Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Uw eerste vastgoedaankoop: waar moet u op letten?

Ontdek onze tips en checklist om in alle gemoedsrust uw eerste woning te verwerven.

Tussen uw beslissing om een huis of appartement te kopen en de dag dat u er intrekt, kan veel tijd verstrijken. En in die periode hebt u de handen meer dan vol …

Een woning kopen en eigenaar worden is een mijlpaal in een mensenleven. Een eigen stekje verwerven maakt gelukkig, maar er komt veel bij kijken. De zoektocht verloopt niet altijd vlot en onderhandelen met verkopers is stresserend. Onze tips geven u meer gemoedsrust.

Goed weten wat u wilt

Vóór u op een vastgoedsite begint te zoeken, langsgaat in een vastgoedkantoor of rondkijkt in de wijken die u aantrekkelijk lijken, moet u exact bepalen wat u wilt kopen. Gaat u voor een huis of een appartement? Hebt u een tuin nodig? Een garage, terras en kelder? Gaat uw hart uit naar een bestaande woning of nieuwbouw? Welke werken bent u bereid om uit te voeren?

En misschien nog het belangrijkste aspect: hoeveel wilt of kunt u betalen voor uw droomwoning?

Uw budget: denk aan alles!

Vertrek pas op huizenjacht als u uw budget kent. En vergeet niet dat het bedrag dat u aan de verkoper betaalt, maar een stuk van het verhaal is. Lenen bij de bank kost ook geld en bovendien zijn er de notaris- en verzekeringskosten, uitgaven voor werken en aanpassingen om aan alle voorschriften te voldoen … Raadpleeg vastgoedbarometers of StatBel, zodat u een idee krijgt van de gangbare prijzen op dit ogenblik. Vraag dan aan uw bank hoeveel u kunt lenen, afhankelijk van uw situatie. Hoeveel interest moet u betalen en welk bedrag per maand? Denk eraan dat de Nationale Bank van België bepaalt welk percentage u mag lenen en hoeveel u zelf moet inbrengen. Zou het met een financieel steuntje in de rug allemaal vlotter gaan? Misschien zijn er familieleden die u willen helpen.

Met of zonder vastgoedkantoor?

Wat is het beste: meteen een makelaar aanspreken of alleen op huizenjacht gaan? Er is geen algemene regel en elke methode heeft voor- en nadelen. Met een makelaar wint u tijd en profiteert u van zijn of haar ervaring en expertise, maar u betaalt ook een commissieloon. U kan ook gewoon zelf de zoektocht aangaan, wat u kosten bespaart maar misschien meer tijd neemt om uw ideale woning te vinden.

Om aan te denken vóór, tijdens en na de bezichtiging

Neem een bevriende aannemer of op zijn minst iemand met kennis van zaken mee naar een bezichtiging. Hij of zij zal sneller onvolmaaktheden opmerken, wat u extra onderhandelingsmarge oplevert. Vergeet niet om na te gaan of alles wat de verkoper zegt effectief klopt. Beweert die bijvoorbeeld dat de tuin naar het zuiden gericht is, gebruik dan de kompasfunctie van uw smartphone. Vraag ook naar het verwarmingssysteem en bij een appartement, hoeveel de maandelijkse kosten bedragen. Controleer goed de toestand van vloeren, muren en gevels, van het dak en alle installaties (cv-ketel, regenwatertank, …). Breng niet onmiddellijk een bod uit, maar zet eerst alles op een rijtje. Wat zijn sterke en zwakke punten van de woning in kwestie? Is ze goed gelegen? Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt: winkels, supermarkt, openbaar vervoer, parkeergelegenheid, …? Bezoek het pand ook eens op een ander tijdstip en praat even met uw (eventuele) toekomstige buren.

Kies een notaris

Contact opnemen met een notaris is ook belangrijk. Hij of zij moet ervoor zorgen dat u weet wat u koopt en alle attesten en documenten verzamelen die u nodig hebt voor de aankoop. Een goede notaris kan u heel wat geld besparen. Als u het huis van uw dromen vindt, ga dan eens met de documenten langs bij uw notaris. Vraag bijvoorbeeld of de woning in aanmerking komt voor klein beschrijf (lees: verminderde registratierechten) of dat de vorige eigenaar geen bouwovertredingen beging. De notaris zal u ook advies geven om een correct bod uit te brengen, volgens alle regels. Vergeet bijvoorbeeld niet om het krijgen van een lening en de afwezigheid van stedenbouwkundige inbreuken als opschortende voorwaarden in het bod op te nemen. Vermeld ook de uiterste geldigheidsdatum van het bod. Om een goede notaris te vinden, polst u best eens bij vrienden, familieleden of collega’s die al een woning hebben gekocht.

En dan nu … uw bod!

Controleer hoelang de woning te koop staat vóór u zelf een prijs noemt. Is dat langer dan zes maanden, dan mag u ervan uitgaan dat de verkoper de vraagprijs te hoog heeft ingesteld. Bij een dergelijke woning is het redelijk om 10% onder de vraagprijs te gaan1. Anderzijds zijn woningen in populaire buurten soms al na enkele dagen verkocht, met het risico dat kandidaat-kopers tegen elkaar opbieden. Moet u daaraan meedoen? Verlies uw budget niet uit het oog, laat u niet meesleuren en blijf u afvragen of het pand die prijs waard is. En anders … begint u gewoon weer van voren af aan.

Klaar om te kopen? 

Klaar om te kopen? Download onze checklist en hou ze tijdens het hele aankoopproces goed bij.

 

1Bronnen:
https://www.metrecarre.be/prix-et-marges.html
https://blog.weinvest.be/fr/pourquoi-homestaging/

 

Hebt u beslist om uw eerste woning te kopen?

Ontdek ons Hypothecair krediet

Let op, geld lenen kost ook geld.

Hoe kunnen we u helpen?