Tien keer geld besparen in het huishouden
Je rijdt met dezelfde winkelkar naar buiten, maar toch gaat je rekening de hoogte in? Tien tips om die...
Voordat we je wegwijs maken in de zoektocht naar betaalbaar biologisch of zogeheten ‘organic’ voedsel, leggen we je uit wat dat precies betekent. Eerst en vooral is de term ‘biologisch’ in ons land streng beschermd. Producenten mogen dit alleen vermelden als hun etenswaren aan een aantal criteria voldoen. In de supermarkt herken je de producten aan het Belgische biogarantielabel, het nieuwe Europese logo of simpelweg het woord ‘biologisch’. In elk van de drie gevallen moet het product voor minstens 95 procent bestaan uit biologische ingrediënten. De overige 5 procent is een beperkte marge voor ingrediënten waarvan geen biologische varianten bestaan, maar ook hier bestaat een wettelijk vastgelegde lijst voor.
Deze vraag kent jammer genoeg geen eenduidig antwoord. We stellen wel vast dat je met biologisch voedsel ‘puur’ eet. Je kiest voor minder pesticiden en chemische stoffen en gaat onbewust voor meer groenten en fruit in je leven. Consumentenonderzoek toont immers aan dat mensen gezonder eten dankzij biologische voeding. Wat niet wil zeggen dat je langer leeft door je hele leven bio-appels of dergelijke te eten. Je gaat onder andere sneller op zoek naar bio-fruit of –groenten dan bio-chips en –frisdrank. Misschien helpt die ommezwaai je dus wel bij een lang(er) en gelukkig(er) leven.
Terug ter zake: wie biologisch koopt, betaalt dus voor een aantal waarden zoals dierenwelzijn, milieuvriendelijkheid, bevordering van de biodiversiteit, de instandhouding van natuurlijk producten, enzovoort. Allemaal goed en wel, maar wat voor producten bestaan er in bio-variant? Wel, bijna alles. Een van de vaakst voorkomende vooroordelen is dat je alleen groenten, fruit en zaken zoals rijstwafels met het biolabel vindt. Niets is minder waar want bio-brood is er bij je bakker, bio-bier bij de brouwer, bio-vlees bij de boer: de lijst is eindeloos. En dat is precies waar we naartoe willen: goedkoop biologisch voedsel vind je rechtstreeks bij de bron.
Bij de fruit- of groenteboer, de bakker, de slager, de imker, de molenaar: overal in Vlaanderen en Wallonië zijn de lokale verkopers – zeker ’s zomers – zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Denk dan aan de aardbeikraampjes langs de weg of de bordjes met ‘aardappelen te koop’ erop geschreven. Je betaalt een pak minder dan in de supermarkt en je staat rechtstreeks in contact met de producent van hetgeen je koopt. Zo kan je vragen wat voor producten hij of zij gebruikt om de producten te laten groeien en te rijpen.
Maar daarnaast zijn er nog heel wat tips en tricks die je kan toepassen om je budget voor biologisch voedsel in te perken. We zetten onze vijf favoriete tips op een rijtje:
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.