Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Een woning kopen … kan het tijdens de lockdown?

Door de lockdown zou het langer kunnen duren vóór je vastgoedaankoop rond is. Maar uitstel betekent zeker geen afstel.

Door het coronavirus staan de economische activiteiten op een laag pitje. Krijgt ook de vastgoedmarkt klappen? En hoe zit het met je plannen om eigenaar te worden?

Door de lockdown zagen ook de makelaars- en notariskantoren zich verplicht om op slot te gaan. Geduldig zijn is dus de boodschap. De kans is immers klein dat je compromis of koopakte kan worden ondertekend vóór de regering de lockdown opheft. Terwijl dus achter de schermen alles in gereedheid wordt gebracht, blijven de aanbiedingen voor een woonlening twee maanden langer geldig. Met andere woorden: de voorwaarden die je hebt gekregen, zijn in totaal vijf maanden geldig.

Alleen de dringende gevallen

Heb je een bericht gekregen dat de ondertekening van je compromis of koopakte wordt uitgesteld? Heel nomaal, want momenteel worden alleen dringende akten ondertekend. “Er kunnen economische redenen zijn voor een dringende procedure. Een verkoper kan het geld bijvoorbeeld nodig hebben om zijn schuldeisers te betalen”, zegt Renaud Grégoire, notaris in Wanze. Sinds het begin van de lockdown werden in zijn studie nog slechts 5% van de akten ondertekend.

Voor de andere kopers en verkopers geldt: geduld oefenen. Hoewel … Sinds oktober 2018 mag een compromis of “voorlopige koopakte” ook elektronisch worden ondertekend. Beide partijen moeten er dan wel mee akkoord gaan en ze moeten alle originele documenten op voorhand hebben ontvangen. Maar volgens notaris Grégoire is dat momenteel nog niet mogelijk voor de akte: “Je zou een videoconferentie met de koper en verkoper kunnen beleggen voor de ondertekening, maar dan moeten ze allebei naast hun notaris staan. Dat lijkt nu nogal ingewikkeld”.

Dossiers worden opgevolgd

Wat voor veel Belgen geldt, is ook van toepassing op de notarissen: de lockdown betekent niet dat ze met vakantie zijn. Ze blijven bereikbaar voor hun cliënten en bereiden hun dossiers voor. “Voor mensen die net vóór de lockdown hun compromis hebben ondertekend, maken wij alles klaar om de akte te ondertekenen zodra de situatie opnieuw normaal is. Wij willen zo weinig mogelijk tijd verliezen”, zegt Renaud Grégoire.

En ondertussen?

Een compromis blijft een definitieve verbintenis. Extra termijn of niet, zowel koper als verkoper dienen hun verplichtingen volgens de overeenkomst na te komen. Tenzij de crisis je inkomsten zo sterk zou hebben aangetast, dat je financiering op de helling komt te staan.

Maar misschien ben je nog op zoek naar de ideale woning? Zet dan je zoektocht rustig verder. Uiteraard is het tijdens de lockdown niet mogelijk om een appartement of huis ter plaatse te gaan bekijken, maar in afwachting belet niets je om het internet af te speuren. Of om contact op te nemen met je bank voor een krediet. Veel financiële instellingen verwerken nog altijd aanvragen voor woonleningen, ook Beobank. Je hoeft alleen maar even met je kantoor te bellen en een afspraak te maken.

 

Uw mening telt!

Uw mening over onze dienstverlening is belangrijk voor ons. Alvast bedankt voor het beantwoorden van enkele vragen.

Start de enquête

Hoe kunnen we u helpen?