Fiscale grensbedragen voor sparen en beleggen in 2019
Hoeveel belastingen kan ik besparen met bepaalde vormen van sparen en beleggen?
Zowat 3 miljoen Belgen doen aan pensioensparen: de helft via een pensioenspaarfonds, de andere helft via een pensioenspaarverzekering.
Wie voor een pensioenspaarfonds kiest, investeert zijn storting in een beleggingsfonds met aandelen en obligaties. De opbrengt ervan hangt volledig af van de evolutie van de financiële markten. Hebben die de wind in de zeilen, dan zal de pensioenspaarder er wel bij varen. Gaan ze erop achteruit, dan likt de pensioenspaarder mee de wonden. In slechte periodes gaat de waarde van zijn investering erop achteruit.
Wie voor een pensioenspaarverzekering kiest, opteert voor zekerheid. Die formule garandeert namelijk een basisrente. Bovenop kan nog een winstdeelneming komen indien de resultaten van de verzekeraar en de financiële markten dat toelaten. Dat zorgt ervoor dat een pensioenkapitaal op een pensioenspaarverzekering niet kan zakken.
Bij de berekening van het rendement van het pensioensparen moet u ook rekening houden met de fiscale steun die de overheid geeft. Wie dit jaar een bedrag tot 980 euro spaart, krijgt een belastingvermindering van 30% van het gestorte bedrag. Wie tussen 980 euro en 1.260 euro stort, geniet van een belastingvermindering van 25%.
Voor de belastingvermindering maakt het niet uit wanneer u precies uw storting(en) doet. Er wordt evenmin een verschil gemaakt tussen een eenmalige storting en stortingen die u in meerdere keren uitvoert. Het fiscaal voordeel wordt toegekend op het totaalbedrag dat op 31 december werd gestort.
Voor het rendement van het pensioensparen is er wel een verschil. Wie bij een pensioenspaarverzekering al in januari stort, kan elf maanden langer genieten van de opbrengst dan wie dat pas in december doet.
Ook wie voor een pensioenspaarfonds opteerde, kan zijn voordeel doen met een vroege storting. Over een lange termijn presteren aandelen beter dan obligaties en andere activa. Dat maakt dat gemiddeld genomen de koersen waartegen u instapt op het einde van het jaar hoger zijn dan in het begin van het jaar. Al zijn er uiteraard ook uitzonderingen. In jaren dat de beurzen een terugval kennen, zal het inderdaad andersom zijn.
De krant De Tijd liet de oefening maken voor de dertig jaar waarin pensioenspaarfondsen al bestaan. Bij 21 ervan stond de beurs op het einde van het jaar hoger dan bij het begin.
Wie over die periode steeds in december het maximum aan pensioensparen stortte, had nu een kapitaal van 44.377 euro bijeengespaard. Wie dat telkens in januari deed, kwam aan 47.275 euro. Wie ervoor koos om maandelijks te storten, zat daar tussenin met een bedrag van 45.552 euro. Bij de berekening werd uitgegaan van de gemiddelde opbrengst van de acht pensioenspaarfondsen die al van bij de start van het stelsel bestaan.
Uiteraard bieden historische resultaten geen garantie voor toekomstige koersontwikkelingen, maar geven ze wel een richting aan.
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.