Hoe brandveilig is jouw woning? 3 tips om je woning veiliger te maken
In België vinden er jaarlijks 20.000 woningbranden plaats. Slechts de helft van de Belgische woningen is uitgerust met één of meerdere rookmelders.
Het aantal woningbranden in België neemt toe en dat hoeft niet te verbazen. Er liggen alsmaar meer elektrische toestellen in huis zoals smartphones en tablets die – bij voorkeur overdag – opgeladen moeten worden. Idem dito voor de batterij van je elektrische fiets. De brandrisico’s zijn dus toegenomen.
Wanneer je slaapt en er breekt brand uit, dan is de kans klein dat je die tijdig opmerkt. Veel mensen onderschatten het risico, maar in je slaap kun je niet ruiken en de rook van een brand verspreidt zich razendsnel. Een rookmelder is dus echt wel een must. Meer nog: vanaf 1 januari 2020 moet je in Vlaanderen minstens één rookmelder hangen per verdieping. En om helemaal safe te zitten, hang je beter in elke kamer een rookmelder, behalve in de keuken, de badkamer en de garage.
Voor nieuwbouw en renovaties met omgevingsvergunning was een rookmelder al verplicht, net als in huurwoningen (met een contact vanaf 1 januari 2013) en studentenkamers. Maar die verplichting breidt binnenkort uit. Alle woningen, zowel de huurwoningen als diegene bewoond door de eigenaar, moeten vanaf 1 januari 2020 uitgerust zijn met een rookdetector. Per verdieping moet er minstens één rookmelder hangen. Een woning die niet voldoet is ‘niet-conform’, wat met name een probleem is voor een verhuurder die een conformiteitsattest aanvraagt.
In Wallonië is het verplicht om in alle gebouwen een rookmelder te plaatsen, zowel bestaande als nieuwe woningen. Het aantal rookdetectoren hangt af van de oppervlakte. In een appartement tot 80 m² volstaat één rookmelder. Is de flat groter? Dan moeten het er twee zijn. In een huis is één rookmelder per verdieping verplicht en als die verdieping groter is dan 80 m² moet je twee rookmelders hangen. Heb je er volgens deze regels minstens vier in huis, dan moeten die met elkaar in verbinding staan.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn rookmelders alleen verplicht in huurwoningen. Het is aan de eigenaar van het pand om voor de aankoop en de installatie van de rookmelders te zorgen. In elke ruimte vanaf de deur van de slaapkamer tot aan de uitgang moet een rookdetector hangen. Ofwel moet de rookdetector aangesloten worden op het stroomnet (dan volstaat een noodbatterij), ofwel werkt de detector op een lithiumbatterij met een levensduur van minimaal vijf jaar.
Heb je nog geen rookmelders in jouw woning? Beobank kan hierbij helpen met Beobank Home Secure. Dat is een draadloos alarmsysteem met inbraakdetectie én rookmelder, inclusief onderhoud en telebewaking. Detectoren beschermen je tegen rookontwikkeling of koolmonoxide. Ook wanneer je niet thuis bent, worden de hulpdiensten verwittigd bij een brandalarm. De bescherming tegen brand is optioneel bij de Comfort-abonnementsformule en altijd inbegrepen bij het Serenity-abonnement.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.