven om hun aandeelhouders te vergoeden veel obligaties uit door dividenden, fusies en overnames te financieren. Voor beleggers is dat geen goed teken. Het betekent immers dat bedrijven moeten lenen omdat ze zelf niet genoeg winst maken."

 

Gaat het echt zo slecht?

Yves-Michael Kazadi: “Nee, we bevinden ons in een overgangsfase, met grote structurele veranderingen. De markten vragen zich nu af wat er gaat gebeuren na de monetaire versoepeling. Een denkpiste bestaat erin het aanbod van de bedrijven in te perken. Niet bepaald een synoniem voor groei dus. Dat alles maakt de markten pessimistisch. Maar in werkelijkheid is de Europese economie stilaan weer aan het heropleven (dalende werkloosheid, meer leningen aan bedrijven en particulieren, de ECB is op zoek naar oplossingen). In de Verenigde Staten trekt technologie de economie weer op gang. En China verwacht een groei van zo’n 6%, wat nog altijd enorm veel is. De overheid wil kmo’s stimuleren en volop inzetten op de dienstensector, wat erg positief is. Wat me eigenlijk opvalt, is dat de hele situatie getekend wordt door neutraliteit."

 

Welke beleggingsstrategie volgt u?

Yves-Michael Kazadi: “Wanneer de volatiliteit op de markten toeneemt, geven we de voorkeur aan multi-asset-strategieën. Daarmee blijft de volatiliteit controleerbaar, dankzij een brede waaier aan beleggingscategorieën. Daarnaast kiezen we voor fondsen die uitstekende resultaten behalen in geval van groei en die minder gevoelig zijn voor plotse dalingen op de markt. Wanneer de markt opnieuw aantrekt, zijn zij er het snelst weer bovenop. Dan zijn er nog flexibele obligaties, die kunnen profiteren van de hoge Amerikaanse rente, van de Europese monetaire versoepeling en de activaklassen die de afgelopen weken zwaar afgestraft werden.”

 

Kunnen we geen winst meer maken op zo’n volatiele markt?

Yves-Michael Kazadi: "Jawel, we hebben pas het voorbeeld van de Indonesische fondsen gezien, van de overheidsschulden of multi-assets die sinds januari meer dan 5% gestegen zijn. Er zijn altijd mogelijkheden, zolang je maar verstandig kiest."

 
Wilt u uw beleggingsportefeuille onder de loep nemen? Neem dan contact op met uw Beobank-adviseur.

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

Hoe kunnen we u helpen?