Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

“Alleen ga je snel, maar samen ga je ver”

Een gesprek met Erik Gerits, algemeen directeur KRC Genk

Philippe Clement en Erik Gerits, trainer en algemeen directeur bij KRC Genk

Zowel in de Belgische competitie als Europees doet KRC Genk het dit seizoen voortreffelijk. Sinds februari staat Erik Gerits als algemeen directeur aan het roer, al benadrukt hij dat het succes vooral te danken is aan een sterk team op en naast het veld.

U kent KRC Genk heel goed door uw vorige functies binnen de club. Hoe bent u destijds bij Genk terechtgekomen?

“Dat is al bijna 26 jaar geleden. De club zocht toen mensen voor een denktank die voor meer sfeer en beleving moest zorgen. Ik was net afgestudeerd, het was vakantie en ik dacht: dat is wel leuk om te doen. Na de vakantie heeft men mij aangeboden om hier op het secretariaat te komen werken als administratief medewerker. Ik herinner me nog dat we in tweede nationale speelden, voor gemiddeld 4.000 à 5.000 toeschouwers. Ik heb de hele groei van de club meegemaakt en heel wat functies doorlopen: persverantwoordelijke, de communicatie, de community, de verkoop van business-seats, … Ik leidde op een gegeven moment ook de wedstrijdorganisatie en alles daarrond. Nu is de cirkel rond.”

U bent nu enkele maanden aan de slag als algemeen directeur. Wat heeft u op die korte termijn al verwezenlijkt waar u trots op bent?

“Ik kijk altijd naar het wij-verhaal. Dat is heel belangrijk bij KRC Genk: wij winnen en wij verliezen. Een van de eerste uitdagingen was om iedereen dichter bij elkaar te brengen en te motiveren. We hebben al heel wat ondernomen, zoals een nieuw veld leggen en de parkings verbeteren. We hebben geluisterd naar de verzuchtingen van de supporters. De grootste verzuchting was de slechte kwaliteit van onze parkings. Dat hebben we als een van de eerste dingen aangepakt. We hebben ook heel hard gewerkt om de ploeg samen te houden. Dat valt niet te onderschatten, want er was veel vraag naar spelers zoals Trossard, Malinovski, Pozuelo of Berge. Als team zijn we erin geslaagd om die ploeg samen te houden en dat is misschien wel de belangrijkste verwezenlijking.”

Zijn er nog zaken die u op korte termijn in een andere richting wil sturen?

“Ik wil nog harder werken aan het motiveren en aansturen van ons team. Ik omschrijf het altijd als een soort ketting die bestaat uit heel veel schakels. Elke schakel moet goed functioneren zodat de ketting optimaal kan draaien. De sportieve resultaten zijn er. Iedereen moet keihard werken, net zoals Philippe Clement ervoor zorgt dat op het veld iedereen tot het uiterste gaat en zijn best doet om een resultaat te halen. Ook het team naast het veld moet dat doen.”

Is uw politieke ervaring een voordeel in uw functie als algemeen directeur?

“Absoluut. Zonder die stappen in de politiek was ik wellicht niet gevraagd voor deze functie. Ik ben schepen geweest van Economie, Evenementen en Toerisme in de stad Genk en vanaf 2016 gedeputeerde in de provincie Limburg. Daar heb ik ook een sterk team rond mij gebouwd en dat is wat we overal moeten doen. Alleen ga je snel, maar samen ga je ver. We brengen veel mensen en supporters samen om naar een bepaald doel te werken: het succes van de club. Vandaar dat er toch een duidelijke link is tussen de politiek en het voetbal.”

Racing Genk heeft een sterke start genomen in de competitie. Waar hoopt u dit seizoen te eindigen?

“We hopen uiteraard zo hoog mogelijk te eindigen. We hebben nu een fantastisch parcours afgelegd: tien overwinningen en vijf gelijke spelen. Dus geen enkele nederlaag in de heenronde. Het is geleden van 1989 dat een club dat nog gerealiseerd heeft. We presteren ook goed in Europa, we staan daar aan de leiding in onze poule met nog twee belangrijke wedstrijden te gaan. We zitten ook nog in de beker van België, maar het wordt een moeilijke opdracht begin december in Charleroi. In de competitie willen we op een comfortabele manier play-off 1 halen. Ik denk dat we daar ook goed op weg zijn. Daarna kunnen we andere doelstellingen gaan bepalen.”

Philippe Clement speelt een belangrijke rol in dat sportieve succes. Waarom is hij een goede trainer voor een ploeg zoals Genk?

“Philippe Clement is iemand die van bij ons komt. Ik werkte hier al bij KRC Genk toen hij in ons team speelde en de beker won in 1998. Hij is een enorm harde werker. Hij is ’s morgens als eerste op de club en vertrekt als een van de laatste. Hij houdt het in mijn ogen ook simpel. Hoewel hij geen Limburger is, gedraagt hij zich wel zo en weet hij waar wij voor staan. Keihard werken is enorm belangrijk voor hem. Focussen op het hele team, de voetjes op de grond houden, bescheiden blijven en genieten van alle successen die we halen.”

Wat betekent Beobank voor KRC Genk?

“Beobank is heel belangrijk voor ons. Het logo van Beobank prijkt zowel in de nationale als Europese competities op onze borst. Ze zijn al hoofdsponsor sinds 2013 en als club zijn we daar heel trots op. Beobank is net als KRC Genk een sterk merk. Zij zijn een challenger van de grote banken, wij van Anderlecht, Brugge en Standard. Beobank is ook een familiebank voor het hele gezin. Daarin vinden we elkaar, want wij zijn ook een club die op families en op iedereen gericht is. We delen dus heel veel van ons DNA.”

Zijn er naast de shirtsponsoring nog gezamenlijke initiatieven?

“Net als KRC Genk is Beobank zeer geïnteresseerd in communitywerking. Dit jaar houden we net als vorig jaar een Sinterklaasactie voor minderbedeelden met Vincentius Limburg. Vorig jaar haalden we een hele container vol speelgoed op via de Beobank-agentschappen in Limburg. Fantastisch. Dit seizoen zamelen we voedsel in. Hopelijk wordt het dit jaar een nog groter succes. Wij werken heel fel rond community en in Beobank vinden we een goede partner om te betrekken in dat soort projecten.”

KRC Genk investeert veel in zijn jeugdwerking, die heel bekend is. Wat is de doelstelling van deze jeugdwerking?

“Wij beschouwen onszelf als de university of football. Onze academie hoort bij de top van België en Europa. Het doel is om die jonge voetballers zo goed mogelijk op te leiden om ooit in de Luminus Arena te spelen. Wij hopen elk jaar minstens twee spelers af te leveren in het A-team van KRC Genk. We zijn ook heel fier op spelers die het gemaakt hebben, zoals Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Steven Defour, Jelle Vossen of Bryan Heynen. Een van de grootste namen op dit ogenblik is Leandro Trossard. Die komt ook uit onze jeugdafdeling en is ook Rode Duivel.”

Denkt u dat Leandro Trossard bij Genk kan blijven?

“Onze club is een springplank naar een hogere competitie. Dankzij Europees voetbal krijgen onze spelers een uithangbord in Europa. Vorig jaar hebben we Leandro Trossard kunnen overtuigen om na zijn blessures toch nog een jaar zo veel mogelijk bij ons te voetballen. Terwijl er nu misschien één club staat te kijken, komt er dan een hele waaier van clubs. We hebben dat ook afgesproken met hem: als er volgend jaar een goed aanbod komt van een mooie club en Leandro wil vertrekken, dan staan wij een transfer niet in de weg. Dat is op een correcte en eerlijke manier met hem gecommuniceerd.”

Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne zijn mooie voorbeelden van ex-spelers die het internationaal gemaakt hebben. Zijn zij vandaag nog betrokken bij de club?

“Ze blijven altijd onze uithangborden. Als je terugkijkt waar hun carrière echt begonnen is, dan kom je bij KRC Genk uit. Die link zal altijd blijven bestaan. Ikzelf heb ook nog een nauw contact met Thibaut. Vorig jaar ben ik naar de derby tussen Man U en Man City gaan kijken en daar heb ik Kevin nog persoonlijk ontmoet. En als hij in Genk is, komt hij weleens langs. Die jongens verloochenen hun roots niet. Ze weten dat ze hier kansen gekregen hebben.”

Nog een slotvraagje: uw naam lijkt opvallend sterk op die van voormalig Rode Duivel en trainer Eric Gerets. Heeft dit weleens tot grappige misverstanden geleid?

“Vroeger heel veel, toen ik als persverantwoordelijke voor KRC Genk werkte. Mijn naam stond natuurlijk in de lijst van veel journalisten, net als de naam van Eric Gerets. Ik kreeg toen om de haverklap telefoons voor interviews, om naar een talkshow te komen of mee te doen in een spelprogramma. Vooral in de tijd dat ‘de andere Eric Gerets’ nog heel bekend was. Maar nu ik zelf een langere carrière binnen de club heb uitgebouwd, wordt die fout toch niet meer gemaakt.”

Wij wensen KRC Genk verder veel succes toe! #FiereSponsor

 

Hoe kunnen we u helpen?