Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zo start je het nieuwe schooljaar met lagere kosten

Schoolgerief

Aan het begin van het schooljaar komen heel wat kosten samen. Jouw oogappels hebben nieuwe boeken en schoolgerief nodig, de muziekschool of andere hobby’s beginnen weer en noem maar op. Voor je het goed en wel beseft, heb je meer geld uitgegeven dan het gezinsbudget eigenlijk toelaat en moet je je spaarrekening aanspreken. Met deze eenvoudige tips hou je de kosten onder controle.

Check wat je al hebt

De eerste taak voor een goed overzicht: ruim samen met de kinderen hun kamer op en overloop met hen welke spullen ze al hebben. Mogelijk kun je zeer veel schoolgerief (pennenzak, kaften, boekentas, rekenmachine, …) recupereren van het vorige schooljaar. Maak een lijstje van de spullen die je nodig hebt (de meeste scholen geven zelf een lijstje met benodigdheden) en vergelijk dit met wat je al hebt. Misschien kunnen broer of zus ook helpen met enkele spullen die ze zelf niet meer nodig hebben? 

Goedkoper en toch persoonlijk

Ja, die boekentas van Fortnite of pennenzak van K3 zien er ongetwijfeld cool uit. Maar ze kosten aanzienlijk meer dan een ‘gewoon’ exemplaar zonder speciale helden. Je kunt gemakkelijk besparen door niet te kiezen voor grote merken en meer standaardmateriaal te kopen. Standaard betekent niet per se saai. Wees creatief. Kaft bijvoorbeeld boeken met kraft, een ecologische papiersoort die zich perfect leent om te personaliseren met stiften. Of plak er een sticker op van de actieheld van jouw of dochter.  

Vergelijk de prijzen

Je hebt samen een lijstje gemaakt van alle benodigdheden? Prima. Hou je dan ook aan dit lijstje en vergelijk de prijzen. Wanneer je samen met je kinderen gaat shoppen is prijzen vergelijken moeilijker en stijgt de kans dat ze zich laten verleiden door spullen die ze niet echt nodig hebben. Misschien is het gemakkelijker (en goedkoper) om deze aankopen alleen te doen. 

Tweedehands

Wie zegt dat je alle schoolspullen nieuw moet kopen? In de kringloopwinkel en online vind je een ruime keuze aan tweedehands pennenzaken, rugzakken, tekengerief en noem maar op. Vaak zelfs amper gebruikt en een pak goedkoper. 


Groepsaankoop

Wordt er op school een groepsaankoop georganiseerd, bijvoorbeeld voor rekenmachines? Maak hier dan gebruik van. Spreek met andere ouders of vrienden af dat je enkele spullen gezamenlijk aankoopt in een grotere hoeveelheid.

Maaltijden

Je hebt alles in huis gehaald voor het nieuwe schooljaar? Ook op de uitgaven tijdens het schooljaar kun je besparen. Laat je kinderen niet elke dag een broodje kopen maar geef ze boterhammen mee. Of misschien is er wel een microgolfoven beschikbaar waar de kinderen een eigen maaltijd kunnen opwarmen? 

Opvang

De kosten voor naschoolse opvang kunnen aardig oplopen. Er zijn ook grote prijsverschillen. Soms betaal je voor je schoolkind een inkomenstarief (een prijs op basis van je inkomen), andere opvangdiensten hanteren een vaste prijs. Deze kosten zijn te vermijden door bijvoorbeeld met meerdere ouders of familie een beurtrol af te spreken om de kinderen op te vangen.
 

Hoe kunnen we u helpen?