Is de crisis van het coronavirus te vergelijken met de financiële crisis van 2008?
Na de subprime-crisis van 2008 maakt de wereldeconomie nu opnieuw een economische en financiële crisis door. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide crisissen?
Een plotse omwenteling, kelderende beurzen, economische activiteiten die vertragen, … klinkt dit bekend? Het was het scenario van de subprime-crisis van 2008, de meest recente grote crisis van de wereldeconomie. Lijkt die op de huidige crisis die door het coronavirus is veroorzaakt? Eigenlijk niet zo heel veel.
Oorzaak en ontstaan, vroeger en nu
Het grootste verschil tussen beide crisissen heeft te maken met hun oorzaak en natuurlijk zijn ze ook op andere plekken in de wereld ontstaan. De crisis van 2008 was vooral financieel van aard, toen in de Verenigde Staten de speculatieve zeepbel van de subprimes uiteenspatte. Het systeem van risicovolle hypotheken die door de banken werden omgezet in effecten, bleek niet langer houdbaar. “Bij de financiële crisis van 2008 was het de economie zelf die in elkaar stuikte”, zegt Jesper Vanden Bossche, Product Manager Sparen & Beleggen bij Beobank. “COVID-19 is een gezondheidscrisis, een ‘aanslag’ van buitenaf die onze economie met ongekend geweld treft”. Het coronavirus begon als een epidemie en groeide uit tot een pandemie. Vervolgens had de lockdown in talrijke landen een grote impact op de reële economie. Fabrieken en bedrijven konden immers niet meer produceren en consumenten konden niet meer kopen. De schok is dubbel, want vraag én aanbod worden getroffen. “Wij liggen uitgeteld in de touwen en wachten nu tot het stof gaat liggen. Pas dan krijgen wij een duidelijker beeld van de omvang en de economische gevolgen van deze wereldwijde crisis”, aldus Jesper Vanden Bossche. En tot nu toe heeft de versoepeling van de lockdown in China de economie niet doen heropleven.
Eerder vergelijkbaar met de crisis van 1929
Als er al een vergelijking met een eerdere crisis mogelijk is, dan doet de coronapandemie eerder denken aan de krach van 1929. Toen zowel als nu werden miljoenen Amerikanen werkloos. Vanaf de beruchte zwarte donderdag op Wall Street ontwikkelde de Amerikaanse beurskrach zich tot een economische en bancaire crisis op wereldschaal. En wat de crisis van 2008 betreft: niet alleen zijn de oorzaken van de toenmalige en huidige crisis totaal verschillend, ook de gevolgen zouden nu veel ernstiger kunnen zijn. Want als de productie daalt, verminderen de inkomsten van de gezinnen en gaat de consumptie erop achteruit. De krimp van de wereldeconomie zou even dramatische afmetingen kunnen aannemen als in de jaren 30.
Beter gewapend met steunmaatregelen
Toch zijn er ook grote verschillen met 1929. Om te beginnen heeft de overheid veel sneller gereageerd met steunmaatregelen die de economie uit het slop moeten halen. Terwijl in 2008 de centrale banken een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij het redden van de banken en de economie, gaan in 2020 de regeringen zelf lenen om de economie weer vlot te trekken. Ondertussen is het wel nog wachten op een betere coördinatie en een akkoord tussen de EU-lidstaten. “Monetaire en begrotingsmaatregelen zullen ons helpen om weer recht te krabbelen na deze mokerslag. Sommige economische spelers zullen deze crisis niet overleven, maar andere zullen er sterker uit tevoorschijn komen. Er moeten verstandige, toekomstgerichte keuzes worden gemaakt. Wij staan klaar om onze bijdrage te leveren”, besluit Jesper Vanden Bossche.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.