Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De Amerikaanse verkiezingen: rood versus blauw

Door Marc Danneels, Chief Investment Officer - 19/10/2020

De Amerikaanse verkiezingen

Op 3 november is het zover: de Amerikaanse verkiezingen. Niet alleen wordt de nieuwe president verkozen maar ook de twee huizen van het congres.

Wat is het risico van dit politiek event op de financiële markten?

Op korte termijn is het grootste risico niet wie de verkiezingen zal winnen, of hoe de samenstelling in de kamer en de senaat zal zijn, maar wel in welke mate er überhaupt een conclusie zal zijn over de winnaar en verliezer op de inauguratiedatum van 20 januari 2021.

Met presidentskandidaat Joe Biden, die de afgelopen week weer verder afstand neemt op president Trump in de polls1, en vooral door het feit dat 19 deelstaten stemmen per brief aanvaarden tot nà 3 november, staat het in de sterren geschreven dat onmiddellijk na 3 november het resultaat zal betwist worden. Wat de zaak extra complex zal maken, is dat in geval van betwisting zowel het hooggerechtshof als het congres zich zal kunnen uitspreken. En finaal bestaat het risico dat het land verzeild raakt in een constitutionele crisis, omdat de grondleggers in de grondwet geen regeling hiervoor hebben voorzien.

Die onzekerheid zal wegen op de financiële markten. Eerst en vooral zal er verhoogde volatiliteit zijn, maar het is moeilijk om de precieze impact tijdens een dergelijk politiek proces te kunnen inschatten. Het meest vergelijkbaar is de presidentsstrijd tussen Bush en Gore in 2000. Vanaf de verkiezingsdag tot het moment dat Al Gore zijn nederlaag aanvaardde, verloor de beursindex S&P 12%2 en was er een merkelijke stijging van de kredietspreads3. Indien er een snelle confirmatie  van de resultaten volgt, welke die ook zijn, verwachten we op korte termijn een beursrally.

Dus op korte termijn is vooral het operationeel proces van de verkiezingen het belangrijkst.

Op lange termijn wordt het uiteraard wel belangrijk welke politieke overtuiging de president heeft en hoe de samenstelling binnen het congres er zal uitzien. Algemeen wordt aangenomen dat een republikeins bewind gunstiger is voor de economie en de financiële markten dan een democratisch bewind. Nochtans, als we het historisch bekijken, moeten we vaststellen dat de politieke kleur van de president weinig impact heeft op de markten op lange termijn.

Welke verschilpunten en gelijkenissen zijn er tussen de 2 partijen?

Helemaal interessant wordt het als we de agendapunten van de democraten en de republikeinen naast elkaar leggen.

Eén groot verschilpunt is dat het buitengewoon fiscaal gunstig regime voor bedrijven van de regering Trump, die sedert 2018 de belastingvoet van 35% naar 21% heeft gebracht, onder druk zou komen te staan bij een democratisch bewind.

Maar daarnaast komen hun standpunten over heel wat belangrijke thema’s, die impact kunnen hebben op de markten, vrij goed overeen. Inzetten op infrastructuurwerken, lagere kosten in de gezondheidszorg en hogere lonen zijn thema’s die door beide partijen worden gedragen.

Gelijkenissen in hun programma’s zijn:

  • Een focus op het economisch herstel;
  • Wat de spanningen tussen de VS en China bertreft, is er een consensus gegroeid bij beide partijen dat een gespannen langetermijnrelatie met China een realiteit is en dat zal de volgende jaren dan ook een kernpunt blijven op het buitenlands beleid. Ook de intellectuele eigendomsrechten, denk aan het technologisch wereldleiderschap, zullen een prioriteit zijn voor beide partijen.
  • Een andere misvatting is dat vooral bij een democratische overwinning de Big Tech bedrijven strenger gereglementeerd zouden worden, met anti-trust maatregelen en strengere privacy beschermingsmaatregelen. Meer recent is hierover ook een consensus gegroeid bij beide kampen.

Grootste verschilpunten blijven - zoals al aangegeven - belastingpolitiek, immigratiebeleid en onderwijs.

Wat betekent dit voor onze beleggingspositionering?

Aandelenmarkten zullen in elk scenario verder kunnen genieten van een lage rente omgeving, maar op korte termijn mogen we ons verwachten aan periodes van hoge volatiliteit.

Gezien er in grote lijnen veel overeenkomsten zijn in de agendapunten van beide presidentskandidaten, denken we dat er op lange termijn geen reden is om wezenlijk grote verschillende scenario’s uit te werken in de portefeuilleconstructie.

Wel kunnen er sectorieel verschillende accenten gelegd worden. Hiervoor verwijzen we graag naar ons blogartikel van 25/09/2020.

Samengevat: daar waar Biden voorheen werd gezien als negatief voor de aandelenmarkten door zijn strengere reglementaire en fiscale agenda, wordt hij door de markten steeds meer geprezen vanwege zijn budgettair ondersteunend programma, en dit zeker in een covid-context.

 

________________________________

Bronnen:
1. Presidential polls NY Times
2. Bloomberg
3. Refinitiv Datastream

Hoe kunnen we u helpen?