Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wel of niet investeren in de BEL 20? Dit moet je zeker weten

Is investeren in de BEL 20 altijd een slimme zet?

Als je je eerste stappen in de wereld van beleggen zet, kom je vroeg of laat – maar allicht eerder vroeg – de term BEL 20 tegen. Wat houdt de BEL 20 precies in, en is erin investeren werkelijk altijd een slimme zet? Ontdek snel wat je moet weten.

Wat zijn beursindexen?

De BEL 20 is een van de vele beursindexen die de wereld rijk is. Dat wil zeggen: het is een groepering van de twintig meest representatieve beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in België. Voorbeelden van andere bekende beursindexen  zijn de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq.

Hoe wordt de BEL 20 samengesteld?

De samenstelling van de BEL 20 wordt jaarlijks herzien. Elk jaar in maart beslist de internationale beursmaatschappij Euronext welke aandelen erin mogen noteren. BEL 20-bedrijven moeten een grote gezuiverde marktkapitalisatie, voldoende verhandelbaarheid en een solide liquiditeit hebben. Je kunt de index in zijn huidige samenstelling raadplegen en de koersen ervan opvolgen via Euronext of De Tijd.

Geen zekerheid

Dat de BEL 20 fungeert als een soort beursbarometer doet je misschien denken dat erin investeren geen risico’s inhoudt. De index wordt dan wel op tijd en stond aangepast om de staat van de beurs te reflecteren, en elke aanpassing gebeurt na een zorgvuldige selectie op basis van strenge criteria en uitgebreide berekeningen. Maar onthoud dat aandelen altijd risico’s met zich meebrengen.

Aandelen die in de BEL 20 noteren, bieden dus geen garantie op rendement, omdat zelfs doorgewinterde experts nooit met zekerheid kunnen voorspellen welke evolutie een aandeel zal doormaken. Of je nu investeert in (een deel van) de BEL 20 of niet, beleggingen spreiden blijft cruciaal.

Hoe investeren in de BEL 20?

Investeren in de BEL 20 kan door rechtstreeks aandelen te kopen van de bedrijven die zich in de index noteren, of door een tracker-fonds (ETF) uit te kiezen dat de koers van de BEL 20 volgt. Beleg je het liefst rechtstreeks in individuele aandelen? Weet dan dat de volatiliteit van een individueel aandeel gemiddeld hoger ligt dan dat van meerdere aandelen, omdat je je belegging minder diversifieert.
 

Hoe kunnen we u helpen?