Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Eerste hulp bij belastingaangifte

Via Tax-on-web hebt u nog tot 13 juli de tijd

De meeste mensen – met uitzondering van accountants en fiscalisten – slaan aan het zuchten en uitstellen wanneer de belastingaangifte moet worden ingediend. Maar met dit vijfstappenplan doet u het dit jaar met de glimlach.

1. Wanneer moest die aangifte ook alweer binnen zijn?

Dat hangt ervan af. Wanneer u kiest voor de papieren aangifte, moet die ten laatste op 30 juni op het scanningcentrum van de Federale Overheidsdienst Financiën aankomen. Rekening houdend met de verwerking door de post, verstuurt u de aangifte best ten laatste drie werkdagen eerder, dus op 27 juni.

Wanneer u kiest voor een elektronische aangifte via Tax-on-web hebt u twee weken meer tijd, namelijk tot 13 juli 2017.

Als u kiest voor het werken met een mandataris (een accountant, belastingconsulent of boekhouder-fiscalist die de belastingaangifte voor u invult), heeft die nog langer tijd om de aangifte in te voeren, namelijk tot en met 26 oktober 2017.

Maar hoe u het ook aanpakt, het is verstandig om nooit tot de allerlaatste weken, laat staan dagen, te wachten om eraan te beginnen. Een aangifte te laat indienen kan leiden tot een verhoging van de belastingen en een boete.

2. Wat doe ik met een vooraf ingevulde aangifte?

Tussen 2 en 22 mei verstuurde de FOD Financiën maar liefst 2 miljoen vooraf ingevulde aangiften. Die documenten geven een overzicht van de gegevens waarover de administratie beschikt. U krijgt meteen ook een berekening te zien van wat u terugkrijgt van de belastingen of moet bijbetalen. Over het algemeen zijn die aangiften volledig en correct – vorig jaar werd ze in 94% van de gevallen aanvaard zonder wijzigingen. Maar het loont toch de moeite om alles grondig te vergelijken met uw bewijsstukken, met name uw loonfiches en eventuele attesten van giften. Wijzigingen doorgeven kan makkelijk per post of via Tax-on-Web, binnen dezelfde termijnen als hierboven vermeld.

3. Welke documenten en gegevens heb ik nodig?

Of u nu zelf uw aangifte wil doen, ze door iemand anders wil laten invullen, of door uw accountant, u moet eerst en vooral een pak gegevens verzamelen. U doet dat niet voor niets, want het gaat vooral om attesten die u allerlei belastingvoordelen opleveren, denk aan pensioensparen, woonkrediet, energiebesparende maatregelen, kinderopvang, langetermijnsparen… Een uitgebreid lijstje vindt u hier.

4. Doe het elektronisch

Zweert u nog steeds bij de papieren aangifte? Think again. De elektronische aangifte kreeg een update en zou u nu véél sneller door de aangifte moeten loodsen. Inloggen doet u voortaan via myminfin.be. Dit jaar loopt u in één scherm door de aangifte. Maar liefst 320 codes zijn tegenwoordig vooraf ingevuld. Bovendien krijgt u automatisch een melding in welke vakken u vorig jaar iets hebt ingevuld. In principe zou 70% van de belastingbetalers in enkele muisklikken zijn aangifte rond moeten krijgen. Voor naar schatting 30% volstaan de vooraf ingevulde gegevens. 40% anderen hebben ook de codes van de vorige aangifte nodig. De resterende 30% zal iets meer werk hebben.

Een andere nieuwigheid dit jaar is een wizard die helpt om de juiste gegevens in te vullen in verband met woonfiscaliteit, hypothecaire leningen en levensverzekeringen. U zult zien: al dat zuchten en uitstellen was eigenlijk nergens voor nodig.

5. Wie kan me helpen?

Maar een belastingaangifte is niet voor iedereen zo’n eenvoudige klus. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Ontwikkelt u een acute belastingallergie? Geen nood, allerlei instanties staan klaar om te helpen. Om te beginnen is er natuurlijk de fiscus zelf. In lokale belastingkantoren kan u nog de hele maand langsgaan om vragen te stellen of om uw aangifte te laten invullen. Onder het motto SOS Belastingen 2017 doen de federale specialisten personenbelasting zelfs een toer van lokale shoppingcenters. U kunt ook elke werkdag van 8 tot 17u telefonisch terecht bij het Contact Center van de dienst Financiën op het nummer 02/57 257 57.

U kunt er tenslotte ook voor opteren om een beroep te doen op een accountant, belastingconsulent of boekhouder-fiscalist. Die werkt natuurlijk niet voor niets, maar misschien verdient hij zichzelf wel terug door u te helpen minder belastingen te betalen.

Hoe kunnen we u helpen?