Hoe profiteren van de volatiliteit van de markten?
Let op: nu halsoverkop voordelige effecten kopen is gevaarlijk, overhaasting en beleggen gaan nooit samen....
We hadden de Brexit-saga en de handelsoorlog tussen China en de VS nauwelijks verteerd, toen het coronavirus een flinke portie volatiliteit in de markten injecteerde. Niemand kan immers voorspellen hoe de pandemie de groei zal beïnvloeden. Je hebt er dus alle belang bij om het advies van een specialist in te winnen als je belegt. Hij of zij kan je immers helpen de juiste keuzes te maken in deze onzekere tijden.
Voor portefeuillebeheer heb je de keuze uit diverse formules, van het loutere doorgeven van orders tot discretionair vermogensbeheer en uiteraard adviesverlening. Bij Beobank sta je er nooit alleen voor, maar er worden evenmin beslissingen in jouw plaats genomen. “Wij kozen voor zogeheten structureel beleggingsadvies. Dit betekent dat wij veel verder gaan dan eenmalig een product aan te bevelen. We ontmoeten onze klanten regelmatig en ze kunnen een beroep doen op hun toegewijde adviseur wanneer ze maar willen.”, zegt Damien Van Renterghem, Wealth Director bij Beobank.
De hoeksteen van deze aanpak is de open architectuur. Het gaat meer bepaald om fondsen die door andere financiële instellingen worden aanbevolen en die wij zorgvuldig hebben geselecteerd op basis van hun kwaliteit.
Onze open architectuur biedt veel voordelen. Om te beginnen voelen onze adviseurs zich niet verplicht om fondsen aan te bevelen die wij zelf uitgeven. Volgens Yves Kazadi, Investment Analyst bij Beobank, biedt onze aanpak nog een pluspunt: “Wij kunnen veel verder gaan dan passieve adviezen. Voor ons volstaat het niet om gewoon de indexen te volgen. De fondsen die wij selecteren, maken een meer kwalitatieve aanpak mogelijk.” Bij ons nemen geen algoritmes beslissingen, maar selecteren mensen na zorgvuldige analyse de producten, aandelen of sectoren die volgens hen sneller kunnen groeien dan de markt.
Het resultaat is een zeer brede waaier aan beleggingen, sterk gediversifieerd en met wereldwijd bereik. Dit is onontbeerlijk om de risico’s te spreiden. “Dankzij de open architectuur van deze fondsenwaaier kunnen wij de beste experts voor elke markt kiezen. Enige nadeel: door de grote keuze zou de belegger het noorden kwijt kunnen raken. Beobank lost dat op met een aanbod op maat en uitgebreide adviezen”, aldus Damien Van Renterghem.
Beobank hanteert strenge criteria om fondsen te selecteren. Alleen fondsen die uitstekend presteren en met een veelbelovende positionering komen in aanmerking; “Om te beginnen analyseren wij het fondsenaanbod van onze partners-fondsenbeheerders. Wij kijken daarbij naar louter kwantitatieve criteria, zoals het rendement, de volatiliteit en de verhouding tussen beide. Met deze kwantitatieve screening willen wij voor elke activaklasse en elk thema de fondsen selecteren die consistent optimaal presteren, met een goede risicobeheersing. Daarna is het tijd voor een kwalitatieve benadering. Wij houden bijvoorbeeld rekening met de positionering van deze fondsen ten opzichte van de economische cyclus en de mate waarin zij profiteren van het beleid van de centrale banken en geopolitieke evoluties. Door de marktcyclussen te evalueren, proberen wij ook activaklassen op te sporen die vertraging hebben opgelopen”, benadrukt Yves Kazadi.
Op basis van deze gegevens worden modelportefeuilles samengesteld. Het doel daarbij is altijd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het risicoprofiel van de belegger. Een evenwichtige portefeuille zal bijvoorbeeld samengesteld zijn uit 50% obligaties, 42% aandelen uit de hele wereld en 8% thematische aandelen, gespreid over fondsen die in een open architectuur werden geselecteerd.
Afhankelijk van het risicoprofiel dat je hebt ingevuld, zal je adviseur je een modelportefeuille voorstellen. Daarna zal hij je regelmatig adviseren om in bepaalde fondsen te stappen. Advies op maat is essentieel in een onzekere periode. Toch behoud je steeds de vrijheid om deze aanbevelingen al dan niet op te volgen. “Wij waken erover dat de portefeuille blijft aansluiten bij het risicoprofiel van de klant. Het menselijke karakter van onze adviesverlening blijft voor ons essentieel”, besluit Damien Van Renterghem.
Wij herinneren u eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s, waaronder het eventuele verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.