Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe beleggen wanneer de rente laag staat

Hoe beleggen wanneer de rente laag staat

Sinds 2008 zien verscheidene beleggers hun beleggingen fluctueren op het ritme van de crisis. Deze volatiele periode roept uiteraard vragen op. Is dit het moment bij uitstek om meer te gaan beleggen of wacht u best op een betere periode? Zeker nu de rente op de spaarrekeningen afzwakt, is deze discussie meer dan ooit relevant. Wij wijzen u de weg naar slimme beleggingen in crisistijden.

 
Het hoofd koel houden

Door de crisis van 2008 namen de centrale banken maatregelen om de economie nieuw leven in te blazen. Deze maatregelen hadden een positief effect op obligaties. Zo kregen beleggers voor de meest risicovolle obligaties coupons van 5 tot 9%. Dankzij andere ondersteuningsmaatregelen (kwantitatieve versoepeling en langetermijnleningen van de centrale banken) kende ook de aandelenmarkt een heropleving.

Wie wil profiteren van deze macro-economische omstandigheden houdt volgens onze analisten het hoofd dan ook best koel. Uw spaargeld en beleggingen overhaast een andere koers laten varen, leidt vaak tot fouten. Wat wel een goede strategie is, is periodiek beleggen. Zo vermindert u de impact van volatiliteit op uw aandelenportefeuille. Ook aandelen kopen van bedrijven uit ontwikkelde landen die dividenden uitkeren, kan een interessante aanpak zijn.

Premium Funds Selection

De Premium Funds Selection beschikt volgens onze analisten over de beste fondsen op de markt. De aandelenfondsen uit deze selectie hebben een hoger risico, maar zorgen vaak voor hogere rendementen dan de huidige spaarrente en dan de rente op obligaties van hoge kwaliteit. Een deel van uw spaargeld in dergelijk type fondsen beleggen, kan weleens goed uitdraaien voor uw portefeuille. Om daarin te slagen, houden we uiteraard rekening met uw beleggersprofiel.

Blijf geïnformeerd en dynamisch

Als u geen ervaren belegger bent, blijft het onmogelijk om de evolutie van de financiële markten op dagelijkse basis te voorspellen. Gaan beleggers kopen of verkopen op de markten van morgen? Veel hangt af van het vertrouwen dat ook u aan deze markten schenkt.

Koersdalingen bieden een interessante kans om aandelen aan een lage prijs te kopen. Maar ook macro-economische evoluties hebben een invloed op de aandelenmarkten. Zoals:

 


  • de verkiezingen in Brazilië, een land waar de koersen op lange termijn aantrekkelijk zijn

  • het herstel in de grondstoffensector (suiker en cacao bijvoorbeeld)

  • de nieuwe dynamiek in verschillende sectoren, zoals de gezondheidssector

  • fusies en overnames (AT&T en Direct TV, Apple en Beat Electronics,…).


  •  


Alles wijst erop dat een deel van de grote thema’s nog steeds relevant is. Uw financieel adviseur kan u helpen de juiste keuzes te maken.

Vergeet de obligaties niet

Volgens onze analisten worden de rentevoeten in Europa op lange termijn artificieel laag gehouden. Wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) de rentevoet verlaagt, daalt ook het aantal faillissementen omdat bedrijven dan goedkoper geld kunnen lenen. Ook voor houders van obligaties met een hoog rendement draait deze lage rente positief uit.

Het aankopen van obligaties met een vaste looptijd die coupons aanbieden binnen een vastgestelde termijn is dan ook een interessante strategie. Fondsen die de schuld van banken actief beheren, zijn al even aantrekkelijk. De obligaties die zij aanbieden halen op lange termijn immers een voordeel uit de stijging van de rente. Bij Beobank bieden we meerdere fondsen aan met verschillende risicoprofielen en een flexibel karakter. Omdat u uit verschillende obligatieklassen kunt kiezen, is uw portefeuille goed gespreid en kunt u anticiperen op latere rentestijgingen.

Daarbovenop zijn er nog opportuniteiten in gemengde fondsen die coupons uitkeren van meer dan 3%. Sommige beheerders van gemengde fondsen proberen hoge en constante inkomsten te genereren, door zowel posities in obligaties als in aandelen te combineren. Hierdoor kunnen ze hun inkomstenverdeling optimaliseren en de blootstelling aan de risicovollere en volatielere aandelenmarkten beperken.

Welke keuze past bij u?

Om te weten welke belegging u op het lijf geschreven is, moet u in de eerste plaats uw beleggersprofiel bepalen. Dat doet u hier. Onze adviseurs helpen u dan om, in functie van uw risicoprofiel, de juiste keuzes te maken.

 

Meer weten? Contacteer uw Beobank-adviseur


 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

Hoe kunnen we u helpen?