Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Ben je verplicht om een woningverzekering te nemen?

Heb je nog geen woningverzekering? En ben je wettelijk verplicht om er één te nemen?

Is een woningverzekering, die vaak brandverzekering wordt genoemd, verplicht in België? Met onze uitleg ben je perfect op de hoogte, ongeacht of je eigenaar of huurder bent.

In ons land ben je verplicht om bepaalde verzekeringen te nemen. Denk maar aan de BA-verzekering auto voor alle bestuurders of de verzekering beroepsaansprakelijkheid voor bijvoorbeeld boekhouders, reisagenten of architecten. Maar geldt die verplichting ook voor de woningverzekering? En is die zowel voor eigenaars als huurders verplicht? Neen, niet iedereen hoeft zo’n verzekering te nemen, maar het blijft wel een heel sterke aanrader.

Waarom een woningverzekering kiezen?


Een brandverzekering nemen is gewoon slim, want ze dekt zo goed als alle schade die je woning kan oplopen. En er kan heel wat mislopen … van brand of waterschade tot de gevolgen van een flinke storm of inbrekers die je woning overhoop halen. Je verzekering kan je voor die schade vergoeden (onder voorbehoud van de uitzonderingen, beperkingen en vrijstellingen die opgenomen zijn in de verzekeringspolis), en zelfs niet alleen voor je eigen woning en meubilair, maar ook als je buren door een voorval in jouw woning schade ondervinden. Zo kan het gebeuren dat een waterlek in jouw appartement verscheidene andere appartementen beschadigt.

Verplicht voor eigenaars

Wettelijk is een woningverzekering nemen niet verplicht, maar eigenaars kunnen er in de praktijk vaak niet omheen. Bij een hypotheekaanvraag eisen de meeste banken immers dat je meteen ook een woningverzekering afsluit. Dat is niet meer dan logisch: je woning dient als onderpand voor het krediet dat je ontvangt. De kredietinstelling wil de zekerheid dat je woning altijd in goede toestand verkeert en dus haar waarde behoudt, voor het geval dat je de lening niet zou kunnen terugbetalen.

Voor de huurders hangt het van het gewest af


Alles wat met huren te maken heeft, behoort nu tot de bevoegdheden van de gewesten. Waar je woont, bepaalt dus of een brandverzekering al dan niet verplicht is. Wallonië en Vlaanderen maakten respectievelijk in 2018 en 2019 de woningverzekering verplicht voor elk nieuw huurcontract. In het Brusselse Gewest is dat (voorlopig) niet het geval. Toch eisen ook daar de meeste eigenaars in het contract dat de huurder een woningverzekering zou nemen voor de schade die hij zelf aanricht of die het gevolg is van een schadegeval. In Brussel is de brandverzekering dus geen wettelijke, maar meestal wel een feitelijke verplichting.

Beobank woningverzekering

van Partners Verzekeringen NV

Simuleer uw verzekering

Beobank NV/SA is verbonden verzekeringsagent van Partners Verzekeringen N.V. Raadpleeg eerst het informatiedocument op beobank.be

Hoe kunnen we u helpen?