Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Sell in May?

Een van de oudste beurswijsheden luidt: Sell in May and go away”. Het advies om nog voor de zomer je aandelen te verkopen, dateert uit een periode waarin communicatiemiddelen veel schaarser waren dan nu. Beleggers die toen een vakantie van een aantal weken of zelfs maanden planden, konden maar beter tijdelijk afscheid nemen van hun aandelen. Zo kwamen ze bij terugkeer uit vakantie niet voor onaangename verrassingen te staan.

Vandaag, in een wereld van smartphones en andere nieuwigheden, is het wel mogelijk om je voortdurend te informeren over de financiële markten. Verkopen in mei is dus niet aan de orde, ook al omdat onderzoek heeft aangetoond dat beleggers die net voor de zomer aandelen verkopen geen hoger rendement boeken dan wie niet verkoopt.

 

Zeepbel of duurzame stijging?

Er valt nochtans wat te zeggen voor winstnemingen. Want zijn de beurzen al niet erg vooruitgelopen op het economisch herstel? En is het goede nieuws niet al lang verrekend in de aandelenkoersen? Voor sommige beleggingen is dat ongetwijfeld het geval. Maar gelukkig zijn er ook nu nog heel wat positieve verrassingen. De winst- en omzetcijfers van heel wat ondernemingen zijn vaak beter dan verwacht. Zelfs in de dure biotechsector gaan de koersen van een aantal bedrijven toch nog fors hoger na de publicatie van meevallende testresultaten of al dan niet terechte geruchten over een fusie.

Wie belegt in individuele aandelen heeft heel wat werk met het opvolgen van zijn posities. Gelukkig zijn er ook professionele fondsbeheerders die in team aandelen selecteren uit een welbepaalde regio of sector en steeds weer oordelen over wat te duur is en waar nog voldoende potentieel is. Ze kopen en verkopen haast iedere dag aandelen zodat de fondsenbelegger dat niet zelf hoeft te doen.

Herbalanceren

Hoe goed de fondsbeheerder ook is, hij heeft ook geen glazen bol. Als het klimaat keert en de beursindexen allemaal tegelijkertijd in het rood gaan, zullen zelfs heel wat ervaren specialisten verlies boeken. Vandaar dat het belangrijk is dat je altijd een goed gediversifieerde portefeuille aanhoudt. Leg nooit al je eieren in dezelfde mand maar spreid je spaargeld en je vermogen over diverse fondsen en beleggingsinstrumenten. Hou een beetje cash aan, maar beleg ook wat in obligaties, vastgoed, grondstoffen en aandelenfondsen. Een terugval in een segment kan dan voor een deel gecompenseerd worden door een sterkhouder in een ander segment.

Doe ook de moeite om af en toe je totale portefeuille te analyseren. Ben je een defensief belegger die maximaal de helft van zijn vermogen wil beleggen in aandelen(fondsen)? Ga dan na of het aandelenluik van je portefeuille niet te zwaar doorweegt na de recente beurshausse. Je neemt eventueel winst op een fonds zodat je daar nadien, na een eventuele daling, weer kan instappen. Je adviseur kan je daarbij ongetwijfeld helpen.

Wie op die manier zijn vermogen en beleggingsportefeuille beheert, is rationeel bezig. Hij onderscheidt zich op een positieve manier van de belegger die vooral emotioneel - paniekerig of euforisch - reageert op de kleinste schommeling op de beurs. Sell in May? Nee! Beheer daarentegen je beleggingsportefeuille volgens een weldoordacht plan, overeenkomstig je risicoprofiel. Op lange termijn zou die strategie je een behoorlijk rendement moeten bieden.

Pascal Paepen

Columnist & Docent Bank en Beurs aan de KU Leuven, Campus Brussel en de Thomas More Hogeschool

Hoe kunnen we u helpen?