Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De Belgen en hun geld

De grote enquête van Beobank

De Belgen en hun geld - onze grote enquête in samenwerking met Knack / Le Vif

Beobank, Le Vif en Knack publiceren een grote nationale enquête over de Belgen en geld. Spaargelden, leningen, uitgaven, beleggingen, bezorgdheden,… bijzondere en verhelderende resultaten. Ontdek ons exclusief dossier:

Alle artikels:

1. De resultaten van de grote geldenquête | 2. Banken na de crisis | 3. Evolutie van de koopkracht | 4. Spaargeld en inflatie

De helft van de Belgen kan sparen

Financiële situatie gezin

Het eerste belangrijke resultaat van onze grote enquête is dat de Belgen, wat betreft hun financiële situatie, in drie groepen kunnen onderverdeeld worden. 49% van de Belgen heeft de mogelijkheid om te sparen, 32% kan geen geld opzijzetten en 19% kan de eindjes niet aan elkaar knopen (voor 8% geldt dit elke maand). Dit onderzoek toont eveneens sterke regionale verschillen want 60% van de Vlamingen slagen erin om te sparen, wat slechts voor 30% van de Walen geldt.

De Belgen zijn pessimistisch over hun koopkracht

Kijk op de koopkracht

Op de vraag: ‘Hoe ziet u uw koopkracht evolueren in de volgende 5 jaar?’ denkt slechts 20% dat deze zal toenemen. 41% denkt dat hun koopkracht hetzelfde zal blijven en 37% van de ondervraagden denkt dat hun koopkracht zal dalen. Het optimisme geldt vooral voor de groep mensen onder de 34 jaar. 41% van hen denkt dat de koopkracht zal verbeteren binnen 5 jaar. Dat is ook het geval voor 26% van de bedienden en voor 28% van de zelfstandigen. Is dit terecht? Ontdek de analyse van onze deskundige Marc Danneels.

‘De helft van de Belgen spaart en een derde belegt.’

De kloof tussen de rijken en de armen is te groot

Verschik tussen rijk en arm

Voor 80% van de Belgen bestaat er een veel te groot verschil tussen de rijken en de armen. 63% onder hen is ook van mening dat het onaanvaardbaar is dat 10% van de rijksten van de bevolking de helft van de rijkdom van het land bezit. De Belgen hebben ook een mening over de loonkloof. Voor 73% van de groep tussen 55-64 jaar, voor 69% van de bedienden en voor 72% van de arbeiders is het verschil tussen de laagste en de hoogste lonen te groot. Opvallend is ook dat 63% van de Belgen tegen een algemeen basisinkomen is, slechts 19% van de bevolking is er voorstander van.

De Belgen vertrouwen hun bankadviseur, maar vrezen voor een nieuwe crisis

Houding tov de banken

Een ruime meerderheid van de Belgen (62%) zegt dat ze vertrouwen heeft in het advies van hun bankier. De financiële crisis van 2008 is nog steeds aanwezig in ieders gedachten want bijna de helft van de Belgen (46%) denkt dat er een nieuwe bankencrisis komt. Een weinig waarschijnlijk scenario volgens onze deskundige Marc Danneels: ‘Heel veel maatregelen werden genomen om het systeem te versterken om zo een nieuwe crisis te vermijden’. Klik hier voor meer info.

Veel spaargeld en leningen maar weinig beleggingen

Sparen of beleggen

73% van de Belgen bezit spaargeld. 57% voorziet dit geld voor zichzelf of zijn partner en 31% voor de (klein)kinderen. Het verschil tussen Vlamingen en Walen is zeer uitgesproken want 79% van de Vlamingen heeft spaargeld. Bij de Walen is dat slechts 66%. Beleggingen zijn minder populair. Slechts 37% van de Belgen belegt. Dat doen ze hoofdzakelijk in aandelen en obligaties (25%), in beleggingsfondsen (18%), in immobiliën (11%) of in goud (7%). Tot slot valt het op dat 49% van de Belgen een lening hebben. Die lening gebruiken ze voor de aankoop van een woning, goed voor 29% en voor de aankoop van een wagen, goed voor 16%.   

NB: Volgens onze deskundige kan te veel sparen het economisch herstel vertragen. Klik hier om verder te lezen.

 

Methodologie

Enquête uitgevoerd tussen 13 februari en 7 maart bij 1.000 mensen. Enquête uitgevoerd door het onderzoeksbureau TNS Kantar in opdracht van Roularta en Beobank.

In het kort.

  • De helft van de Belgen spaart, de andere helft heeft het moeilijk om aan sparen toe te komen
  • De Belgen vrezen voor een nieuwe bankencrisis
  • Ze hebben vertrouwen in het advies van hun bank
  • Weinig Belgen durven beleggen

Hoe kunnen we u helpen?