Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zo vind je de beste autolening

Autolening vergelijken: bij de autodealer of de bank?

Een auto kopen, vergt een behoorlijk grote investering. Gelukkig is het mogelijk om je budget te vergroten met een autolening. Maar voor welk type autolening kies je het best?

Wanneer je van plan bent om je wagen te vervangen, dan heb je drie opties. Ofwel doe je een beroep op je spaarcentjes, ofwel ga je een financiering aan bij de (professionele) verkoper van de auto ofwel klop je aan bij de bank voor een autolening. Ook wanneer je genoeg gespaard hebt en het dus eigenlijk niet nodig hebt, kan het interessant zijn om te lenen voor de aankoop van een nieuwe wagen. Zo behoud je een buffer voor andere, onvoorziene kosten. En misschien kun je dan wel kiezen voor een elektrische versie of een break.

Goed vergelijken

Kies je ervoor om het aankoopbedrag (deels) te financieren met een lening, dan is het erg belangrijk om te vergelijken. Autodealers bieden via hun interne kredietafdelingen of partners interessante intrestvoeten aan (soms zelfs 0 procent), maar vergeet niet om de kleine lettertjes te lezen. Zo kan de lening wel ‘gratis’ zijn, maar verlies je mogelijk andere voordelen (zoals een korting op het aankoopbedrag) of gebruikt de dealer zijn machtspositie om minder te moeten betalen voor de overname van je oude wagen. Bij een verkoop op afbetaling moet je ook een voorschot van 15 procent op tafel leggen.

Ballonfinanciering

Naast een traditionele autolening, is ook de ballonfinanciering de laatste jaren populair. Bij deze formule blijft het maandelijks af te betalen bedrag erg laag, maar moet je in de laatste maand van het contract nog een groot restbedrag betalen (30 tot 50 procent), de zogenaamde ballon.

Bij de bank

De meeste kopers kiezen voor een autolening bij de bank. Met een autolening van een bank sta je doorgaans sterker in je schoenen. Je krijgt meer speelruimte om het bedrag en de looptijd zelf te bepalen en bent niet gebonden aan de voorwaarden van de autodealer. Je kunt ook beter onderhandelen met de autodealer over de aankoopprijs. 

Bij de bank ligt het jaarlijks kostenpercentage van een autolening tegenwoordig erg laag, zeker in de drukke periode van het autosalon van Brussel. Beobank biedt verschillende soorten autoleningen aan. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen een lening voor tweedehandsauto’s (ouder dan twee jaar, maximumkrediet van 75.000 euro) en een lening voor nieuwe auto’s (hoogstens twee jaar oud, maximumkrediet van 50.000 euro).

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

Samengevat

  • Ook wanneer je gespaard hebt, kan een autolening interessant zijn

  • De meeste autokopers kiezen voor een autolening van een bank

  • Wie leent bij de autodealer, verliest soms andere voordelen

 

 

Hoe kunnen we u helpen?