Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Een eigen rekening voor uw kind? Dat mag

Een eigen rekening voor uw kind? Dat mag

Zakgeld, een extraatje van opa of oma, een beloning van een buur voor een klusje… kinderen zijn steeds jonger als ze geld in handen krijgen. Sommigen geven daar geen eurocent van uit, bij anderen loopt het als water door hun vingers. Tijd om ze te leren wat sparen is? En hoe oud moeten ze zijn om een rekening te openen?

 

Open een spaarrekening

Als uw kind al begrepen heeft wat het nut is van een spaarpot, is het misschien tijd om erop te wijzen dat een bank voordelen biedt om te sparen. Leg ook uit wat “interesten” betekenen. Volgens de wet mag een minderjarige een spaarrekening openen als hij over het vereiste “onderscheidingsvermogen” beschikt. Over de leeftijd zegt de wet niets. Tot een jongere 18 wordt, behoudt u in principe het recht om zijn rekeningen te beheren in zijn belang.

 

Moedig uw kind aan om te sparen

Leg aan uw kind uit dat het de nieuwste cd’s, een leuke game of een te gek kledingstuk kan kopen als het spaart. En zeg erbij dat sparen nog sneller gaat als het kleine klusjes opknapt en zo inkomsten verwerft. Er zijn mogelijkheden genoeg, voor elke leeftijd, van het gazon maaien tot babysitten.

 

Zet al snel de stap naar een zichtrekening

Vindt u dat uw kind voldoende verantwoordelijkheid kan nemen? Stel dan voor om een zichtrekening te openen. Uw zoon of dochter krijgt dan een eigen bankkaart en leert uitgaven controleren en een budget beheren aan de hand van zijn rekeningafschriften. Wettelijk staat er geen onderste leeftijdsgrens op het openen van een rekening. Bij Beobank kan het al zodra uw kind 12 jaar wordt. Uw zoon of dochter ontvangt dan een bankkaart waarmee hij of zij veilig kan betalen en geld afhalen aan een automaat, binnen  de uitgavelimiet die u vooraf hebt bepaald.

 

Schrijf het zakgeld over

In plaats van cash zakgeld te geven, stort u het beter rechtstreeks op de rekening van uw kind.

 

Raad een bestendige opdracht aan

Als uw kind elke maand een bepaald bedrag ontvangt, stel hem of haar dan voor dit bedrag met een bestendige opdracht naar zijn of haar spaarrekening over te schrijven.

 

Regel alles samen met uw kind

Vraag zoon- of dochterlief om met u mee te gaan als u een zicht- of spaarrekening voor ze gaat openen. Het is goed dat zij samen met u naar de bank gaan, dan begrijpen ze beter hoe een bank functioneert en krijgen ze een groter verantwoordelijkheidsbesef.

 

Bespreek het gezinsbudget met uw kind

Beseft uw kind de waarde van het geld en begrijpt het waarom sparen belangrijk is? Leg dan uit hoe u de maandelijkse uitgaven van uw gezin regelt. Zo leert uw kind hoe duur het leven echt is en hoe je een budget beheert.

 

Leg uit wat online bankieren is

Jongeren vinden het vanzelfsprekend om alles via het internet te doen. Laat dus zien hoe u online bankiert en wat de voordelen daarvan zijn.

 

Ontdek onze zichtrekeningen voor jongeren.

Hoe kunnen we u helpen?