Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

5 eenvoudige oplossingen voor een beter beheer van het gezinsbudget

Loopt u rond met plannen of wil u gewoon uw budget optimaliseren?

Uw gezinsbudget beter beheren, sparen voor later en opgewassen zijn tegen onvoorziene tegenslagen? Deze vijf tips zijn onze favorieten, omdat ze zowel efficiënt als eenvoudig zijn.

Zet alle inkomsten van uw gezin op een rijtje

Budgetbeheer begint met het oplijsten van al uw inkomsten. Uit ervaring weten we namelijk dat het gezinsinkomen soms veel meer omvat dan het loon dat elke maand op uw rekening komt. Misschien ontvangt u ook een bonus of premie voor uitstekende prestaties of een zogeheten “dertiende maand”? Zitten er maaltijdcheques in uw verloningspakket? Overloop zorgvuldig alle inkomsten van uw gezin, die ook afhangen van uw specifieke situatie (getrouwd of samenwonend, gescheiden, gezinspensioen, …).

Krijg greep op uw uitgaven

Het is minstens even belangrijk om alle kosten van uw gezin nauwgezet op te lijsten. Sommige liggen voor de hand, maar waarschijnlijk zitten er ook een paar verrassingen tussen. Begin met de vaste woonkosten, zoals uw hypotheeklening of huur en uw facturen voor energie, telefoon en internet. Hoeveel geeft u maandelijks uit aan boodschappen? Vergeet uw gemiddelde uitgaven voor kleren niet en hou ook rekening met cadeautjes en feesten (verjaardagen, Kerstmis, huwelijk, …). Koestert u plannen met gevolgen voor uw budget? We denken aan een verhuizing, een andere job, een geboorte, de aankoop van een auto, … Kennis is het beste uitgangspunt om uw plannen met veel positieve energie uit te voeren.

Maak regelmatig een budgetupdate

Het is een goed idee om af en toe uw bankrekening uit te pluizen, zodat u goed beeld krijgt van uw inkomsten en uitgaven. Is het bedrag van een bepaalde factuur wel normaal? Ga ik deze maand mijn huishoudbudget niet overschrijden? Gebruik als Beobank-klant zeker de tool “Budgetbeheer” via Beobank Mobile en Beobank Online. Deze app geeft u een overzicht van uw inkomsten en uitgaven tijdens de voorbije 24 maanden. Hij is heel eenvoudig te gebruiken, werkt automatisch en is gratis!

Begin te sparen

Grondige kennis van uw budget biedt u de kans om een deel van uw inkomsten opzij te zetten voor later. Die spaarcentjes zullen goed van pas komen bij een tegenslag, om af en toe eens iets geks te doen of later een groter project te financieren. Denk niet noodzakelijk aan een maximumbedrag om opzij te zetten, maar eerder aan het ideale bedrag dat u kunt sparen, afhankelijk van uw situatie.

Vraag een lening aan voor uw projecten

Klinkt dat niet tegenstrijdig: een lening op afbetaling aangaan, terwijl we het over gezond financieel beheer hebben? Toch gaan die twee goed samen. Een persoonlijke lening geeft u de financiële capaciteit voor een project, terwijl u de kosten over een bepaalde periode spreidt. Lenen is dus ook een manier om uw budget optimaal te beheren zonder in een oncomfortabele financiële situatie terecht te komen.

Bespreek dit zeker met uw Beobank adviseur. Hij of zij zal uitsluitend naar uw situatie en uw belang kijken en u de meest geschikte oplossing voorstellen aangepast aan uw behoeften en mogelijkheden.

Comfortlening Plus voor al uw projecten

Simuleer uw lening

Let op, geld lenen kost ook geld.

Lening op afbetaling voor particulieren, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en wederzijds akkoord. 

Hoe kunnen we u helpen?