Financiële markten in 2018: het halfjaarverslag
Na een lange periode van relatieve rust op de financiële markten worden beleggers dit jaar opnieuw geconfronteerd met volatiliteit. Wat betekent dit voor uw...
De markten zijn de laatste fase van de cyclus ingegaan en in dit stadium zou een verdere stijging van de prijs van zwart goud kunnen gaan wegen op de groei.
In 2017 was de groei sterk, maar sinds het begin van het jaar lijkt hij te zijn vertraagd. Een hogere olieprijs zou de groeivertraging van de wereldeconomie kunnen versterken: een extra stijging van de olieprijs met 10 dollar zou leiden tot een groeivertraging van 0,5%.
Voor de centrale banken is het de vraag of deze verhoging van voorbijgaande aard is of dat zij moet worden gezien als een teken van druk op de economie.
Hoewel de groei positief blijft, blijven de aandelenmarkten sterk optimistisch. Een mogelijke verslechtering van het economische klimaat zou het moeilijker maken om prestaties te leveren.
De verhoging van de olieprijs die we in mei hebben gezien, is een “aanbod-gedreven” verhoging: door de risico’s in het Midden-Oosten ten gevolge van de terugtrekking van de VS uit de nucleaire deal met Iran, de crisis in Venezuela en het feit dat zowel OPEC als niet-OPEC landen zich aan hun quota leken te houden. Sedert 20 mei stellen we terug een correctie vast, omdat verwacht wordt dat de OPEC landen op hun volgende vergadering op 22 juni de capaciteit gaan verhogen, en ook Rusland en de VS hebben ondertussen hun capaciteit verhoogd.
Toch blijft de vaststelling dat op 1 jaar tijd de olieprijs met 50% gestegen is, en dat deze stijging tot op vandaag nog niet verrekend lijkt te zijn in verhoogde inflatieverwachtingen. Wanneer deze trend van stijgende olieprijzen aanhoudt en ook een bestendige opwaartse inflatiedruk veroorzaakt, kan dit de centrale banken aansporen om sneller dan verwacht hun rentepolitiek en monetaire maatregelen te normaliseren.
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.